Vad skulle du outsorca?

Isabella Löwengrip har skaffat kock.

Så fort min exman flyttade ut ur huset anlitade jag hjälp med markservice hemma, även handling och matlagning varje dag. Alla har inte möjligheten att göra så det förstår jag också. Men jag kan och det ger mig mer tid till barnen (samt att jag tycker att det är vansinnigt trist att laga mat). Jag tänker ”Hur hade en manlig VD gjorde om han separerade under småbarnsåren, jo han hade definitivt haft en au pair hemma”. Jag hämtar och lämnar själv på mina barndagar (lämnar 08.30 och går från kontoret 15.30) men att ta hjälp så att vi kan gå till parken busa efter hämtning och istället komma hem till en middag serverad (och önska vilka rätter vi vill ha!) är det bästa beslut jag har tagit.

Men vad skulle du outsorca, om du får fantisera fritt? Dvs utan några moraliska eller ekonomiska betänkligheter.

Själv skulle jag önska att nån kom in och körde ett ryck med disk och plock, under tiden som vi lägger barnen. Så när man vacklar ut ur sovrummet och de små har somnat är allt redan gjort. Soffkuddarna är fluffade, diskmaskinen brummar, smulorna under bordet är borta och det brinner ett par levande ljus. Så kan man lägga den där timmen, eller de två timmarna om läggningen gått riktigt snabbt, på att prata, se en serie, ta en snabb löptur om man känner för det. Och allt är redan fixat.

38 reaktioner till “Vad skulle du outsorca?”

 1. Städning!! Fy bubblan så tråkigt.
  Ekonomin finns nog redan nu till att ha varannan-vecka-städ, men vi prioriterar hellre att lägga pengarna på annat. Och nånstans skaver det också i mig att nån annan ska städa efter oss. Det går hyfsat fort att dra ett varv i lägenheten med damning och dammsugning och toastäd, om alla hjälper till. Tycker det är bra att 3-åringen ser oss feja lite, och hjälper till efter förmåga.
  Om vi ska flytta nån gång kommer jag dock utan att tveka köpa visningsstäd och flyttstäd. Och ja, det är kanske dubbelmoraliskt, irrationellt resonerat osv, men nej jag är inte perfekt.

  1. Ja men jag menade verkligen om man sätter den personliga moralen åt sidan. Skulle väl inte vara 100 bekväm med att nån skulle komma och ta hand om våra smutsiga tallrikar efter maten precis…. men så drömmigt om man kunde typ vifta i ett trollspö och vips var allt fixat.

   Dock om hemstäd, när vi ändå är inne på ämnet:

   Vi köper städning ibland. Inte regelbundet men nån gång emellanåt. Jag har jobbat som städare och städat allt från hotellrum till toaletter på McDonald’s. Ur mitt perspektiv hade jag hellre städat hemma hos en privatperson, som min kompis gjorde.

   Jag tycker att det är bra att det finns arbeten som inte kräver så lång utbildning. OBS! Är såklart också medveten om att det sliter på kroppen och att man kan vara ganska utsatt när man arbetar i en annan persons hem. Det är superviktigt med bra arbetsgivare, trygga arbetsplatser och kollektivavtal.

   I övrigt har jag inga moraliska betänkligheter om att köpa städhjälp. De allra flesta barn ser ändå sina föräldrar städa en del emellan gångerna (det räcker sällan att dammsuga en gång varannan vecka i en barnfamilj) och i en del familjer är det dessutom bara en av föräldrarna som sköter typ all städning och det är väl inte heller så bra ur förebildssynpunkt.

   1. Ja, alltså jag har inga synpunkter varken på att jobba med städning eller att anlita städhjälp generellt. Det jag skrev ovan är bara hur jag ser på det hos mig själv så att säga. Och när jag skrev att vi prioriterar annat så menade jag inte det på nåt snorkigt vis, utan skulle lätt kunna förbruka de pengarna på typ godis och pepsi max istället. Nä, men hoppas du förstår hur jag menar.

    1. Ja gud jag fattar verkligen!!! Och har all respekt för om folk inte vill anlita städhjälp och synen på att alla ska ta hand om sin egen skit är ändå ganska fin.

     1. Nä ville bara förtydliga mig, ville inte att du skulle tycka att jag bara dömde folk rätt av. Så svårt i skrift ibland!!

      Tycker du är toppen, älskar din blogg för du är alltid så klok och noga med att inte skamma eller döma. Så ville inte att du skulle tro att jag gjorde det. 🙂

 2. Vi har städning varannan vecka och prioriterar det framför vissa andra kostnader även under föräldraledighet (är medveten om privilegiet att kunna prioritera så har jag det sagt). Det här med att Ellen inte skulle se oss städa och fixa och bli knäpp känner jag är helt irrelevant för det känns som att det enda vi gör hemma är att städa och plocka. So much so faktiskt så det hon gör allra helst är att gå med en dammvippa eller sopkvasten eller en trasa och torka/greja överallt. Jallefall. Vi beställer också idag mat från mathem enligt veckomatlista så handla/bära-tiden är ju också outsourcad till viss del. Om jag fick rampa upp hjälpen utan hänsyn till kostnader hade jag lätt valt städning varje vecka och outsourcat tvätten. Bara lämnat av smutstvätten nånstans dag 1 och hämtat upp den torr, vikt och klar dag 2. Hade också outsourcat allt som har med bilen att göra; parkering, byta däck, tanka, tvätta osv.

 3. Plock! Alltså, stöket hemma vissa stressiga veckor…
  Kläd- och skovård, laga/putsa/vädra.
  Lägga in ren och vikt tvätt i rätt garderob på rätt plats. Detta är tydligen nästan omöjligt för mig att ta tag i, och mycket svårt för min man att göra ”rätt” (hittar mina strumpor i sexåringens låda, mina tröjor i mannens garderob, och åttaåringens klänningar bland mina linnen osv).

  Har redan outsourcat städning varannan vecka, och i ärlighetens namn är det i stort sett den städningen som blir gjord hos oss (oftare hade inte skadat såklart, men livet osv). Har även på sätt och vis outsourcat matinköp (beställer online) och fix med bil (äger ingen bil men använder hyrbil ofta).

 4. Smink och hår! Sån dröm att någon skulle fixa en varje morgon. Tycker det är såååå tråkigt men älskar att va fixad. Dock mardröm att ha någon hemma hos sig på morgon…

 5. Har veckostädning redan. Privilegierat. Absolut värt det om jag tänker utifrån vad jag kan prioritera annars för pengarna.

  Drömmer ändå om att ha ett hembiträde… Hälsade på en vän som bodde i Indien för ett par år sedan. Hennes maid bodde i egen lgh i gårdshuset, hon kom på morgonen och röjde efter frukost, handlade, tvättade, förberedde för lunch och middag (fast vi lagade själva), stekte pannkakor och gjorde fruktsallad eller annat mellis, städade. Kom sen på kvällen igen vid behov och röjde efter middagen. Det var definitivt rimligt för våra barn var 1 och 3 och vi behövde verkligen hjälp för att kunna vara med dem i en ovan och rätt komplicerad miljö för oss just då.

  Tänker att det var sån hjälp man hade förr med en piga/hembiträde trots att kvinnan kanske inte ens jobbade. Känner att det knappast är rimligt att vi idag ska jobba heltid två vuxna OCH fixa allt sånt där.

 6. Copy paste på det du skrev i inlägget plus grovstäd var tredje vecka eller nåt. Och kock varje fredag kväll som också plockade undan allt efteråt. Åsså någon som kom och fixade trädgården en gång på våren, sommaren och på hösten. Sen skulle jag lätt betala för att någon behaglig person kom och killade mig i hårbotten och på ryggen en gång i veckan, kanske massera lite också.
  Tja, det var väl allt.

 7. ”Grovastädandet”: noga dammsugning, skurning och skrubbat kök och badrum… åh. Drömmer om att ta in städhjälp (vi skulle ha råd men maken är obekväm med det). Så det där rejäla städer blir sällan (aldrig) av. Har själv jobbat med städ och tycker att det var ett bra jobb (hellre det än att jobba på mack som jag gjorde innan…).

 8. Rimligt: Grovstädning en gång i månaden.

  Fantasi: Någon som köpte hem frukt och nyttig mat. Så det alltid fanns att ta. Personlig tränare!

 9. Någon som hanterar allt koordinerande av vårdkontakter. Vårt ena barn har ett funktionshinder och det är ca 12 olika vårdkontakter som vi har kontakt med. Att slippa passa telefontider, jaga personer som inte ringer upp, hålla ordning på vilka besök som bör göras och när, koordinera med våra egna kalendrar, tjata på förskolan om att de ska ge barnet det stöd barnet har rätt till vore toppen! Går så mycket energi och tid.

  Sen, alltså, att slippa det eviga plockandet och diskandet hade ju också varit skönt.

  1. Åh men man blir ju tokig på att det ska vara så krångligt för föräldrar till barn med funktionshinder. Fattar att det tar jättemycket energi! <3

 10. Hej,

  Jag skulle outsourca plock, klädvård, tvätt (inkluderat strykning av kläder), avfrysning av frys, regelbunden försäljning av barnkläder som blivit för små, plockning av mina ögonbryn, beställning av allehanda tider (klippning, massage etc) samt vissa månader hela den logistiska planeringen. Oj, det blev mycket ?

 11. Vilken dröm-fråga! Vi har städ varannan vecka (och tänkte städa själva däremellan, gör vi det – svar nej) och det är mitt första prio att outsourca (uppenbarligen). Skulle gärna gå upp till varje vecka. Utöver det? Få håret tvättat och fönat på salong varje gång (har iofs hänt att jag gjort det någon gång) samt en assistent! Det är ju drömmen, för alla de där GREJERNA som alltid skall fixas?! Beställa nya skor till barnet, sköta kontakter med mäklare, gå med skor till skomakare, göra research på olika saker.

 12. Jag sa häromdagen att jag skulle bli hemmafru för att jag är så trött på mitt jobb (största orsaken då var nog pms och gristidiga morgonar) men min man flinade bara och undrade om jag verkligen tänkt igenom det. Nä, för kunde jag så skulle jag ha någon som plockade, tvättade, städade, handlade, lagade mat, skötte trädgården. Jag är hopplöst ointresserad av allt sånt och min man får spunk på mitt avsaknande ordningssinne. Jag kan lägga ifrån mig en sak på en byrå trots att saken ska ligga i byråns översta låda. Varför vet jag inte, det är lite som att tanken inte når hela vägen fram..

  Men som det är nu så har vi en robotdammsugare som är ute varannan dag medan vi är på jobbet/skola/förskola. Den är så skön att ha, både för att det blir regelbundet dammsuget och för att man tvingas plocka iordning innan man går hemifrån. Vi har en robotgräsklippare också och det är också himla bekvämt.

 13. Maten! Maten! Behöver inte ens ha en kock, det räcker att maten står utanför dörren när vi kommer hem – varm och nylagad. Dessutom mat som barn äter och som räcker till matlåda. Älskar att laga mat men vardagslagandet är mitt trååååkigaste.

  Städ skulle vi kunna lägga ut redan idag men jag kommer inte över det ideologiska och det moraliska, inte ens i fantasin. Fattar rent rationellt att den typen av jobb behövs och har egentligen inga problem med att folk har städhjälp, men jag kan inte med att jag skulle slita på andra kvinnors ryggar osv. Det tar emot! Så himla svår och komplex fråga.
  Puss! <3

 14. Just nu skulle jag behöva en inredare och en stylist. Tänk att ha någon att bolla idéer med, nån som hjälper en att bli fin och få ett fint hem, har kunskap om ljus, färger, stilar, material, osv. Och som köper hem och fixar och piffar. Inga fler stressiga lördagar på IKEA, tråkiga timmar i färgbutiker, släpande på tunga mattor och prylar. Bara brainstorma, godkänna, och njuta! Ja, och betala då förstås., hehe…

  (Kan tillägga att jag bor i ett renoveringsobjekt på ungefär 250 kvm, och att jag dessutom känner mig som ett renoveringsobjekt efter två små barn och en garderob med majoriteten av innehållet från början av 2000-talet…)

 15. Instämmer med ovan, en inredare/stylist! Både till hemmet och mig själv. Har aldrig haft intresse eller talang för heminredning och har tappat bort ”min” klädstil efter att jag blivit 30+ och fått barn.

  Grovstädning, rensa ogräs, och vardagsmatlagning vore också drömmen, samt någon som kunde boka resor då vi åker till mina föräldrar (oväntat komplicerat, finns många olika kombinationer av färdmedel och orter att åka från/till, samt kostar alltid ganska mycket).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.