Samtyckeslag

Nina Åkestam skriver om en samtyckeslag. Och jag minns att när mina vänner “debuterade” var det jättevanligt att killen frågade “vill du?”. Att jag minns det beror på att de flesta tyckte att det var lite pinsamt att svara. Men alltså så himla bra och självklart!

Personligen kände jag noll stress och hade satt upp regler om vilken ålder jag skulle vara i och hur många månader vi skulle ha varit ihop och framför allt: att det absolut inte fick vara obehagligt på något sätt vid första gången. Och det var helt ok med eventuella dåvarande pojkvänner. Mvh Donna i Beverly Hills. Närå men… Jag fick inte sova över hos pojkvänner på högstadiet (med motivering att jag inte skulle känna nån press) och det var ganska skönt faktiskt.

Nu kom jag ifrån ämnet. Men som förälder undrar jag ibland hur kulturen kommer att se ut när våra barn blir äldre och hur vi kan hjälpa dem att bli respektfulla och trygga. Vad gjorde att det var så självklart för mig? Förutom sova över-grejen så visste jag väldigt mycket om ämnet sex och samlevnad, tack vare Kamratposten, Bullen mm och det gav en trygghet. Kunskap är makt! Dessutom tror jag att en samtyckeslagstiftning skulle få föräldrar att behöva engagera sig lite mer? Prata med sina barn kanske.

Så svårt, stort och komplext ämne det här, men viktigt och intressant. Läs gärna Ninas text.

4 thoughts on “Samtyckeslag

  1. Trygghet, kunskap, kunna prata om detta stora som sex kan vara när en är ung – absolut. Men jag (som jobbar med frågor om sexuell hälsa) känner också ibland att det inte ska överdramatiseras heller. Det finns fortfarande så mycket föreställningar om kärlek-sex som vi förväntas leva upp till. Älskar Kamratposten, umo.se, RFSU, RFSL å liknande som fortfarande står för väldigt bra info utan att moralisera. Och #prataomdet å okejsex.nu är superinitiativ för att lyfta frågan om sånt som inte är ok.

    Jag har naturligtvis en önskan om att mina (å andras!) barn ska ha sex som de mår bra av, känner sig bekväma med osv. Men jag vill också betona att om det inte blir som de tänkt – första, andra, hundrade gången – eller om de ångrar nåt de gjort så är det inte hela världen.

    “Det var inte så här det skulle bli. Men det var så här det blev.” Jag tror det är så Jonas Gardell skriver i en av sina senaste böcker om sexerfarenheter. Å ibland kan det kanske vara ett sätt att tänka. För visst finns det gott om erfarenheter vi skulle vilja vara utan. Men också många som utvecklar oss i längden.

  2. Men absolut! Bort med all skam och helighet. Det jag vill är att viljan ska få komma fram, att man kan säga ja, nej, avbryta etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>