Hemma hela sommaren

Jag är så trött på konsumtionssamhället jag själv är med och göder (i allra högsta grad). Tänker ”nu ska jag skärpa mig och inte låta barnen få/köpa skräp”, tar ett köpstopp under en period, försöker prioritera Tradera före att köpa nytt osv.

Men sen finns det såklart många som inte behöver säga nej till sina barn av uppfostran eller moraliska skäl. Familjer där barnbidraget knappast hamnar i ett fondsparande, där man inte väljer bort en utlandsresa pga klimatångest eller för att man ändå har en sommarstuga, och där man inte har mindre än en hundralapp kvar sista dagen innan lön för att man fört över resten till sitt sparkonto.

Just en sån familj handlar Veckan före barnbidraget och den nya boken Hemma hela sommaren om. Författaren Elin Johansson och illustratören Ellen Ekman (Lilla Berlin) är ett väldigt bra team och böckerna en fin mix av kreativitet, humor och allvar. Och även om det kanske inte är tanken med böckerna är det ändå inspirerande till att leva mer hållbart.

Både jag och barnen tycker mycket om båda.

”Vad ska ni göra i för roligt i sommar? frågar fröken. Vi ska till Legoland, till Thailand, på Vattenland, svarar alla andra. Vi ska på safari, säger jag. Men egentligen är det inte sant, för mamma säger att vi ska ha hemmasommarlov och bara vara här. Hon säger att vi kan ha kul ändå, bada och kanske sova på balkongen om det blir fint väder. Men sen ångrar hon sig och rotar fram ett tält, stormkök och campinggrejer. Och så cyklar vi ut på safari, bara hon och jag.”

2 reaktioner till “Hemma hela sommaren”

  1. Vi försöker prata hemma om att alla kanske inte har det lika bra som oss. Att det finns kamrater i skolan som kanske inte får varm mat på kvällen och kanske ganska magert med mat under helgen. En gång var vi på vårt lilla bibliotek och in kommer en dagisgrupp. En pojke hoppade upp i soffan, o lyssnade när jag läste saga för min tjej. Jag slog ett öga på hans sandal, under sommaren hade foten vuxit och nu var sandalen alldeles för liten, jag kände på mig att han fick nog inga nya skor förrän det blev höst. Den bilden har etsat sig fast hos mig. Så fort min tjejs skor är små far vi väg o köper nya, ofta märkesskor, men det är inte en självklarhet för alla.

  2. Tack för lästips! Ska leta upp Emi Guners senaste också. Har en dotter i ungefär samma ålder som kanske gillar dessa. Tycker Olika förlag brukar ha en del bra böcker på olika teman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.