Individualiserad föräldraförsäkring

Jämställdhet är ett väldigt komplext ämne och det är svårt att hitta enkla lösningar. Något som visat sig göra stor skillnad är att dela på föräldraledigheten. Men trots att jag verkligen är för att dela lika kan jag inte känna helhjärtat för en individualisering. 

Jag känner väl till argumenten för att staten ska ge varje förälder hälften, de är sunda och rimliga. Ett vanligt är: ”men en delad försäkring innebär ju inte att båda måste vara hemma, bara att staten slutar betala för ett ojämställt uttag.” 

Men där är det något som skaver för mig. Det är såklart sant, men det känns som ett så oerhört vitt medelklassperspektiv. För människor som har det gott ställt funkar det bra att strunta i de tusenlapparna, det kanske ändå blir mer ekonomiskt fördelaktigt att låta en man som tjänar riktigt bra jobba medan hans partner går hemma, obetald? Men jag tänker på de kvinnor som står utanför arbetsmarknaden, som lever med våldsamma män eller har män som helt enkelt vägrar stanna hemma. Hur påverkas de?

Jag menar inte att vi ska låta män som är våldsamma, ointresserade eller sopiga föräldrar på andra vis sätta agendan. Men jag tycker ändå det är viktigt att ta in andra perspektiv, särskilt om man själv är hyfsat priviligerad. 

Jag är också trött på att jämställdheten går så fruktansvärt långsamt och att det alltid går att hitta orsaker som tvingar familjen att låta mannen stanna hemma. Men jag tror att lösningen behöver vara åtminstone lite mer komplicerad. Tyvärr. 

15 reaktioner till “Individualiserad föräldraförsäkring”

 1. Fast. Du missar ju lite alla mammor som inte är bra för sina barn? De som faktiskt också finns, men som oftast inte ifrågasätts av samhället.

  Jag är dock hundra procent för en individualiserad försäkring, och jobbar på Försäkringskassan, så är väl lite jävig.

  1. Jag tänkte först skriva en disclaimer om att det förstås också finns ensamstående mammor, sopiga mammor och samkönade par. Men ibland tycker jag att man får generalisera utan att skriva ”inte alla män” när det gäller ojämställda strukturer och patriarkatet.

   Jag känner en familj där pappan tog nästan hela ledigheten eftersom mamman haft lätt förlossningsdepression och fick panik vid tanken på att vara hemma. Ser dock inte hur den familjen heller hade gynnats av individualiserad försäkring.

   Däremot hade de flesta andra par jag känner säkert gjort det, genom ökad jämställdhet, bättre löneutveckling för kvinnan etc. Men jag vill inte bara utgå från folk jag umgås med.

   Jag tror inte du är jävig, vi tycker bara olika.

 2. Alla statliga regler missgynnar säkert nån. Men man får väl ändå se till det stora hela?

  Den vita välutbildade medelklassen delar dessutom väl ändå hyfsat lika?

  De som tjänar mest på individualiserad försäkring kanske är just lågutbildade el arbetslösa som får en bättre chans till högre lön, högre pension, rätt till heltid, ett jobb över huvud taget osv?

  Män som slår kvinnor, de borde nog inte ha vårdad om sina barn alls…

  1. Hur skulle individualiserad föräldraförsäkring ge kvinnor rätt till heltid eller se till att de överhuvudtaget får ett jobb? Alltså jag förstår att kvinnor får en högre status på arbetsmarknaden om män och kvinnor delar lika. Superbra! Men just den biten förstår jag inte riktigt. Berätta gärna mer, det finns såklart forskning och teorier jag missat helt.

   1. Oj ja det lät kanske lite hårt och pang på. Det finns nog ingen spikrak och direkt koppling, men jag tror att allt hänger ihop. Som du säger får kvinnor som grupp en svagare ställning på arbetsmarknaden. Är man hemma mer beräknas man sedan även ta vab, deltid osv. Det är ju ofta kvinnodominerade yrken där rätt till heltid saknas. Jag tror att detta är en bra grund att utjämna och lösa en del av problemen! Även om det inte är en mirakelmedicin som fixar allt. Läs tex vänsterpartiets ”inför individuell föräldraförsäkring nu!”. Där står att det är väl belagd att det ojämna uttaget försämrar bla kvinnors anställnings- och arbetsvillkor. Även inkomst och sjukfrånvaro. Jag tycker det är för mycket negativt med dagens system för att staten ska fortsätta subventionera det på det här sättet. Även om jag förstår att några alltid kommer i kläm.

 3. Jag tänker också på min situation, där ena parten är sjuk (jag) och min partner garanterat skulle tjäna massor mer än mig. Jag har aktivitetsersättning och skulle jag vara tvungen att ta ut föräldraledighet skulle jag få ut 3000 kr, det klarar en sig inte långt på. Bättre då att min snubbe kan ta all föräldraledighet så att han får vara med barnet, vi har pengar så vi slipper gå på soc och slita ännu mer på systemet. Plus rent praktiskt och ego så skulle jag vara en bättre förälder om båda kunde vara hemma samtidigt så jag får tillräckligt med avlastning osv kontra vara helt ensam (och pank).

 4. Jag tänker såhär- de som vill/kan dela gör reda det och de som inte vill/kan kommer inte göra det oavsett….det innebär i slutändan att det är de små barnen som kommer i ”kläm”…de kommer få börja förskolan mkt tidigare och de redan överfulla förskolorna kommer bli ännu mer överfulla och personalen ännu mer sliten….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.