Grön ärtsoppa 

Jag har bjudit på samma rätt två dagar i rad. Men grön ärtsoppa är ganska snygg och värmer gott på vintern. Dessutom hade vi ändå en halv flaska överblivet vitt vin i kylen. 

Så här gör jag: 

  • Jag skalar och river två gula lökar och minst tre vitlöksklyftor. 
  • Steker dem mjuka i lite olja i en kastrull. 
  • Sen häller jag (lite i taget) på 2 dl vitt vin, 4 dl vatten och fyra teskedar grönsaksbuljong (eller en hönsbuljongtärning). 
  • I med mer än en halv påse frysta gröna ärtor (ungefär 600 gram. Ärtorna får koka upp och sen koka max fem minuter. Därefter mixar jag ärtorna i grytan, noga. 
  • Häller i en skvätt vispgrädde (eller två, nån dl kanske) och pepprar. Salt behövs sällan för sen river jag gott om parmesan på det grövsta på rivjärnet och serverar till. En klick creme fraiche kan man också få. Kanske lite knaperstekt bacon. 
  • Igår serverade jag våfflor till. Idag nybakta grahamsbullar, efter receptet som var med i hemkunskapsboken. 

Den här mixern fick jag ju av Braun men den är så himla bra! Smidig och stark att använda och enkel att diska. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.