Ett icke-tips till nyblivna föräldrar (samt ett råd om förstoppning)

Det här mitt överlägset bästa tips till folk som vill bli gravida, väntar barn eller har blivit föräldrar:

Tänk på att nästan alla råd du får utgår från givarens confirmation bias. 

Det handlar lite förenklat om att vi hela tiden (ofta omedvetet) letar efter och hittar bevis för att de val vi gjort är rätt. Vi tolkar liksom verkligheten så att den visar att vårt sätt var bäst.

Jag har alltid varit bra på confirmation bias, tror det bidragit till att jag ofta känt mig ganska nöjd. Men samtidigt som jag älskar att människor fungerar så här, att vi går runt och intalar oss själva att vi har gjort rätt val, att vårt sätt att leva är det rätta för oss, så kan det vara ganska jobbigt för andra. 

För eftersom de flesta föräldrar har åtminstone några områden där de är övertygade om hur extremt bra deras sätt fungerade så råkar man som mer nybliven förälder ut för väldigt många tips baserat på en (1) familj och deras confirmation bias. Det behöver inte vara något fel på råden för det. Men det gör det lättare att strunta i sånt man själv inte känner sig bekväm med.

Exempel på frågor där det blir extremt tydligt: person som ska få sitt andra barn frågar om hen ska köpa dubbelvagn eller om det räcker med ståbräda och allt runt sovmetoder (eller frånvaro av sovmetoder).


Självklart måste man få ge råd utifrån vad som funkade för en själv och jag tänker att mina erfarenheter ibland kan vara en skön motvikt till all hets om hur ”duktiga” barn måste vara: sova i egen säng, sluta amma prick när BVC säger det, sluta åka vagn för att de fått syskon osv. Min tanke är ju att barn blir stora ändå, mycket utveckling går av sig själv och min confirmation bias visar att det har funkat bra hittills. Hehe.

Ett råd jag verkligen vill sprida är förresten att gå till doktorn om ens barn har upprepade förstoppningar. Vårt yngsta blev som ett helt nytt barn när vi bett om – och fått – movicol/laxido junior.  Barn ska inte behöva gå runt och ha ont i magen och vara rädda för att gå på toa. Men det var en parentes.

8 reaktioner till “Ett icke-tips till nyblivna föräldrar (samt ett råd om förstoppning)”

 1. På tal om CB; tack för förstoppningstipset. Hade tänkt ringa bvc imorgon ändå för att säga att lactulos inte funkar som enda lösning…

 2. Åh håller med om allt! Stora åt movikol i säkert tre år, helt klart värt. Och min confirmsion bias är: följ barnet och ansträng dig så lite som möjligt gällande sluta med amning/blöja/välling, sova i egen säng, vara hemma själv osv. Barnet är redo då det är redo, absolut enklast att vänta in ist för att kämpa med olika metoder och knep.

 3. Åh tack för förstoppningstipset! Jag har en femåring som haft problem med det av och till i snart ett år och det enda BVC ordinerar är Lactulose som inte funkar bra för oss. Hur länge efter ni börjat med Movicol märkte ni nån förbättring? Har verkligen blivit som en ond cirkel där han gruvar sig för att gå på toaletten 🙁

 4. Mitt tips är att ”välja en person eller familj” som man har förtroende för som man kan be om råd. Jätteskönt!

  Jag har aldrig känt mig påverkad av olika tips och råd. Det gör att jag tyvärr är lite klumpig själv. Jag tendrar att tro att folk inte tar åt sig så mycket. Eftersom jag själv inte gjort det. Men vi är olika! Faser och erfarenheter osv.

  Intressant inlägg!!

  1. Haha, jag är exakt lika! Tar inte heller åt mig av råd eller tips. Är väldigt trygg i att det jag gör är rätt och lagom nivå för vår familj och våra barn. Slås ibland av tanken att andra kanske inte alls tar det på samma vis. Att mitt berättande kring hur vi gör (om någon frågar alltså) eventuellt tas emot som kritik eller pekpinnar. Aj. Ej bra.

 5. Såå bra inlägg! Har tänkt mycket på det där senaste året då vi både fått andra barnet och någon slags babyboom ägt rum i vänkretsen = många råd av olika slag.
  Angående förstippning så håller jag med! Gå till doktorn! Men movicol förvandlade vår gullunge till ett litet argt monster så inte säkert att det är bra för alla 🙂 Importal var det som räddade oss, så fortsätt prova om inte movicol är bra, det finns fler alternativ. Doktorn sa att ilska inte är en bieffekt av movicol men enligt min lilla studie av mitt eget barn skulle jag ändå säga att det är det! I sann confirmations bias anda, hehe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.