Gå och lägg dig, unge.

Det blev en chockartad start på höstterminen för mina barn. Från att ha börjat förskolan klockan nio hela livet till de nya rutinerna med lämning till frukosten 7.30. Det tar verkligen emot att väcka barnen varje morgon när de tidigare har fått sova tills de vaknat av sig själva.

Jag var tvungen att googla på hur mycket sömn en sexåring egentligen behöver och det är tydligen närmre elva timmar per natt. Det betyder att Juni behöver ligga i sängen senast klockan 19.30. Sen kanske hon inte alltid kan somna så tidigt, men jag hävdar att det är bra vila att ligga i sängen och lyssna på ljudbok och ofta somnar hon inom en halvtimme.

När lägger ni era barn?

41 reaktioner till “Gå och lägg dig, unge.”

 1. Min bebis lägger sig 19 (hon vill nog egentligen nattas ännu lite tidigare), och min nyblivna treåring stax därefter, senast 19:30. Båda är kvällströtta men den stora vaknar också 06 på morgonen allt som oftast (tror på grund av att han är kissnödig). Så 10,5 timmar sömn för honom per dygn nu när dagvilan är borta. Kanske för lite?

  1. Det är säkert individuellt, men enligt den där guiden behöver treåringar mer än elva timmar. Äsch, det märks säkert på honom?

   1. Han är pigg och glad hela dagen, men skulle nog gärna somna en stund precis innan middagen vid 17. Men det får han ju inte. Men hur ska en fixa mer sömn? Lägga tidigare då kanske? Hur många timmar ska en treåring ha? (Det går ej att söva om honom efter toabesök vid 06 men det kanske jag inte ens behövde skriva ut… ?)

    1. Alltså lägga än tidigare är ju egentligen gött? Fortsätter han sova till samma tid, dvs inte börjar vakna tidigare, så är det ju verkligen värt att testa. Ska göra det! Klart ungen ska få sina 11 timmar!

    2. Hej Sara, ett tips är att prova att låta 3-åringen kissa på toa/potta när han har sovit i några timmar. Exempelvis när ni vuxna lägger er. Har ni tur sover han då så djupt att han kissar i sömnen eller åtminstone störs minimalt och somnar om direkt. På så vis skjuts kanske morgonkissnödigheten upp en stund och han får sova längre? (Vi praktiserade detta med framgång i ca 1-2 år, men med syftet att undvika kiss i säng för vår son som _inte_ vaknade av kissnödighet och som blev helt nattorr vid 6 år.)

 2. Vi lägger henne vid 19 men då är det ca 45 min nattning på det.. dagen måste diskuteras utan att bli avbruten av syrrorna, bok läses och sedan kanin som så gärna ville somna på ljudbok. Lång nattning men tror hon behöver egentiden.. puh!88

 3. Min 5-åring (just fyllt), Meja, hon sover klockan 20 på vardagar och väcks klockan 6. Vi brukar lägga oss runt 19:30(vi nattar henne genom att läsa en bok och ligga bredvid tills hon somnar) .

  Min 8-åring, Ellen, går till sängs ungefär samtidigt. Eller rättelse, hon går in på sitt rum då. Så kan hon greja lite med vad hon vill(måla, läsa, bygga).
  När vi har nattat Meja så går vi in och säger god natt till Ellen och ”bäddar om”. Hon brukar sedan lyssna på en ljudbok. Tror att hon somnar 20:30-21 (lite beroende på). Hon går också upp klockan 6.

  Varannan vecka, då min man jobbar kväll, så går dom upp klockan 7 på morgonen istället. Eller ja, dom vaknar själva och vanligtvis typ 10 minuter innan klockan ringer. Lägger dom däremot vid samma tid.

 4. Önskar att jag kunde skriva att vi hade inarbetade rutiner där barnen sov vid 19.30 varje dag. Så är det inte…Våra kvällspigga ungar somnar sällan före 21.15. Lilla E har dessutom slutat sova på dagis för då kan hon vara uppe till 23. Jag och M är ganska så extrema kvällsmänniskor och vi fick precis likadana barn.

  1. Ja men det är ju SÅ många som är kvällsmänniskor. Även om jag är morgonmänniska så avskyr jag verkligen att det är nån slags status i att vara tidigt på jobbet, uppe med tuppen. Junis skola börjar 8.30 om dagarna och det är helt ok tycker jag, men för många barn vore det ännu bättre med 9. I alla fall om man har utrymme att kunna ge dem lite mer sovmorgon…

 5. Tvååringen kvart över sex till kvart i sju ungefär. Sexåringen vid sju, kvart över sju. Går upp på morgonen vid kvart över sex, halv sju och på dagis och skola ca tio över sju och tjugo över. Rutinerna sattes lite ur spel under sommaren med lite senare läggtider men nu är vi på spåret igen.

  1. Oj wow vilka grymma rutiner. Arve har somnat 18.30 två kvällar i rad och jag kollar oroat på hans blåmärken på benen och undrar om han kan ha fått nån sjukdom. Men blev lite peppad av det här och ska försöka lägga sexåringen kl 19 ikväll.

 6. Jag är stark förespråkare för att barn ska lägga sig tidigt pga. Hej egentid!
  Alltså börjar vi lägga vår snart treåring (2 år 8mån) vid 18, han sover oftast senast 18.30.
  Den andra sonen som är nyss fyllda 5 får vara uppe lite längre och ligger i sängen vid 19, sover senast 19.30.
  5 åringen vaknar kl 6 varenda morgon, den lilla har utrymme att sova till absolut senast 6.30 om han vill. Vi försöker vara rätt ”strikta” med kvällsrutinen för det funkar bäst för oss 🙂
  Plus att det är SÅ skönt att får vara själv en stund innan jag måste sova också.

 7. Ja vårt barn Challanbrallan, 6 år, är ju som du vet kvällspigg. Vi lägger henne 20 och då somnar hon vanligtvis 21.30 när det är vardag. Då går hon upp 7. Inget har funkat för att få henne att somna tidigare. Hon blir ju inte tröttare på kvällen vad vi än gör, så det är bara att acceptera och utgå ifrån att hon funkar på den sömn hon får.

  1. Vi har haft precis samma med Juni så jag vet precis. Men hon blev tydligen helt slut av att börja gå upp 6.30 så endera har hennes biologiska dygnsrytm (fattar att det inte heter så men tror du fattar hur jag menar?) ändrats eller så är hon helt enkelt för utmattad av allt nytt med skolan för att orka protestera.

 8. Jag förundras över hur lite många barn verkar sova (utifrån de jag ser & möter i mitt liv). Vår innergård är full av barn (i samma ålder) samtidigt som våra barn går & lägger sig. De är 9 år resp 6 år nu & sover typ kl 20-07 på vardagar. Eller, den äldsta brukar ligga & läsa själv till kl 20:30 numera innan hon släcker.

  På helger & semester kan det bli mycket mindre sömn & de klarar det (nuförtiden), men på vardagar märks det att de är trötta (ja, vi vuxna är ju också helt slut).

  1. Jag minns att jag skulle släcka 20.30, så medan kompisar (detta var i mellanstadiet) kollade på Twin Peaks sov jag gott. Har också minnen av att ligga i sängen och höra grannbarn cykla förbi på gatan…

 9. Men hur gör folk för att få sina barn att sova? Vår treåring har alltid varit kvällspigg och verkar ha litet sömnbehov. Utan dagsov kan vi ibland få honom att somna innan 21.30, och då väcker vi honom senast 7.30. Ja, det är ju i och för sig tio timmar… sover han på dagen kan klockan vara 23 innan han somnar.

  1. Ja men vi har ju haft precis samma med vår äldsta. Jag har aldrig bråkat så mycket om sömn eftersom hon har kunnat ta igen det på morgonen om det blivit sent. Men nu är hon så stor att vi kan bestämma att hon ska ligga i sängen och lyssnar på ljudbok och vila kropp och huvud även om hon inte kan sova. Och vips somnar hon.

 10. Vår treåring sover oftast inte på dagen längre, somnar ca 19.30-20 och sover till ca 6-6.30. Så ca 10-11 timmar får han. Han har alltid legat i underkant om man tittar på vad barn ”bör” sova i olika åldrar, men han verkar inte behöva sova mer. Lägger vi honom tidigare vaknar han oftast tidigare också. Sover han på dagen somnar han sällan före 20.30 och vaknar ändå oftast vid samma tid som vanligt på morgonen.

 11. Nattning helst nitton, men det är så klart inte exakt och ibland blir klockan tjugo. Men oftast hinner vi till 19 eller strax efter och så läser vi en bit ur en bok. 🙂

  1. Mysigt! Jag är SÅ dålig på att läsa till nattningen. Ska börja läsa innan vi lägger oss för att få till den nedvarvningsrutinen, det är så fint.

 12. Gjorde samma googling idag eftersom barnen är så otroligt trötta när jag väcker dem vid 06:50. Vi går hem ifrån 07:25 och promenerar först 10 min till morgonfritids för frukost och sen 10 till förskolan vars frukost börjar 08:00. Vi försöker ta oss tillbaka till tiderna vi hade innan sommarlovet, då de alltid somnade till 20:00. Men då behöver hela proceduren med pyjamas, tandborstning, saga påbörjas redan strax efter 19:00. Det blir lättare när mörkret faller! Igår somnade de 20:30, helt okej men tror de skulle må bättre av ännu en timme!

  1. Med ”när mörkret faller” menar jag om nån månad när det blir mörkare ute igen. Under sommarlovet sov de ca 11 h per natt! Somnade ofta 21:30-22:00 och sov till 09:00 minst. Så skönt!

 13. GU vilken intressant tråd detta. Min unge somnar i princip aldrig före 20.30, ganska ofta blir klockan 21.00. Hindrar det mig från att försöka lägga vid 19.30 på vardagar? Icke! Hindrar det mig från att varje kväll bli extremt besviken på att läggningarna blir så djävulskt långa? Icke! Jag har provat att låta honom vara uppe och att försöka lägga tidigare. Han sover helst till 08 på morgnarna iofs och jag unnar honom/mig det pga bor nära förskola och kommer snabbt till jobbet. Antar att nyckeln är att börja väcka 07 åtminstone. Men har hittills inte blivit så desperat? Min unge tycks i alla fall klara sig utmärkt på ca 11 timmars sömn. Ibland blir det tio och då blir dagen lite gnälligare. Ibland blir det tolv och då blir nästa kvälls läggning en timme längre, hehe.

  1. Ja men sådär har vi också gjort. Minus att börja lägga 19.30, långa läggningar är det värsta jag vet och när Juni var i sin värsta ålder fick hon somna framför teven varje kväll för jag orkade inte bråka om det. Jag tror verkligen han klarar sig på 11 timmar och att de sena kvällarna beror på att han sover till 8? I alla fall har det gjort enorm skillnad för Juni att gå upp så tidigt.

 14. Vår 3 och 6 åring somnar ca 21 varje kväll. Och 1åringen ca 20. Är helt chockad (och avis! :)) att barn somnar så tidigt! Om vi lägger tidigare blir det 2-timmars läggningar och antingen somnar jag själv eller blir så arg att de aldrig somnar så då blir det ändå ingen kul ”egentid”.

  Men det kan ju bli annorlunda nu när de börjar gå heltid efter att ha gått 15timmar på föris hela tiden. *hoppas på egentid* 🙂

  1. Så roligt att läsa om andras rutiner! Och jag håller med, blir också förvånad över (och lite avundsjuk på) hur man lyckas få sina barn att somna så tidigt. Speciellt när de är så gamla som 5-6 år. Vår 6-åring är superpigg om kvällarna och att lägga sig i sängen före kl 21 är som bäddat för maratonläggning ? Vi äter ganska ofta middag samma tid som många verkar lägga sina barn ?
   Ungen är iaf pigg å glad så verkar funka för honom även om han nu somnar runt 22 och går upp vid 7 vardagar. På helgerna tar han istället gärna sovmorgon vilket är skönt!

   1. Det är ändå lite mysigt med senare kvällar när de är större… tycker verkligen att man ska gå på hur barnet mår, de är ju olika. Kram!

 15. Lägger vår 6-åring (fyller 7 i dec) 19.30 på vardagar. Hon är en sån som gärna går och lägger sig. På helgen somnar hon gärna i soffan bredvid mig, sådär vid 20, 20.30. Eller ber om att få gå och lägga sig. Vi går upp 06 på vardagar och då brukar hon vakna till av sig själv även om hon egentligen skulle kunna sova en stund till. Är pigg då helt enkelt.

  (och som oombedd extrainfo: 11-åringen skulle kunna vara uppe halva natten och sova halva förmiddagen. Hennes läggdags är 20.30 (då får hon läsa men inte kolla skärm) och hon vill bli väckt när vi går hemifrån vid 6.40. Men oftast är hon fortfarande vaken när jag lägger mig vid 22. 2,5-åringen lägger vi vid 19 och hon vaknar också vid 06. Sover 1-2 timmar på dagen fortfarande)

 16. S har aldrig sovit på kvällarna. Vårt värsta alltså…sömnen. Vi bråkar om det ofta, får noll egentid och det driver mig till vansinne ärligt talat. Han somnar aldrig innan 21 men oftast runt 22…och då somnar jag brevid honom. Innan sommaren väcktes han vid 7 men nu blir det 6.40 för att hinna äta frukost hemma innan skolan.
  Så avis på de som har barn som somnar kl. 20…faktiskt (19-19.30 känns som en dröm).

  1. Men gud, hur hinner man ens kolla på serier och allt annat viktigt man behöver göra om kvällarna. Skickar all sympati åt ert håll! Juni är lite likadan men med skillnaden att hon blir väldigt trött av att tvingas upp tidigt, så jag kan ändå relatera lite. Kramar <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.