Enkla frallor

  • Blanda 50 g jäst med 6 dl vatten som typ är rumstempererat, inte kallare.
  • Häll i 2 msk olja, 2 tsk salt, 2 msk flytande honung. Det funkar även utan honung. Uppdaterat: det funkar bättre utan honung? I alla fall har jag fått för mig det efter att ha provat med och utan.
  • Fyll på med mjöl/gryn som du gillar. Igår blev det 8 dl vetemjöl, 3 dl grahamsmjöl, 1 dl krossade linfrön. Vill verkligen rekommendera sånt där manitoba  cream-mjöl, det är som vetemjöl special fast bättre och har gjort underverk för mitt bakande. Uppdaterat: rivna morötter är också gott.
  • Kör i maskin eller arbeta degen för hand länge länge (minst 10 min i maskin eller det dubbla för hand)
  • Fyll på med mer mjöl om degen känns väldigt lös, den ska släppa bunken och kännas rimlig att hantera redan innan den jäser.
  • Låt jäsa ca 30 min.
  • Häll upp på en mjölad bänk och forma till bullar. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Inte för tätt.
  • Låt bullarna jäsa i ca 30 min-1 timme. Om man petar på bullen ska den fjädra upp igen, långsamt men stabilt.
  • Om du vill kan du pensla med vatten eller ägg och strö på några frön innan du ställer plåten i ugnen.
  • 250 grader, mitten av ugnen, ca 10 min. 
  • Det blir ungefär 18 bullar. Eller 12 om du gör så stora som jag gjorde, då behöver de gräddas några minuter extra.

4 reaktioner på ”Enkla frallor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.