Hannas fudgekaka

Den här fudgekakan gjorde jag till julafton. Den var så sjukt god, med kladdkaksbotten och kolatäcke. Och superenkel att göra, himla bra när man kan förbereda saker innan tycker jag. 

Botten: 

Smält 100 g smör i en gryta. Blanda övriga ingredienser direkt i grytan för hand med en visp. Rör bara runt så att allt blandats ihop. 

  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • En nypa salt

Häll i en form med uttagbar botten (jag gillar ICAs egen) som du smörat, använd kakao istället för ströbröd. Jag gillar att ha ett bakplåtspapper i botten. Stryk ut smeten jämnt. Grädda i cirka 25 minuter på 175 grader. Kakan får gärna vara lite dallrig när du tar ut den. 

Låt kakan svalna, allra helst ska den stå i kylen över natten, eller åtminstone några timmar. Den ska alltså vara kvar i formen. 

Fudge:

Blanda följande i en kastrull. Rör ofta och ha ganska låg värme på plattan. 

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt, jag använde vanlig blockchoklad som jag lade ned i stora bitar)
  • 75 gram smör, rumstempererat

Låt sjuda minst 15 minuter, tills den fått tjockna. 

Ta ut kakan ur kylen och bred på den varma fudgen. Låt stå i kylen i gärna 5-6 timmar eller över natten. 

 
OBS viktigt! Ta fram den minst 30 min före servering, den ska vara rumstempererad när man äter den. Servera med lättvispad grädde och gärna färska bär. 

Kakan är sjukt mäktig och räcker till många. Dessutom håller den sig bra i kylen i flera dagar. 

5 reaktioner på ”Hannas fudgekaka”

      1. Nej absolut inte! Den blev för övrigt helt fantastiskt god. Det tyckte alla runt bordet också. Du ska ta åt dig en del av den äran. Tack igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.