Ny vecka, nya utmaningar (skoja)

Det här var allt en bra helg. Jag kom inte hem förrän 4.30 i lördags (och när jag lämnade stället var det en helt otrolig kö med folk som ville in) men jag mådde ändå helt bra igår ändå. Var lite långsam i både tanke och handling, men det ska man ju vara på söndagen. Och sen somnade jag tidigt såklart. Men ändå: tack för det, kroppen.

Jag har blivit bättre på något som borde vara 100% självklart: att planera middag efter vad som behöver ätas upp. Igår bjöd vi vänner på tacorester till lunch (kompletterade med guacamole, rostade kikärtor, stekt ris) och igår kväll åt vi bruschetta eftersom vi hade så fina små tomater som höll på att mjukna.

Idag behöver vi äta vitkål, innan det här vansinnigt dyra huvudet börjar vissna (det är typ 2/3 kvar av det). Men vad? Jag är inte så glad i kålpudding till exempel. Brukar göra pizzasallad med italiensk salladskrydda eller steka vitkålen till nåt bra kött, men det måste ju finnas hur många kålrecept som helst. Tar gärna tips!

Nu ska jag väcka barnen.

15 reaktioner på ”Ny vecka, nya utmaningar (skoja)”

  1. Alltså coleslaw eller varianter på coleslaw! Mina favoriter är riven morot, hyvlad vitkål och en ”slaw” på gräddfil och holidaydip med stekt chorizo och lite grönsaksrester som middag/lunch ELLER den här:
    1/2 vitkål (hyvlad)
    1 fänkål (fint strimlad)
    1/4 citron (pressad)
    1/2 kruka dill
    1/2 kruka koriander (även för korianderhatare, har provat på 15 stycken som ba MMM)
    1 dl turkisk yoghurt
    1 dl creme fraiche
    En nypa flingsalt

    Helt sjukt gott ihop med carnitas/pulled pork/liknande kryddning. Funkar också att steka typ strimlad kyckling i liknande kryddmix och servera ihop med guacamole i liba/tortillabröd.

    Fan att jag redan har lagt vår mathemsbeställning för nu blev jag sugen själv.

  2. Hipstertips – gör surkål! Inte alls så svårt som man kan tro. 🙂

    Vi brukar ha vitkål i en wok tillsammans med morot, purjo och paprika (+ ingefära och soya) och nudlar och servera med t.ex. kycklingklubbor.

  3. jamen fräs upp den hårt med lite lök, broccoli, morot och cashewnötter. Borde funka med uppstekta kikärter också? Ha bulgur eller nåt till. Och en dressing på creme fraiche och schriracha (eller hur DET nu stavas?).

  4. Strimla vitkålen. Fräs vitlök i kokosolja eller smör. Lägg i kålen. Häll över en burk kokosmjölk. Salt. Peppar. Kanske curry. Puttra.
    Hey presto. Klart. Obs snåla inte med fettet. 🙂

  5. Men gud, glömde mitt bästa: allt-i-panna så nu måste jag tipsa igen.

    För typ 4 portioner:
    2 chorizo eller annan smakrik korv
    1/2 vitkål
    1 gul lök
    1 pkt kikärter
    Ev blomkål om en har hemma
    Garam masala kanske 2-3 msk
    Örtsalt enligt smak
    1 pkt creme fraiche till servering

    Skiva korven, hacka vitkål typ centimeterstort och lök i småbitar. Stek korven i olja i en djup panna, typ gjutjärnspanna, i med gul lök tills den blir glansig. Släng i vitkål och eventuell blomkål och häll på lite extra olja (raps är gott och bra för barn) samt garam masala och örtsalt. Stek tills vitkålen är mjuk, häll i kilärterna och krydda lite extra om du vill. Servera med creme fraiche. Det tar fan max 15 minuter och är så sjukt gött.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.