Ingen paketkalender

Ni vet att det inte är synd om barn som inte får en paketkalender? Och vad är förresten det där nya, där en Nisse flyttar in och gör hyss på natten? Jag tänker inte träslöjda nån himla dörr på kvällen när barnen somnat.

Det är såklart jättekul för barn vars föräldrar (mammor i 99% av fallen?) har intresse och ork till sånt här mys, fattar att det ger advent guldkant och att många faktiskt får energi eller slappnar av när de grejar med pyssel.

Men jag vägrar ha dåligt samvete inför mina barn, för att jag inte fixar dylikt. Det går inte precis nån nöd på dem när det gäller materiella saker.

Var snälla mot er själva inför julen. Gör det som känns kul, strunta i resten. Om du är en mamma som läser detta är du ändå bättre på att skapa traditioner än de allra flesta pappor. Och kolla på Mia/Tabita om du behöver pepp.

30 reaktioner till “Ingen paketkalender”

 1. Håller med dig. Skulle inte orka med. Små prylar som glöms bort efter en sekund, nej tack. Det blir tillräckligt med prylar på julafton ändå…

 2. Men precis! I år får barnen chokladkalendrar och TV-kalendern. För några år sedan skulle choklad på morgonen vara otänkbart, men efter 7 år som mamma så vet jag att barnen kommer överleva det? Vårt hem bokstavligen svämmar över av leksaker och vi har nått dit att jag inte står ut med alla prylar. Idag har jag rensat ut och slängt två sopsäckar med förbrukade leksaker. Bara det är helt bisarrt. Så i år blir det mycket färre klappar och ingen paketkalender = lugnare moder?

 3. Word! Nu har mina barn en paketkalender….som mormor fixar, samma som då jag var barn. Men, för miljöns skull känns det bra att skippa.

  Har också hört om en Nisse som flyttar in, är det en grej alltså?

 4. TACK för den! Bakade bulljävlar idag som kunde ha flugit ut genom fönstret. Hatar när jag försöker göra nåt jag inte behärskar bara för att.. för att andra gör och behärskar. Har varit en vrinsur mamma, fru o Aram hela dagen här. På grund av fåniga bullar och en 5 åring som fyller år två veckor innan jul… gahhhh!!! Nu ska ja stryka ett streck över den här dagen o påminna mig om att jag är bra som jag är- alltså utan å baka, göra adventskalender eller nisse fan som flyttar in. Ursäkta mig för att jag tar i från tårna här ??

 5. Jag är rätt pysslig av mig (hinner inte så mkt som jag eg vill men gillar) men HÄR har min gräns gått. Tycker det är helt SJUKT?! 24 paket? Varenda dag hela dec? Och då hade jag själv paketkalender som barn (med syskon). Älskade det. Men alltså nej.

 6. Tack Hanna! Det är just dom här inläggen som gör att jag älskar din blogg. Trots att jag vet det du skriver så är det så lätt att dras med i hetsen. Du behövs i mitt flöde. Så tack! Som jag skrivit tidigare, du är min kloka storasyster på nätet ❤️

 7. Länge leve chokladkalendern! Billigt och enkelt + värsta bästa mutan på morgnarna. Paketkalender ger mig ångest: köpa 48 prylar som jag sen ska trampa på/dammsuga upp/släpa till återvinning?!

  1. Jag sa till min mamma (barnens mormor) att jag kunde gå med på att hon köpte varsin pixi-kalender med böcker /pyssel till barnen, men att allt som fick plats i dammsugarslangen skulle hamna där.

 8. Tack Hanna! Varje år har jag ångest fast jag vet bättre. Orkar inte hålla på. De har det bättre än majoriteten av värdens barn, med eller utan en julkalender. Vilket inte ens är sant eftersom de faktiskt har en var sin chokladkalender. Nån måtta får det ändå vara. ?

 9. Ja, älskar Elf on the Shelf i teori men gud vad jobbigt. Såg fint förslag om att låna 24 bilderböcker eller lättlästböcker på bibblan om en verkligen vill ha paketkalender, så kan man läsa ny godnattsaga varje kväll utan att behöva köpa något för det. Blir dock lite svettig vid tanken på att slå in alla dessa böcker…

 10. Jag träslöjdade en dörr i förra veckan. Sen klädde jag ut mig till clowntomte, steg in genom dörren och smög in i mina barns rum och viskade: Det bliiiiir ingen presentkalendeeeeer…

  Så! Så nu blir det ingen presentkalender. Så skönt!

 11. Hanna? Står här hemma och applåderar det här inlägget! ????????????.

  Har för övrigt (för tredje året) lånat 23 böcker på bibblan och gjort det till en kalender, hamnar då ändå i fällan: vad gör min man?

 12. Åh herregud skulle aldrig orka det! Räcker med att vi ska komma på julklappar till julafton. Vi har så mycket redan! Jag vill mest rensa för hemma växer med grejer hur vi än gör.

  Dock har min man detta året köpt en lego-julkalender till sonen (och honom själv?). Någon liten gubbe eller släde och så. Det är väl rimligt tycker jag. Kostade 180kr. Men kraftansträngningen att köpa 24 små julklappar….oj. Nej. *slänger mig på soffan direkt barnen somnat*

 13. Va? GÖR FOLK SÅNT?
  Jag har köpt en chokladkalender till mina barn men sen insåg jag att deras pappa också köpt en chokladkalender med typ KINDERÄGG så nu har vi bestämt – alltså motvilligt – att en kalender sparas till januari. 🙂

 14. Tack Hanna! Underbart att läsa. Har tänkt på och våndats över det där med chokladkalender i över en månad… Men nu lägger jag ner det dåliga samvetet! Tungt ibland att inte ha begåvats med ”pysselgener”, inlägg som dina är därför de bästa, bästa!

 15. Jag viktar upp det här då med att ha fixat en paketkalender. Blir det mkt skräp? Jo absolut. Men också reflex, underkläder, skumtomte, duschtvål osv. (Alltså. Skumtomte är ju inte precis nåt ”vettigt” men den går åt). Det blir väl precis så hetsigt som som jag själv väljer att göra det.
  Har dålig koll på tomtenissen ni pratar om? Hos oss kommer det en ”tomtenisse på natten och hänger upp ett paket”. Alla fattar ju att det inte är en jävla nisse men det började så och det är rätt smidigt för sällan har jag 24 klappar färdiga till 1/12.

 16. Åh, vad härligt att läsa! Här blev det också en chokladkalender från barnets pappa även om jag var emot det men kände lite som någon ovan, barnet är snart 7… skit samma, han överlever, han blir glad varje morgon och jag slipper känna ansvar.
  Jo, jag köpte även snällkalendern från Friends och barnet har tyckt de första luckorna varit mysiga om hur man är en snäll person.

 17. insåg även att jag testat olika alternativ, pixikalender, upplevelsekalender, legokalender, julkalenderbok (läsa ett kapitel om dagen), chokladkalender… men nej, det blir inte nån paketkalender.

 18. Håller med helt och hållet.
  Nu hör ju jag till kategorin ”mamma som roddar en Nisse” men.. Jag började förra året för att ens orka ta mig igenom hösten/vintern, mådde uselt psykiskt och behövde göra något kul. I år fortsätter jag för mitt eget nöje, jag roddar innan jag går till jobbet och sen får maken och barnen upptäcka. När skulle man annars få stoppa kottar i familjens skor och slippa få gnäll för det..? ?

  Jag har dåligt samvete resten av året för att jag inte är mer aktiv med barnen. Vi går sällan på bio/teater/museum/badhus/lekland/lekparkshäng och vad nu folk hinner med. Nu känner jag att jag åtminstone gör nånting..

 19. Har flera vänner som gör kalendrar till sina barn med en aktivitet per dag, tex måla med vattenfärger, bygga koja, etc. eller en sagokalender, där man kan dela upp en saga i 24 delar. Det finns så mycket man kan hitta på utan att behöva konsumera. Själv ser vi julkalendern på tvn hela familjen i lugn och ro på morgonen, det räcker bra som nedräkning till julafton!

 20. Men ja! Jag drog till med chokladkalendrar och kände mig nöjd. Vi har två olika kalendrar med små små lådor sedan många år, barnen har fyllt lådorna själva med egna smågrejer de redan har och tycker det är kul att öppna och byta. Blir en lek de håller igång med på egen hand, smidigt!

 21. Är inte uppvuxen med paketkalender, visste inte ens vad det va, men så träffa jag min kille som tydligen alltid hade det. Han köper ett pussel på 24 bitar, slår in och hänger upp till ungarna. Absolut inget måste, tycker jag.

 22. Och här har vi tre ungar med VARSIN paketkalender. 72 paket! Helt sjukt ju. Hade själv som barn och ville fixa till barnen och min man propsade på att de skulle ha varsin istället för att dela på en som hade varit det enda rimliga (och som jag och mina syrror gjorde). Hade lätt bytt ut det mot den där Nissen (verkar jättekul ju!) om inte svärmor gjort så himla fina broderade kalendrar. Men det funkar för oss med så många paket om en del innehåller en lapp där det står ”idag ska vi baka pepparkakor” eller strumpor eller pennor eller loppat garn till julpynt – och för att jag och Niklas gör det tillsammans. Annars never. Men nu: Dricka den första julmusten och svära tillsammans över 72 paket varje år den 30 november – fin jultradition ändå.

 23. Måste ju ändå slå ett slag för de där paketkalendrarna! Vi gör en blandning av upplevelser, choklad och små prylar och då blir det ändå ganska ok. Jag tänker att det är en modern motsvarighet till de där gamla bonaderna där varje dag i december har en uppgift som leder till jul. Ni vet den 3 e slaktar vi grisen, den 6 e stöper vi ljus osv.
  Och det har varit mysigt att göra en grej av att sätta ihop julstjärnan tillsammans och idag fick de i uppgift att skriva sina önskelistor och skicka till tomten. I helgen går vi ut i skogen (vilket vi ändå måste göra pga av HUNDEN) och ska dricka varm choklad osv och bygger något slags pepparkakshus, som de gör med farföräldrar. Någon dag tänker jag att de ska få i uppgift att göra andra glada (jul handlar inte om att få utan att ge blabla). Blanda upplevelserna sen med badbomb, hårsnodd och plåster så är vi hemma.
  Men JA, har varit galen på mannen som har köpt själva skalet till kalendern (superfin) och tagit upp den från källaren, men inte lyft ett finger för att fylla densamma. Oh well. God jul.

 24. Vi har en tomtedörr (från Netto, inte hemsnickrad) – vår tomte skriver dock bara små lappar, perfekt med några uppmuntrande ord. Kan med fördel också användas som typ ”idag kan du hjälpa din mamma plocka ur diskmaskinen”?

 25. alltså ja!
  Jag utan ungar känner bara- tack.

  att minska stressen å ångesten.

  Och jag fattar- paketkalender- men så växte vi upp med en sådan. mamma fixade till tre syskon.
  lyckan när två dumle var i samma paket.. 🙂
  ibland sudd reflex penna etc Känns ändå fint och jag skulle vilja göra till mina blivande.
  Känner att jag skulle vilja ha en själv egentligen- kanske också som ett minne efter mamma..
  Hur mamma fixade och dolade med oss som små.

  Mammor. Älskar mammor. NI är bäst!

  KÖpte mig istället en skumtomtekalender. och en chokladkalender. (Båda för halva priset 🙂 Och fick en ica kalender..) hehehe
  Gillar skumtomtekalender och behöver därför ingen paket nu. Skumtomtarna är inplastade och det är lite mysigt. 🙂

  Hanna. Vill avrunda med att jag tycker att du är så bra. Så nyttigt inlägg. (Nyttiga inlägg!)

 26. Här har vi också paketkalender. Jag är uppvuxen med det, min mamma gjorde sista kalendern till mig när jag var 20 år och pluggade i Spanien, då fick jag med mig 24 små paket dit, haha! Lite extremt kanske, men himla mysigt och omtänksamt och jag tycker faktiskt det är lika kul att fundera ut saker och slå in som barnen tycker att det är att öppna och få. Däremot får våra barn i princip inga julklappar av oss föräldrar på julafton. Nån liten grej i strumpan bara. Och alltså det här med kalender, man behöver ju verkligen inte göra det så avancerat! Jag köper många saker som jag ändå skulle gett dem, typ tandborste, strumpor, reflexer, lördagsgodis, fingervantar, osv. Och i år är de dessutom besatta av att rita och klippa så då har jag skrivit ut klippdockor och roliga ”målarboksbilder” med olika teman att färglägga. Succé till väldigt liten peng.

 27. Vi hade paketkalender när jag var barn, tre syskon så vi fick var tredje dag och det kunde vara typ en penna, ett fint sudd, såna saker, som vi kunde pyssla med fram till jul. Jag har gjort paketkalender till sambo ett år, roligt och uppskattat men oj vad dyrt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.