41 reaktioner till “En av varje ”

 1. Intressant teori! Kan stämma. Själv, höggravid som jag är, är fortfarande osäker på om jag vill ha fler än ett barn.

  1. Åh nej, jag hade hoppats att man äntligen hade bestämt sig när man blev preggo igen!

 2. Förlåt, men det var tamigfan det dummaste jag har hört. Varför skulle det spela roll?

 3. För mig är längtan efter barn ganska ologisk och opraktisk. Mer fysisk. Typ… hormonellt.

  Jag vet inte huruvida vi vill ha fler barn än två. Vi får utvärdera det om två-tre år eller något. Det beror nog mer på var vi är i livet och hur allt gått med två ungar. Jag har inte ens tänkt på om könet har betydelse då.

  Men jag kan tänka mig att det har det för en del…

  Sen kan man ju få en tredje av samma kön som de andra barnen är.

  1. Ja, jag vet ju många som fått en tredje flicka/pojke och det måste vara sjukt störande när folk kollar beklagande, att de inte fick en av motsatt kön. För såklart man är glad för det barn man får!

 4. Har en av varje och är mer än nöjd men om det har med könsfördelningen eller med antalet barn att göra kan jag inte svara på…..

  1. Nej, jag försöker ju tänka att det inte spelar nån roll, att huvudsaken är att jag har fått friska barn. Men undrar om jag hade varit mer sugen om vi fått två av ett kön…

 5. Enligt min icke vetenskapliga undersökning verkar det ju så. Tycker en övervägande majoritet av de som har tre barn först har två av samma kön och sen ett tredje med ett annat (eller tre av samma då…)

  1. Även statistiken verkar säga så, tror du har rätt. Det blir väl bara känsligt när man ska prata om det i förhållande till sin egen barnaskara.

 6. Har hört samma. Fast också (och nu blir det ju provocerande) att det framförallt är de med två killar som skaffar en ”trea”. Vore intressant om du hittar någon källa. Jag har en av varje, när jag funderar på en tredje (som nog aldrig blir pga orkar nog inte) så tänker jag inte alls på kön. Inte heller när jag väntade mina andra barn har jag funderat så värst mycket över det…

 7. Jo, det tror jag. Generellt sett, men det absolut inte mig. Skulle vi besluta oss för att försöka på en trea så skulle det absolut inte vara för att vi längtade efter en lillebror. Det ÄR irrelevant för mig. Där emot så lever vi fortfarande i ett samhälle som är sjukt fokuserat på kön och jag har hört många som vill ha ”en av varje” som det heter. Eller jag själv som nyförlöst andra gången och lycklig över en till frisk liten snippa möts av ICA-kassörskans beklagande blick och huvud på sne samtidigt som hon viskar ”Två flickor, men det blir också bra ska du se.”

  1. Så trist! Jag hade önskat mig två döttrar, för jag tycker att det är så fint att ha en syster. Men såklart jag aldrig skulle ha velat att Arve hade varit någon annan än just den lilla marsipankorv han är.

 8. Har också hört det men stämmer inte på mig. Har två tjejer och är helt nöjd, totalt osugen på ett tredje. Funderar du på ett tredje Hanna? Tack för en himla bra blogg!

 9. Det kan säkert vara så. För mig personligen är det dock inte så. Vi fick nyligen vårt andra barn, en till liten tjej. Jag är jätteförvånad över att jag faktiskt ens tänker tanken att jag skulle vilja ha en till, har alltid trott att jag ”bara” vill ha två barn. Min tanke är iaf att om det mot all förmodan skulle bli en trea så skulle det vara SÅ härligt med ytterligare en tjej!

 10. Kom dock på att tesen inte alls kan appliceras på mig… Men som sagt, att jag skulle vilja ha en trea har ingenting att göra med att jag skulle vilja ha en kille också!

  1. Din relation till dina barn verkar så himla fin. Kanske är det så att det är människor som har olika otidsenliga förväntningar om hur pojkar/flickor ska vara som tenderar att skaffa ett tredje när/om de har två söner?

 11. Knäppt men har hört av en kompis att hon läst statistik nånstans på att det är vanligast bland familjer med två söner att försöka med en trea då det typ är ett ”sista försök” att få en dotter…

 12. Säkert. Fast för egen del har jag tänkt att jag helst skulle vilja ha alla barn oavsett antal av samma kön pga ev enklare att ”hantera” genusperspektiv och säkra likabehandling. Nu med en dotter och en son tänker jag lite annorlunda kring det. T ex wow så bra för en lillebror att ha en storasyster just för att det känns som att det ökat hans uttrycksmöjligheter. Och så ser jag hur olika de är som personer och att likabehandling ändå kräver olika sätt av mig som förälder att vara och göra beroende på deras personligheter. Vill dock gärna ha mer barn.

  1. Haha, jag tänker likadant om storasyster, lillebror. Synd bara att lillebror alltid är minst och får ta mindre ansvar, försöker jobba så mycket med det.

 13. Så var det inte för mig. Hade en av varje och fick en till pojke. Vi har inte kollat upp kön på någon av barnen innan, det har blivit en överraskning.
  Jag har fått för mig att det är mer vanligt med tre barn nu än för några år sen.

 14. Har två tjejer och är helt nöjd med det. Tre barn är inte aktuellt, vi är helt överens om det jag och min sambo. Småbarnsåren är tuffa år och vi är inte redo att förlänga de åren ytterligare. Så jag tror inte att kön spelar roll om man skaffar en trea. Var man är i livet, ålder, vilka jobb man har, möjlighet till barnvakt tror jag spelar in.

   1. Har man jobb med vanliga tider och mor-och farföräldrar i samma stad så är det en helt annan situation. Då kanske jag hade kunnat tänka mig det men troligtvis inte ändå. Längtar efter tiden när vi kan resa och upptäcka världen med våra barn. Om några år så;)

 15. Jag är endabarn och har alltid tänkt att jag skulle ha minst tre barn (skulle själv velat ha ett syskon) men så träffade jag en kille som tyckte att ett barn räcker. Just när vi fått vårt första barn höll jag med, jag var nöjd med ett. När dottern var runt 4 år kände jag att det saknades någon, en till familjemedlem. Maken funderade och kände detsamma. Så kom lillebror. Lite av en chock eftersom jag, av någon anledning alltid trott att jag skulle ha döttrar. Istället har vi en av varje och det är lite speciellt, kanske för att jag aldrig tänkt eller hoppats på det?

  Ibland kan jag fundera på ett tredje barn men nä, det är bra så här. Dessutom har vi ju redan kompromissat när det gäller antalet och småbarnsåren tar hårt på relationen. Hellre två barn ihop med pappan än tre barn varannan vecka ensam..

 16. Jag tänkte alltid tvärtom.. att om jag fick en av varje så skulle jag vilja ha en tredje.. för att få det där bandet som jag och mina systrar har. Könssammanband eller vad man kan kalla det.. Nu kanske inte det alls sitter i könet men med min erfarenhet har jag varit närmre mina systrar än vad många av mina vänner varit sina bröder. Aja.. nu har jag 3 flickbarn så det blev ju inte alls som planerat men väldigt bra ändå.

 17. Mina föräldrar hade en av varje och skaffade två till, så jag har två systrar och en bror. En barndomsväns familj bestod av fem barn, alla killar. Där tror jag faktiskt att de önskade sig en flicka nån gång, men det blev inte så 🙂

 18. Har tre pojkar. När jag var gravid med den yngsta, innan ultraljud, var det många, tom våra föräldrar, som kommenterade och önskade att vi skulle få en tjej. När vi väl varit på ultraljud, tog reda på kön pga nyfikenhet, var det en hel massa folk, verkligen typ alla, som såg lite ledsna ut när vi sa att det skulle bli en till pojke. Så himla dåligt!
  (Kan erkänna att jag pga alla kommentarer innan ultraljud önskade mig en pojke enbart för att vara vrång. OBS! Hade dock varit lika glad för en tjej.)
  Det viktigaste för mig har alltid varit att barnen ska vara friska och må bra. Kön är inte relevant alls för mig eller min sambo.

 19. Hej Hanna,

  Min egen, helt ovetenskapliga, tanke om detta är att det kanske även är ens egen uppväxt och syskonskara som avgör huruvida man ”skaffar” ett tredje barn. Många av mina vänner som själva har två syskon och som har trivts med det, vill gärna själva ha tre barn. De vänner som har växt upp med ett syskon vill helst ha två barn. Men som sagt, helt ovetenskaplig slutsats. Själv har jag två syskon och vill gärna ha ett barn till (har två nu) eftersom jag tycker att det har varit fantastiskt att ha två syskon. Jag har själv två pojkar, men det har aldrig slagit mig att jag vill ha ett barn till bara för att jag ska få en tjej. Jag tänker först och främst på alla positivs saker jag själv upplevt med att ha två syskon att umgås med och vända mig till.

 20. Jag är själv yngst i en syskonskara på fyra. Jag har tre äldre bröder och är en tjej. Många som har kommenterat detta, att det måste ju ha varit skönt för mina föräldrar att äntligen få en tjej.
  Jag har själv en dotter och när jag fick henne så var det blandade reaktioner, en del gratulerade oss och en del andra sa saker som att jag inte skulle vara ledsen för nästa gång skulle jag få en son.
  Nu tjatar omgivningen om barn två och undrar om vi inte vill ha en sån också. Vissa folk alltså…suck.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.