Föräldraledig

Malin beskriver det så bra. Att vara föräldraledig har inte precis varit mina mest harmoniska perioder i livet. Jag har haft turen att känna vansinnigt stark kärlek till båda barnen direkt från förlossningen och jag hade absolut inte velat vara ifrån dem under de första halvåren. Det har onekligen varit tufft att börja jobba igen med båda barnen (de var då 6 resp 7 månader) eftersom vi varit så tighta. Men alltså, föräldraledigheten:

Jag trodde att ungefär alla barn sov sisådär 3 timmar i stöten, i sin vagn eller säng. Då skulle jag kolla på serier och äta lunch i lugn och ro. Så fick jag två barn som båda har sovit helt oberäkneligt och helst i famnen och skrikit i vagnen och velat amma halva nätterna. Jag kan inte säga att jag mått dåligt, det har jag inte. Men i jämförelse med vår situation just nu, när jag kan jobba heltid samtidigt som J går korta dagar på förskolan och A har det bra hemma med sin pappa. Den är ganska perfekt för mig. Det är jättekul och motiverande på jobbet och jag känner mig som en bra mamma resten av veckans ca 120 timmar. Känner mig så harmonisk!

En grej som man märker när man fått barn är hur många mammor det är som faktist mår dåligt. Det kan vara efter en jobbig graviditet eller förlossning, av det omvälvande i att bli förälder, en förlossningsdepression eller en känsla av att vara en dålig förälder eller uppleva ensamhet. Det finns hjälp att få. Prata med BVC. Förresten, om du inte mår bra av din BVC-sköterska så byt. Vi hade en jättegullig men när jag låtsades som om jag slutat amma (när Juni var ett år) för att hon skulle vara nöjd så var det dags att byta.

Viktigt: Man kan både vara supertacksam för att man fått barn och samtidigt må dåligt, det är liksom ingen motsägelse i det.

6 reaktioner till “Föräldraledig”

 1. Å ni verkar ha det så himla härligt just nu. Det är det bästa med att då barn igen nästan, att jag vet att det är rätt skönt att börja jobba sen igen. Förra gången kände jag sorg över att föräldraledigheten skulle ta slut så småningom. Nu Vet jag att det det är så skönt att få ha kräkfria kläder i 8 timmar samt äta lunch i fred. Kram!

  1. Marie: ja, för mig är det bra. Men för Martin är det väl inte alltid superroliga dagar, det är ju lite körigt att försöka driva företag och hänga med ettåring samtidigt. Men nu är det snart sommar! Kram fina!

 2. Sista meningen är så sann och värdefull som nybliven förälder att veta.

  Jag tycker det jobbigaste var när vi båda skulle börja jobba. Det livet som kom då, med långa dagar på förskolan och stressa hem för att skynda-laga-mat-alla är hungriga efter kärlek och mat. Det fixade inte riktigt jag. Så jag hade möjlighet att komma hem tidigare, för att lugnt umgås en stund innan middagstid.

  Nu är jag arbetslös så det är väldigt lugna dagar. Men, det fick mig att inse att jag inte vill att båda arbetar heltid när vi har små barn. Att båda ska gå ner i tid. Lite var.

  Det är ju drömscenariet och så får man ju drömma också 🙂

  1. Ja fy sjutton, det förstår jag verkligen. Tycker det är perfekt att båda går ned lite i tid, jättesmart lösning. Hoppas du får ett drömjobb snarast!

 3. Jag började jobba för två veckor sen och Tobbe är hemma med barnen. Jag njuter av att få vara igång på jobbet. Dagarna går så mycket snabbare än vad de gjorde sista tiden hemma och jag känner mig som en roligare mamma när jag är hemma. Och det är väldigt skönt att få lite ny energi för att kunna hantera min älskade treårings utbrott. Jag känner mig, precis som du säger, harmonisk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.