Höst- och vinterkläder 

Nu har två härliga personer frågat mig om barnkläder för svensk höst/vinter på förskolan och här kommer ett inlägg om hur vi har gjort. 

Höst

Jag tycker om lager på lager. Över tröja/tights/klänning har de tröja och byxa i ullfrotté. Jag älskar den från Polarn o Pyret, Arve ärver nu Junis första set. Tröjan är med dragkedja så den går relativt enkelt att ta av och på.  

 
Ytterst har de ett varsitt set med skalkläder, jacka och byxa. Jag vill gärna ha hängslen på byxorna och tycker att Kaxs/KappAhl är bra.  

 

Sen har vi fingervantar och, om det är väldigt blött och kallt, galonvantar som man drar upp ovanpå jackan och knäpper med ett band runt handleden. Sydväst kan vara skönt ibland. På förskolan hänger alltid ett varsitt set med jacka och byxa i galon, för riktigt regniga dagar. 

På fötterna har de rejäla skor från Kavat, Arves är lite högre i modellen. Alltid kardborre, aldrig snörning. När det regnar har de gummistövlar som jag köpt på Din Sko. 

  
Det finns jättefina fodrade regnkläder (ex Didriksson) som jag hört är förskolepersonalens favorit eftersom de håller värmen och är enkla att ta på och av eftersom det räcker med en lager. Men om man måste välja så föredrar jag ändå ullfrotté och skalplagg eftersom man då kan variera utifrån väder och använda ullfrottén hela vintern. 

Vinter

Ullfrottén (så trött på detta ord nu) hänger såklart med på vintern, särskilt när det är lite kallare. Jag tycker att overall är bäst som ytterplagg, det är enkelt att ta av och på, håller värmen bra och det blir ingen glipa vid midjan. Kaxs brukar vara testvinnare, vi har ärvt overaller från Molo som jag tycker är jättebra.  

 På vintern ska mössan vara vindtät och sitta kvar på huvudet i leken, tycker jag. Gärna ganska platt modell (utan stor tofs) så den funkar under en hockeyhjälm i pulkabacken. På små händer tycker jag att långa tumvantar som man drar upp på ärmen sitter bäst.  

 
Vinterskor är kanske viktigaste köpet, tycker jag. Det är svårt att hålla fötterna varma. Helst ska ju barnen ha ullsockar under, men det tycker jag blir värsta dödsfällan (kvällstidningslingo!) på hala förskolegolv, (man kan ju inte begära att personalen ska byta strumpor på barnen). Åtminstone Arve har alltid strumpor med halkskydd under, och de små plastplupparna gör inte precis fötterna varmare. Så då gäller det att skorna är ordentligt varma.  

Jag har testat några märken på vinterskor men är mest nöjd med Kavats fodrade. Enkla att ta av och på, håller värmen, står emot lite slask.  

 

Fuskpolo är förresten en bra grej, tycker jag. 

Jaha, det var det jag kom på på rak arm. Men jag kan tänka mig att det blir ganska många smarta kommentarer här nedan. Tack på förhand! 

PS För ett miljöperspektiv på höstkläder rekommenderar jag Elins inlägg. 

PS 2, tycker man detta är sjuk präktigt och trist kan man kolla på Pennys outfits för inspiration

34 reaktioner till “Höst- och vinterkläder ”

 1. Tack! Sicket gullo du är. Oj nu fick jag lite att fundera på plus fattade äntligen vad skalkläder egentligen är!

 2. Tack för länken och för tipsen! Jag är ju en sådan där härligt, avslappnad (läs: väldigt tröttsam) förälder som aldrig lyckas planera typ klädinköp inför varje säsong utan hetsar iväg när jag märker förskolepersonalens hintar eller lappar om vad barnen behöver, så lite strukturerade tips är perfekt inför vintern.

   1. Hehe, dagen innan lucia är standard här. En gång till och med samma dag som uppvisningen… Skönt med de yngre att de får ärva iaf så det finns hemma ”någonstans” när paniken närmar sig 😉
    Brist på framförhållning är nog min familjs sämsta egenskap.

 3. Fin länk om miljöperspektivet! Annat (självklart) tips för miljö- och kostnadsmedveten människa: Handla second hand – i butik/loppis/på nätet. Polarn o Pyret har en egen köpochsäljsida för just begagnade PoP-kläder på sin hemsida, det säger ett och annat om kvaliteten. Barn växer fort och hinner i regel inte ha sina kläder så många säsonger, så det är lätt att hitta fina kläder i bra skick och till bra pris.

  1. Ja, jag tänker att det nästan är en självklarhet nu. I alla fall om man ser till priserna på Tradera etc, jag köper sällan begagnat för jag tycker att det ändå blir så dyrt. Då köper jag hellre i butik och ger bort eller säljer sen. Men jättebra påpekande verkligen!!!

    1. Ja, verkligen. Jag har testat massor av auktioner på Tradera men folk är så sjukt skillade, det är omöjligt för mig att få saker till ett ok pris. Baserade mitt tyckande på det. Plus tror att det är jättevanligt att få ärva eller ge bort för att man inte orkar sälja.

     1. Jag är bra på att köpa begagnat, men värdelös på att sälja. Har aldrig sålt en pryl på Tradera, känns fantastiskt tidskrävande. (Har haft ambitionen ett par gånger, men sedan lagt ned efter att Ikea-kassen har stått och väntat i någon månad.) Så det blir istället som du skrev, att man ger bort sakerna istället. Vilket uppfyller endast miljösyftet, inte det ekonomiska. He he.

 4. Såhär gör vi med vårt barn (som är ganska varm av sig) också i Mälardalsområdet. Vi cyklar till och från förskolan i alla väder vilket ställer krav på bra regnkläder (annars har jag förstått att många endast kör med skalkläder). Präglas nog också lite av att ha en mamma som är förskollärare.
  Upptill har vi Polarns set med vindfleece, skaljacka och puffjacka som vi varierar i olika kombinationer efter säsong. Det setet funkar nästan året runt. Just nu är det mest vindfleecen som gäller. I vintras fick vi ett ullfrottéställ från POP som vi inte använde så mkt då, men tröjan har varit suverän i sommar/tidig höst som ytterplagg och som påfyllnad under jackan vid kyliga morgnar. Nertill har vi ett par skalbyxor från Lindex vid lerigt/kyligare väder. Tunn mössa och massor av ”magiska” tumvantar så att det går att byta när de är blöta/smutsiga/är på vift. Vid regn kör vi regnställ från POP och Didriksons, vattentäta vantar och sydväst. På fötterna goretexgympaskor från Viking eller gummistövlar från Tretorn. Lite senare i höst kommer vi använda fleecefodrat ställ från Didrikson och fodrade gummistövlar. Som vintrarna har varit har vi kunnat använda nederdelen nästan året runt och så kör vi skaljacka + puffjacka upptill. Vi byter också till stickad mössa som går ner över öronen och knyts under hakan. Fuskpolo är bra. Vid kallt väder och snö kör vi overall från Pax och fodrade goretexkängor från Viking. Tunna yllesockor över innestrumporna. Mössa med fluff i som knäpps under hakan och massor med billiga tjockvantar från HM så att det ska gå att byta. Vid riktigt kallt väder lägger vi till ett tunt yllelager. Åhléns har en jättefin serie.
  Vi får ofta beröm av personalen på föris för att hen har bra saker på sig. Allt har hållit jättebra (förutom regnbyxorna från POP, men då har de slitits på ordentligt i 2,5 år) och kan gå vidare till nästa syskon. Dock känns det nästan lite äckligt när man räknar upp allting på rad såhär. Alla märken. Det är ju verkligen inte självklart att ha råd att ekipera sitt barn på det här viset.

   1. Jag tänker att det är en sån där tunn dunjacka de tog fram för att folk skulle ha under sin rock för att inte frysa ihjäl på vintern, och som blivit så populär. Men ingen aning egentligen.

    1. Precis en sådan, fast Polarn och pyrets är tjockare. Men de är framtagna för att ha under deras skaljackor.

  1. Tack vad bra med fler synpunkter!

   Vi promenerar också dit och hem oavsett väder och min mamma är också förskollärare 😉 Men jag tycker det räcker med skal för det mesta, självklart med galon när det är riktigt regnigt. Galonbyxor funkar också bra utanpå overallen tycker jag.

   Jag tycker att de flesta plagg finns i billigare varianter som är minst lika bra (det visar ofta de där testerna), även om varken KappAhl eller Lindex är gratis.

  2. Tänker att det här med ”beröm” från förskolan är lite problematiskt, att det uppmanar till att köpa dyra märken? Trist för de föräldrar som inte har råd, att inte få beröm. De är nog medvetna om detta ändå liksom…?

   1. Instämmer. Det är en viktig synpunkt. Jag vet i ärlighetens namn inte varför man ska berömma kläderna.

   2. Jag håller med och det är nog därför jag avslutade med att skriva att det kändes lite äckligt att räkna upp alla dessa märken. Sedan tror jag ”berömmet” mer har att göra med att vi har vissa funktioner som sydväst och tumvantar och tunna yllestrumpor än att det just är märkena i sig.
    De ickemärkeskläder vi köpt (från KappAhl, Lindex, HM och Åhléns) har varit suveräna till skillnad från t.ex. regnkläderna från POP som faktiskt slets ut.
    Nu i efterhand tycker jag inlägget låter lite odrägligt – kommer själv från en situation där det var långtifrån självklart att kunna handla på det här sättet och att vi kan ha så många olika uppsättningar är nog en lyx som både jag och min man njuter av efter att ha haft det mer spartanskt när vi växte upp. Vi har också lite dåligt med tid (och mer pengar) så då är det lätt hänt att vi handlar alt från ett ställe snarare än att leta alternativ.
    Tycker dock att POP:s set med jackor och fleecefodrade galonisar är typ det bästa som hänt mänskligheten (eller iaf för barn som är ute mycket).

 5. Åh! Bra inlägg! Som det ser ut just nu borde vi flytta hem tidigt nästa år. Kommer behöva detta då. Undrar om man kan köpa vinterkläder på rea då kanske?

  Jag stickar ju mycket. Funderar på om jag skulle prova mig på lite fuskpolos. Borde vara snabbt och enkelt.
  Vilket material är bäst? Ull? Kliar det för mycket tro?

  1. Det brukar inte finnas så mycket kvar på rean, tycker jag. Men kolla med vänner och bekanta, ni kan säkert få ärva det mesta.

   Hoppas nån annan kan ge råd om stickningen, jag är så värdelös på sånt.

   1. Aha, jäjä, det ska väl ordna sig! Angående fuskpolo undrade jag nog mest om dom som dina barn använder, eller som säljs, är i ull eller kanske nåt annat material.
    Sorry för otydlig.

 6. Angående märke på alla dessa höst och vinterkläder så tänker jag att det lite beror på barnets ålder och rörelseförmåga. Förra vintern var vår kille 1 år och ny på dagis. Kapprummet dignade av svindyra nya POP overaller till ungar som knappt kunde gå. Vi köpte en tjock och varm overall på HM och även thermobyxor där plus en skaljacka på åhlens på Rea. Regnkläder och fleecetröjor köpte vi i Ullared (himla bra ställe för såna inköp om man har vägarna förbi).
  Jag kan tänka mig att alla vinterytterkläder vi köpte kostade mindre än vad enbart en overall på POP gör, och vi var helnöjda och kommer kunna ha grejerna till nästa barn också. MEN nu ett år senare när rörligheten är större och tiden ute om dagarna blir längre är jag beredd att ev omvärdera dyrare märken för nu känns kvalitet och hållbarhet betydligt viktigare, och ännu mer till nästa år osv kan jag tänka mig. Min poäng är bara att inte hetsa m dyra grejer i onödan utan använda lite sunt förnuft, speciellt för de allra minsta. Visst kan begagnat funka, men som sagt så är det sån hets på beg märkeskläder och jag har varken tid eller lust att lägga ner på att vare sig sälja eller köpa så. Billigare grejer känns lättare att ge bort el sälja snabbt å billigt sen utan ångest.

 7. Jag blev så himla stressad över det här inlägget och över allt som behöver att köpas. Haha! Fast det känns ändå intressant att höra hur andra tänker.

  1. Jag med! Stressad alltså. Känner även att jag är en förälder som kör på snyggt framför smart och att förskolepersonalen suckar över mig och min man bakom våra ryggar?

   Men vet du vad? Det skiter jag fullkomligt i. Så länge mitt barn mår bra och inte fryser så får det vara så.

   Och Hanna: min stress beror på mig, inte dig. Det här inlägget var grymt! Tipsade om det till vänner som är newbies på förskolekläder, frågade mig och jag svarade ”öööhhhh?” Angående vilka kläder som gäller i höst/vinter.

   1. Jaa! Samma här! Stressen beror inte på dig utan på mig. Gillade det här inlägget!!

 8. Vi har kört på Kax vinteroverall, ungen hade inte växt så mycket så han kunde faktiskt ha samma två år i rad. Den har tvättats massor men är i övrigt hel så jag tycker absolut att billigare (än Pop och Didriksons t.ex.) kläder funkar bra. Brukar alltid köpa med 25% rabattkupong så 600 för en vinteroverall tycker jag är riktigt bra pris. I våras köpte jag vinterjacka på rea så det finns också en ny som hänger och väntar. Lite tröttsamt bara att barnafadern blir lika förvånad varje år över hur mycket nytt som behövs, om inte jag tog tag i det och höll koll på kuponger och rabatter skulle ingenting bli gjort…

  1. Håller med om faderskapet. Sjukt irriterande att det suckas över att det behövs nya skor och kläder och vad dessa kostar! Jag blev så arg en gång att jag sammanställde ett excell-ark (moget hahaha), med prisjämförelser. Det är ett ganska omfattande jobb att kitta två ungar som växer som ogräs, särskilt om en vill att det ska vara bekvämt, praktiskt, eko, unisex, prisvärt och i alla fall inte skitfult.

   1. Haha, excel-ark, bra idé ju! Håller med, det är en hel del jobb med alla dessa kläder. Lillebror är född tre veckor senare på året så jag hoppas verkligen att han följer storebror storleksmässigt, det vore ju himla smidigt att kunna använda alla grejer en vända till. Hittills har det varit så skönt att bara plocka fram nästa storlek när en är urvuxen.

 9. Vi bor i Skåne, så jag skulle precis börja räkna upp att vi inte behöver så mycket, men kom då på att vi visst har en hel del plagg. Men på det hela brukar vi i alla fall klara oss på en tunt fodrad jacka (till tidig höst), en skaloverall, en varm vattentät vinteroverall, en fleecejacka, en fuskpolo, bra och vattentäta stövlar, samt olika mössor och vantar. Plus galonbyxor att ta utanpå om det behövs. Det där med vattentäta vantar lät jättebra – var hittar man det?
  Mitt tips är tjocka vantar med blixtlås, för att lättare få på pyttehänder. Och att vantar med storlek ett år ofta är bra även till tvååringar som blir frustrerade om de inte kan greppa spaden.

 10. Penny! <3 Så gölli onge.

  Skulle f.ö. mycket väl kunna tänka mig den där zebra-overallen i vinter, på mig själv alltså. Åka pulka och göra snöänglar i.

  ps. sparar dessa tips till nån gång i framtiden.

 11. Lite gammalt inlägg nu, men kanske fler läser senare. Vi har haft uteförskola förut och fått lära oss av pedagoger hur man skulle klä. Apropå på ullsockar: ull har man alltid innerst, dvs först ullsockar och utanpå vanliga i bomull. Bara ull glider man i, och de slits. Att ha ullkläder utanpå vanliga kläder är att kasta pärlor för svin. Poängen med ull är att det ska vara närmast kroppen för att det andas, och svetten inte stannar kvar och kyler ner. När man sätter ull utanpå tex bomull tappar man hela poängen med ull och lägger då klokare pengarna på fleece. Jag skriver det eftersom jag ser fler föräldrar på dotterns nya fsk som köper dyra ullkläder och sätter utanpå tex bomullstights. De slits direkt och ullen har där ingen funktion. De gör så för att personalen inte kan hjälpa alla att byta om två lager vid varje utevistelse. Men vi har ullunderställ från topp till tå hela vägen på dottern, under vanliga kläder även inomhus. Trots att hon är en varm person så funkar det pga att ull andas och leder av svetten. Utanpå bomullstights om det är mkt kallt, alltså mellan vanliga kläder oxh overall/ skalkläder är fleece mycket bra. Galonöverdrag kyler jättemycket. Så är det inte mycket blött så ta hellre skalkläder utanpå fodrat (man slipper tvätta så mycket). Eller ha fordrade galoniserar. På dotterns förra fsk skulle barnen ha detta på vintern: ullunderställ topp till tå. Vanliga kläder som täcker ull överallt. Fleecebyxor och tröja för kalla dagar. Overall. Ullkrage (ej halsduk stryprisk), mössa som går ner under öron och haka. Tunna ullvantar och vattentäta täckvantar utanpå. Skalbyxor att dra på utanpå overallen geggiga dagar. Man behöver sällan tvätta ullunderställ pga andra kläder utanpå -blir ej smutsigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.