Astma

Tack för omtanke och snälla ord om kruppen. Man behöver tydligen inte säga falsk krupp längre eftersom riktig krupp är difteri? Nåväl. Nu är det väl mer förkylningsastma än krupp tror jag. Så jobbigt för honom att det håller i sig så länge. 

Men bra grej: jag kan nu ge honom Airomir med Vortex plus mask helt själv, ingen panik eller fasthållning. Med Junis hjälp låtsades hela familjen ta medicinen innan Arve, alla fick applåder, high five och jubel efter sin omgång och då vågade Arve prova en kort stund. Nästa steg blev att vi räknade till fem andetag innan man tog av masken, först vi andra i familjen och sen Arve. Han räknade högt inne i masken och den fick sitta på tills han var klar. Detta hade ALDRIG funkat med hans storasyster. All respekt för barn som får panik och vägrar men så skönt att det funkar. 

9 reaktioner till “Astma”

 1. Har ni fått komma till astmasköterska? Fått kortison?
  På två dygn brukar Flutide kicka in och barnets slemhinna svullnar av och mår mycket bättre. Man brukar få ett inhalationsschema. Lycka till!

 2. Vad skönt att det funkar med masken! Det finns inget värre än att behöva tvinga barn att ta medicin när de får panik.
  Håller med, borde ni inte få kortison också för att behandla?

 3. Heja Arve, vad bra att han tar masken. Minns när Bubba hade sådan. Jag tänkte att ”det kommer aldrig att gå”. Han fick ju panik. Men efter ett tag var det som inga problem. Så skönt att barn kan ändra sig från en dag till en annan.

 4. Hurra vad skönt!

  Och som jag tänker ibland, vilken lyx att man ibland kan ta storasyster till hjälp och tillsammans lyckas lirka lillebror rätt när det blir ”nej, neej, vill inte” i olika situationer.

 5. Vad skönt! Vi kör flutide och airomir och det är så skönt att F nu tycker det är typ kul? Han skakar förpackningarna och ”trycker” och så räknar vi.

 6. Min yngsta hade förkylningsastma och i början var det ett himla spjärnande. Efter ett tag blev det en vana, så det var inte mer dramatiskt än att vi halade fram masken när han satt ned och gjorde något annat. Gick hur bra som helst!

  Jag säger som de andra – ni borde ha något kortisonpreparat. Men det kanske krävs en ordentlig utredning? Om ni bara får en remiss från VC så kan en bra barnläkare diagnosticera förkylningsastma utan att ens höra en enda hostning.

 7. Gud vad skönt att han tycker att det är okej. Vi tar nu för tiden nästan hellre ett anfall än medicinen då Fimpen verkligen hatar den, börjar hyperventilera och ja, får panik när vi tar fram den. Hatar att han även har börjat hosta i armvecket, inte för att inte hosta på andra utan för att han tror att han ”uppför” sig då och slipper medicinen, som att vi skulle ge honom den för att han är stygg. :((((

 8. Va jobbigt. Två av mina barn har haft förkylningsastma när de var i förskoleåldern och alla turer in och ut på akuten nattetid är så sjukt jobbigt. Men va gulligt att Juni hjälper brorsan, det är så världsbäst med syskon…:)
  Hoppas det lättar. Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.