Låta barn klara sig själva

Sara skrev för ett tag sen och frågade vad hennes läsare känner inför att skicka barnen ensamma till Sverige, från Frankrike. Och hon fick oväntat positiva svar. Oväntat enligt mig alltså.

Jag tycker att dagens föräldrar är ganska överbeskyddande. Mig själv inräknad såklart. Man växer så himla mycket när nån tror att man ska fixa något och man får känna att man klarar av det.

Skulle du våga låta dina barn flyga ensamma?

7 reaktioner till “Låta barn klara sig själva”

 1. Alltså. Jag spelar lite tuff på utsidan, men jag vet att jag totalt kommer att sluta andas de där timmarna de sitter på flyget till mormor och morfar. Men det får de aldrig veta. 🙂

  xxx

  Sara

 2. Jag brukar påminna min mamma varje gång hon förfasas över att min son åker buss själv mellan Stockholm-Gävle att hon satte mig ensam på ett plan till USA när jag var lika gammal. Vet inte om det är tiderna som har förändrats eller varför det känns svårare att släppa dem lösa nu?

  Vi pratade faktiskt om det vid vårt köksbord häromdagen. Hur sjukt det är att vi sedan två veckor tillbaka har en krisplan för terrordåd i vår familj. (Barnet i familjen var på Hötorget och sålde majblommor med kompisar dagen innan lastbilsdådet. Vad hade hänt om han hade varit där en dag senare. Herregud, fy fan.) Nu har vi en plan för vart man går, vilka man lyssnar på, hur man använder telefonen etc. Så sjukt ju.

 3. Alltså jag skulle absolut våga så snart de bara känner sig ok med det själva. Jag menar vad skulle kunna hända? Däremot skulle jag aldrig pusha dem om de själva tvekar. Gissar att det kommer dröja ett tag innan de känner sig redo, särskilt den stora… (5 och 7 år).

 4. Jag minns inte riktigt hur gammal jag var när jag började åka tåg själv, men senast vid 11 för då var min familj för stor för bilen o jag var ju äldsta ungen, men jag tror tidigare. Någon följde mig till tåget i Stockholm och någon hämtade mig på stationen i Borlänge eller Örebro. Minns en gång när tåget stannade och det blev kaos och vi skulle åka buss istället, minns att jag då kände att jag var för liten för att kunna hantera det själv men så hörde jag någon som pratade om Örebro och så gick jag helt enkelt bara efter dem till den bussen de tog.

  Och det här var ju innan mobiltelefonernas tid så jag kunde inte ringa och tala om vad som hänt heller.

  Jag skulle nog inte pusha barn till att göra såna resor själva, men om de vill så varför inte. Särskilt med flyg, sannolikheten att det skulle hända nåt med flyget så de måste byta till buss känns liten 🙂 Dessutom brukar väl flygvärdinnorna ha stenkoll på barn som reser ensamma. Det är ju bättre överblick i flyg än på tåg.

 5. En bekants barn flyger själva från Göteborg till öh.. Umeå? Från hemmet till morfar och det går finfint. De är 8 och 5. Värst var det nog vid ett tillfälle när det blev något med planet så de var tvungna att mellanlanda på Arlanda, det bestämdes när planet var i luften så barnens mamma hade rätt stort stresspåslag (typ ”tänk om de vandrar iväg på flygplatsen!?” och ”tänk om de går på fel flygplan och ingen vet var de hamnar!?”) innan de fick besked om att barnen var framme hos morfar. Men flygvärdinnorna hade haft stenkoll och det hade gått väldigt bra tyckte barnen.

  Mina är 9,5 och 3,5. Den stora skulle jag våga låta flyga/åka själv om hon själv är ok med det. Hon är lite harig så frågan är om hon skulle våga..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.