Att åka bort utan barnen

Nästa söndag åker jag till Kenya på jobb i en vecka. Och nu börjar jag känna att det ska bli jobbigt att vara ifrån barnen så länge. Att åka bort några nätter bekommer mig inte alls, som till Warszawa till exempel. Men att vara så långt borta om något skulle hända, det tar nästan ett dygn enkel resa… 

Dessutom vaknade jag vid 5.30 av att Arve hade svårt att andas. Vi gick upp och han fick andas i masken. Det är en månad sen han senast hade svårt att andas, då sprang han ute i kall luft. Och vi har ju vortexmask och airomir om det blir akut. Men känslan av att jag ska vara så långt borta gör mig nervös, tänk om han får astma på natten och Martin inte vaknar. Jag skulle inte ens tänka den tanken om jag skulle på konferens till Göteborg i två nätter så det är nog ganska kopplat till resfeber? 

Vi har inte heller gjort en ordentlig utredning av hans astma, borde man det? Hur lätt är det att få komma till barnmottagning efter enstaka fall av andningsproblem? Han har inte haft sån typisk hosta eller trötthet… bara förkylningsastma som yngre och nu vad det verkar som ganska känsliga luftrör. 

Ja, här är en som går loss i nojor just nu som ni märker… samtidigt ska det bli oerhört spännande, och viktigt, att få åka. Jag skulle själv inte ha några problem att vara ensam med barnen en vecka och jag vet att Martin kommer fixa det lätt som en plätt. Och även om jag kommer längta ihjäl mig är min enda rädsla alltså om något händer, en bruten arm, läskig astma. Att inte kunna vara med. 

22 reaktioner till “Att åka bort utan barnen”

 1. Vet precis hur du känner. Liv hade ju krupp flera ggr när hon var mindre vilket är oerhört läskigt. Kanske det kan vara en ide att Arve får en sk preventer (inte den blekaste vad det heter på svenska) under vintermånaderna? Den vi hade hetter flixotide jr, tror den heter flutide i Sverige.

 2. Liknande med luftrören på vår Sam. Märker att han får problem vid ansträngning och ”intensiv lek”. Gick till VC. Ingen utredning. De bara lyssnade och sa att det inte låter som kronisk astma pga inget pip. Så ingen förebyggande beh men fick airomir som han även haft sedan tidigare för förkylningsastma. Redan samma kväll hemma fick vi dock ge airomir igen. Ger det ca 2 ggr i veckan pga han själv ber om eller vi hör att han inte kommer kunna sova bra. Ska tillbaka om ett halvår.

  Håller tummarna för att din resa blir fantastisk och att det blir en lugn vecka på hemmaplan utan olyckor och sjukdomar.

 3. Vi åkte in akut i somras för att Valters andning var så pipig och för att tanten på vc i Hallsberg skrämde upp oss (alltså: kan ha varit jag som skrämde upp henne först, jag råkade börja gråta pga börjar alltid gråta). Valter har förkylningsastma och hans pappa har astma så läkaren i Örebro remitterade oss till Astrid Lindgren där läkaren vill ”ha koll” på Valter. Men jag tror att jag läste att om de har haft förkylningsastma tre ggr ska man uppsöka läkare. Inte akut då. Kort sagt: kolla med läkare!

  Jag ser fram emot Kenya-inlägg. Ha kul!

 4. Gå inte till VC. Ring Alvakliniken på Södermalm. Det är en barnmottagning. (Har egen BVC också) Där gör dom säkert en första koll och remitterar vidare sen. Vi blev jättebra bemötta. Efter att vi blev remitterade ringde Capio upp oss dagen efter och gav oss en tid en vecka senare. Men detta var öron/näsa/hals-klinik hos Capio. Vet ej hur väntetider ser ut för astmautredning. Själv har jag gått hos en läkare för min astma på Sophiahemmet. Också bra.

  1. På dagen låter han ganska som vanligt så jag skulle vilja veta vad de liksom kan erbjuda innan vi åker in och tar upp deras tid. Men det kan jag väl ringa och kolla. Tack för bra råd!

 5. Åh! Att vara förälder är ju att vara ständigt orolig! Vår dotter har haft/ har (det växer bort säger de…) förkylningsastma och hon får inhalera flutide under vinterhalvåret. Har gjort stor skillnad. Kram❤️

 6. När vår lilla förkylningsastmare till slut fick remiss till lung-och-hals-mottagning (ska inte svära på att det heter så, var 9 år sedan nu …) skakade läkaren där på huvudet och undrade varför VC alltid drog på att skicka kippande och skrällhostande ungar vidare. Så kräv en remiss, eller följ det där rådet om barnmottagningen.

  Varför är det förresten så dåligt med barnläkarmottagningar?! Vår VC har inte enda barnspecialiserad läkare, bara allmänläkare. Och att få en remiss till barnläkare är ungefär lika enkelt som att pressa en kamel genom ett nålsöga.

 7. Jag blir förvirrad, vad ska vc/barnklinik göra utöver att ge astmamedicin? Jag har varit på akuten en gång då mitt barn inte kunde andas bra. Fick airomir och flutide då läkaren trodde det var astma, och det ger vi då det behövs. Kan man kolla något mer….?

 8. Tack snälla för tips och råd.

  Som jag förstått det (läste bl.a. hos astma- och allergiförbundet) kan man inte testa om ett litet barn har astma utan får gå på förälderns berättelse, alternativt om barnet har astma när man är där.

  Arve verkar mest få astma på natten när han är förkyld, jag hade inte ens märkt av nån förkylning men nu har han feber. Finns det något mer jag kan be att få än airomir och kan inte vanliga VC skriva ut det tro? Håller med Malin om svårigheten att få tid, ens hos VC faktiskt.

  Tack igen!! Så skönt att kunna dryfta sånt här med er.

  1. Nu har John också fått inhalator, vi har haft den i 10 dagar. En förebyggande medicin och en akutmedicin.

   Han har precis samma som Arve, att det är värst på natten. Typ när han har sovit i 3 timmar kommer dödshostan. Ibland kommer det dagtid, men bara (?) i samband med mycket ledsen/upprörd.

   En kollega som både har barn med förkylningsastma OCH som har det själv tipsar om luftfuktare (kostar just halva priset på Kjell & company = 200 spänn = jag ska köpa en efter jobbet). Läkaren sa dock att det inte gör något alls, men hon intygar stor skillnad. John från grönt te med honung innan vi nattar när han är förkyld.

   1. Men alltså herregud – hur skriver jag ens?
    Skyller på att hjärnan är en schweizerost.

 9. När vår son var runt ett hade han jobbig hosta på natten under lång tid. Gick till vc som hade väldigt dålig kompetens vad gäller barnastma skulle det visa sig. De skrev ut airomir och fel mask att inhalera den med så han fick i sig noll… Fick sen tips om barnläkare Martin Lundberg specialiserad på astma och allergi. Han har klinik i bandhagen och hjälpte oss verkligen! Airomir hjälper ju bara tillfälligt (15 min) och flutide är ju förebyggande. Hoppas att det löser sig för er och att du får en bra resa!

 10. Jag läser om andning och förkylningsastman just för att jag undrar om Anton kan ha/få det. Han får gräslig skrällhosta när han är förkyld..

  Men det jag ville säga var just om resfeber och funderingarna. Det är väl ett sätt att förbereda sig mentalt för OM något faktiskt skulle hända, att tankarna dyker upp nu för att din hjärna ska ha gått igenom alla bitar så att du kan hantera situationen om du får meddelande om att de varit till tex akuten av någon anledning.

  Lycklig resa och ser fram emot blogginläggen!

 11. Astma ska behandlas och som jag förstått det bli helt symtomfritt. Det ni får genom att komma till en barnspecialist är förebyggande behandling och en kontinuerlig uppföljning (vi kallas en gg/år). Vi skulle t.ex. ge Flutide så fort minsta lilla förkylningssymtom kom (för att förebygga stora astmaanfall). För oss var det skönt när vi kom vidare till specialist för de kan astma och har kunnat få annan medicin när den vi fått inte funkat tex. Vår son har varit ett sådant klassiskt fall av astma så för oss har det inte varit svårt att få remiss, men det är värt att envisas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.