Dagens matlåda

Jag har börjat med matlåda! Detta är ganska stort faktiskt, jag har inte haft med mig matlåda till nåt jobb sen jag var 11 år och hade stalljour och nu har det hållit i sig i över en månad. 

1991: Skogaholmslimpa med smör och ost. Jag värmde mackorna i micron och drack med kall oboy som jag blandat hemma i en festisflaska. 

2016: gemensam nämnare är att den måste vara god. Gärna vegetarisk lasagne med mycket tomatsås, kycklingpaj med creme fraiche och chili, varmrökt lax med hjortronsås. 

Eller som idag, pannbiff på bröd med ett tunt lager kvarg, två råa äggulor och rostad lök. 


Alltså! 1. Har ni sett en matlåda som sett så äcklig ut? 2. Varför har jag ens köpt hem kvarg, vad är det för fel på majo? 3. Var är grönsakerna? 4. Vem knäcker två ägg och separerar äggulorna på lunchen? 

Jaja strunt i det nu. Det var verkligen gott!  Och vi hade pannbiff i frysen. Min godaste matlåda är nog annars tacos. Man behöver många olika burkar och sådär, men det är ändå värt det. Och gott med mycket grönt till, dessutom enkelt att äta som veg om man vill. 

Men vad är era bästa (dvs godaste) matlådor? Så glad för svar! Gärna med recept men annars kan jag ju googla fram det. 

Tack på förhand! 

42 reaktioner på ”Dagens matlåda”

  1. Jag har alltid matlåda men jag äter sällan mat hemma istället… Jag har Middagsfrid o lagar helt enkelt de rätterna o har som matlåda 🙂

  2. Älskar matlåda!!! Min bästa är olika typer av grytor på höst/vinter och olika typer av matiga sallader under vår/sommar. Idag hade jag tex en indisk linsgryta som var supergod. Ett tips är att spara pengarna du sparar på att ta med matlåda istället för att käka utelunch och spara till nåt du vill göra/ha. Jag fick ihop 6000 på ett halvår, pengar jag stoppade in i en japanresa nyss. (För full disclosure så jobbar jag på spar-appen Dreams som låter en göra precis det, men det går såklart nästan lika bra att göra det i en burk eller på ett annat sparkonto.) It adds up! Lycka till med din nya vana!

  3. Lasagne! Funkar så himla bra att micra, och smakar oftast bara bättre eftersom den stått till sig lite extra..
    Annars funkar köttgryta bra, och köttfärssås med pasta.
    Gillar även att värma köpepizza i micron, tycker det är godare än när den är nybakad ;P
    Något som INTE funkar är pastasås med bacon och grädde – baconfettet och grädden separerar sig så allt blir bara gegg och oljigt = blä!

  4. Jag är KASS på att ha matlåda, men fastnade på ”varmrökt lax med hjortronsås”. Berätta mer om såsen! 🙂

  5. Åh försöker kombinera nyttigt och spara pengar….
    Jag har alltid fetaost i olja (eller apetina låtsas-feta) i kylen på jobbet och en liten flaska balsamvinägercreme. då kan man ha med sig tex tomatsoppa (passerade tomater vitlök kalvfond vatten lite grädde kanske fryst basilika) som man kokar och så när man värmt den har man i lite lyxig fetaost… köper ibland färdig soppa som jag då kan peppa upp med feta.
    Annat man kan köpa är konservburk med bönor/matvete (Zetas står vid bönorna) blanda med feta ev proteiner hemifrån och balsamvinägercreme. Jättegott om mam gillar bönor.

    Det finns också (Ica selection) broccoli som är fryst i 6 st 100g påsar för ”ångkokning” – man har dem i frysen och tar fram en påse och micrar nån minut så har man broccoli (ofta blir det lite för lite rester hos oss och då kan man dryga ut med broccoli).

    Ja jag kör kanske den lite tråkigare matlådan men älskar soppa så det är lyx för mig!

    Köper o

    1. Oh, bra tips där om broccolin – jag brukar annars köra med avocado när något behöver drygas ut, men jösses så dyrt det blir i längden. En miniliten avocado kostar idag 16.95 på matbutiken vid mitt jobb :O

  6. Våra lunchlådor består av rester från gårdagens middag. Vare det är fiskpinnar eller mer vuxenmat.
    Inte alltid gott men ett måste. Att äta ute kostar lätt 20000/år medan lunchlådor kostar ungefär en tredjedel.

    1. Ja men så gör nog de flesta. Jag lägger dock gärna de pengarna om det betyder att jag får äta något gott till lunch, det är viktigt för mig. Jag jobbar i ett industriområde men det finns ändå några favoriter: halloumisallad, grillade kycklingspett och så finns det en restaurang med bra husman. Önskar att jag var typen som kunde äta lite vad som helst bara för att bli mätt… det är såklart ekonomiskt och säkert nyttigare än köplunch. Men jag vill att lunchen ska kännas härlig och några fiskpinnar blir det inte i min låda.

  7. Klassiker som spagetti o körrefärresårre och stroganoff är riktiga matlådefavoriter här men även lasagne och kall pastasallad

  8. Vår standard är storkok på kikärtsgryta!
    Lök, morötter, zuchini, fräs ihop (helst med grönsaksbuljong) i mef krossade/passerade tomater och kikärtor plus kryddor du tycker om. Det utgör basen, sen kan en ha andra bönor plus grönsaker en har hemma som gör sig bra i gryta.
    Min sambo brukar köra bulgur till, jag tycker det räcker med en klick creme fraiche.

  9. Pasta med spenat, vitlök, pressad citron och halloumi. (Alltså hade det i veckan)
    Fil (seriöst. Skitbilligt och gött).
    Sallad
    Soppa (brukar slöa och köpa färdig)
    Veg. pytt med mathavre el pasta och halloumi.

    1. Fil minns jag faktiskt att jag haft med nån gång till nåt jobb. Flingor i påse, ett helt paket fil. Två luncher. Men på vintern vill jag så gärna äta något varmt… urgoda tips i övrigt!

  10. Jag brukar göra en stor kastrull spenatsoppa (fryst hackad spenat, riven gul lök, kycklingbuljong, grädde/creme fraiche) och frysa in. Sen på morgonen kokar jag två ägg och passerar jag ett bageri lägger jag till en surdegsfralla!

  11. Vi försöker båda ha matlåda varje dag. Lyckas väl iallafall 3 av 5 dagar i veckan. Då är det nästan alltid gårdagens middag eftersom vi lagar extra. När jag inte har matlåda köper jag en Keldasoppa på Ica. Älskar toscansk tomatsoppa som jag bryter ner bitar av mozarella och avokado i. Räcker dessutom två dagar!

    1. Men nu när jag är på Kulturhuset och jobbar är det även rätt så spännande för en värmlänning att äta lunch i kantinen med Rickard Woolf, Kristina Lugn, Leif André,Malena Ehrman mfl Tänker mig att begreppet ”med” är ganska relativt.

  12. Nu behöver du ju inget tips på typ 17 vardagar, men dessa tre från kokboken Mera Vego:

    Beluga bolognese
    Kikärtscurry med jordnötssmör
    Trebönsmasala

    Funkar alla kalasbra i matlåda. Kanske att ris blir lite godare i micron än pasta.

      1. Kul att du blev glad! Jag kände mig lite dryg som inte orkade skriva recepten, men ett tips är att köpa kokboken, annars går det ju att googla om man orkar (kanske du redan gjort).

  13. I min matlåda i dag: Brysselkålspastaparty!
    ÄLSKAR ju brysselkål i nöd och lust tills döden skiljer oss åt.

    Koka pasta.
    Fräs vitlök i smör, släng i brysselkålen i stekpannan (i halvor, gärna med lite ”lösa blad”. Krydda med vitpeppar och örtsalt. Låt det få lite färg, men var beredd att ha i mer smör. När brysselkålen nästan inte går att motstå längre; ha i hackad spenat (färsk om du är sån, annars vanlig fryst) och grädde. Kanske lite mer vitpeppar nu också.
    I med den kokta pastan (i stekpannan alltså. Jag har stora stekpannor…) och blanda runt allt med rimliga (sjuka) mängder parmesan eller annan god ost. Prästost funkar fint. Det går utmärkt att toppa med till exempel pumpafrön också.

    Ät tills du dör.

    I morgon i min matlåda:
    FLYGANDE JACOB! (fast piffad med lite bbq-sås i stället för bara klassisk ketchup/chilisås)

  14. Jag kommenterar alltid som en stalker! Är dålig på matlådor men vill dela med mig av min kompis Johannas ständiga: detta måste finnas i kylen – som hon kryddar sina matlådor med:

    Ruccola
    Mixsallad
    Fetaost
    Nektarin/melon (till salladen)
    Halloumi
    Paprika
    Edamamebönor
    Solrosfrön

    Sen slänger hon ner en del av det i vilken tråkig matlåda som helst och den blir kewl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.