Hur får man sina barn att borsta tänderna?

Samarbete med Folktandvården

Som vi har bråkat om tandborstning med barnen. Ibland har jag bara känt för att brotta ned dem och tvångsborsta tänderna för att få det gjort. Kanske att jag gjorde det en gång med Arve…

Men tandborstning är inte förhandlingsbart och det här är sånt jag testat:

 • att förbereda för tandborstning en stund innan ”nu är det snart dags att borsta”
 • att låta dem se på film samtidigt
 • att googla typ ”caries children” och visa bilder på stackars barns små svarta tandstumpar i avskräckande syfte
 • att läsa om Karies & Baktus och Busiga Bebben och Bolibompadraken
 • att köpa roliga tandborstar och god tandkräm
 • att tjata, hota, muta

För Juni kom vändningen först när hon fick karies i en tand. Hennes karies hängde knappast ihop med bristande tandborstning, däremot med småätande. Hon var så liten i maten de första åren, och åt långsamt, lite i taget. Och vi lät henne småäta för att hon ens skulle få i sig något. Tänderna fick aldrig vila. Men ändå, efter hålet fattade hon vikten av att sköta om tänderna och har aldrig ifrågasatt tandborstning sen dess.

Jag tror för övrigt aldrig att jag har haft så mycket ångest över något som jag hade över det där hålet, kände mig som en extremt slarvig förälder. Men hon är inte precis ensam om att ha haft karies, det har tyvärr ökat bland barn i Sverige. Var vår föräldrageneration mer noggrann med tänderna än vad vi är?

Nu funkar tandborstningen hyfsat de flesta dagar även med Arve, men en grej som fortfarande är svår för båda barnen är förståelsen för hur länge man faktiskt behöver borsta för att tänderna ska bli tillräckligt rena. Men då till poängen med detta inlägg: Folktandvården har nämligen precis släppt en app som ska göra det roligare för barn att borsta tänderna. Den innehåller en timer som funkar jättebra för att kidsen ska hålla ut och borsta klart. Och det är såklart mycket roligare att borsta när ett alienband spelar en bra låt samtidigt.

Appen heter Rocka Munnen och finns där du brukar hämta appar. Den består av tre delar. Ett spel där du styr en tandborste genom banor inne i en mun, det påminner lite om rolling sky och liknande spel fast utan den vidriga reklamen. Det är jätteroligt! Jag har lagt några timmars spelande den senaste tiden…

Den andra delen är ett slags rockband som spelar en låt om att borsta tänderna, med timer som räknar ned. Del tre handlar om att styla rockbandet. För när du spelar får du poäng som du kan använda för att ”köpa” nya kläder till medlemmarna i bandet och du kan också ändra vilken musikstil de ska spela osv.

Appen är logisk, snygg och gratis och bäst av allt: innehåller inget ”köp i app”.

Nu använder vi Rocka Munnen både morgon och kväll och enda nackdelen är att låten är så sjukt catchy att jag har den på hjärnan hela dagarna.

Tack Folktandvården för en nyttig och rolig app!

I spelet finns det en ny bana varje dag. Tror kanske jag måste spela en stund nu…

20 reaktioner till “Hur får man sina barn att borsta tänderna?”

 1. Tips! Det finns ju såna där små tuggtabletter som man ska knappra på i en minut efter tandborstning, när man sen spottar ut och sköljt så är man alldeles rosa där man inte lyckats borsta helt rent. Vi brukade tävla, jag och min son – borsta tänderna samtidigt och sen tugga på en sån där och så jämföra vem som var minst rosa. Sen fick man borsta bort det rosa i hundra år. Rätt skoj faktiskt! (Och bra även för mig som är vuxen och tycker att jag är supernoga med tandborstningen, var rätt rosa jag med.) Finns att köpa på Apoteket.

 2. Tack för tips! Den lilla har fått laga flera tänder nu i vår och jag är övertygad om att det är småätning. Den enorma ångestklumpen var inte att leka med.

 3. Vad använder ni för tandkräm? Jag köpte efter rekommendation en ny för +6 år som mitt barn tycker är jättestark. Jag har testat nästan alla olika men hittar ingen som inte tycker är för stark… Vänjer de sig?

  Det som har funkat för oss är att först borstar jag med vanliga och sen borstar barnet själv med eltandborste… för att få längre tid alltså. Men oj så mycket tjat, hot, gnäll… Har spelet en tydlig bild hur man ska borsta??? Alltså så att barnet lär sig?

  1. Min son har Flux tandkräm, men den upp till 6 år. Vet inte hur Flux 6+ smakar men det är kanske värt ett försök om ni inte testat?

 4. Men ååååå!!! Måste precis ALLT barn gör vara roligt?! Fick just en mkt konkret förklaring till varför elever i skolan inte längre har någon som helst uthållighet med saker som inte är hipphipphurraroliga exakt hela tiden. Kanske måste utveckla en skränig rock-app så de orkar räkna tråååååkig matte i treminuterspass för att sedan få en omedelbar belöning. Hur kommer världen se ut om sisådär 30 år kan man undra.

  1. Ja, det finns väl ganska många matte-appar. Har du egna barn? Är så imponerad av föräldrar som lyckas få barn att göra allt jobbigt. Här har det ju varit ganska mycket av hot alternativt hålla fast och tvångsborsta. Kanske hade det gjort dem uthålligare i matten iofs.

   1. Det var ingen kritik mot föräldrar, det var enbart kritik mot samhället som blivit ett samhälle där allt ska styras av lust och belöningarna ska komma direkt hela tiden. Ingen längtan, inget sparande, inget att se fram emot. Bara nu nu nu nu hela tiden.

 5. Asså Juni, så stor tjej! Sigge har ju kvar sina mjölktänder uppe så jag tycker att barn som fått sina vuxentänder fram ser så stora ut direkt. Hon är så fin och kavat, er Juni! <3

  Sigge fick också karies i en tand för två år sedan, karies som senast IDAG gjorde att vi var tvungna att besöka tandläkaren när lagningen lossnat för tredje gången…. 🙁
  Jag kände också skam när vi fick veta att han hade hål, förmodligen andra gången vi var där också. Nu har jag släppt det, mycket på grund av de otroligt duktiga och ödmjuka medarbetarna vid Folktandvården i Haga. Skammen idag var att när vi satt i väntrummet (och Sigge provade att Rocka munnen, hehe…) så såg jag att hans naglar va långa och hade sorgkanter. Alltså, breeeeda sorgkanter. Vi bestämde att ikväll måste vi fixa till det där (borde finnas en app för det med för Sigge har någon slags separationsångest från sina naglar). Väl inne i tandläkarstolen så ville tandläkaren demonstrera borren genom att borra ett mönster i Sigges nagel. NOOOOOO!!!! skrek jag i mig huvud och tittade bort när läkaren, tandsköterskan och tandsköterskestudenten tittade på Sigges naglar i närbild. Hehe, alltid är det nåt som den arma föräldern ska skämmas för…. 🙂

  1. Hahahaha ja men naglar (eller öronvax) skäms jag också enormt för! De växer som ogräs och barnen gräver typ i jord hela dagarna.

   Minns när Juni var bebis och hade sorgkanter redan då. Hur kan en liten bebis som aldrig är i närheten av något särskilt smutsigt få det?

   1. Ja men JA! Vaxet! Jag har nog redan förstört, eller rättare sagt eskalerat, mina barns vaxproduktion eftersom jag topsar (vet att man inte ska) frenetiskt åtminstone en gång i veckan…. Så sjukt tillfredsställande att få bort det också…häromdagen lyste jag in i öronen med mobillampan samtidigt som jag drog lite lätt i örat bakåt. Prova! Man ser långt in….hehe…

 6. Alltså vissa får mer hål än andra, har med salivens sammansättning att göra tex. Så sluta skämmas! Sen ska man ju såklart sköta tänderna och inte småäta ändå, men vissa får hål i tänderna oavsett hur duktiga de är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.