Kolmården, så sjukt bra!

Hej, här kommer en hyllning till Kolmården. Den här gången sov vi inte över, det var ett par år sen vi bodde på hotellet. Men vi var jättenöjda då också. Roligt lekrum för barn, pool, jättebra mat i restaurangen etc. Under bilden finns recension av allt som var bra med dagens besök:

PERSONALEN: Oerhört bra service, gulligt bemötande och det där lilla extra precis överallt. Till exempel när jag frågade en tjej om hon trodde att Juni skulle våga åka berg-och dalbanan och hon sa att det nog skulle gå jättebra, men om Juni skulle bli rädd efter första varvet skulle hon se till att de stannade och släppte av oss inför andra (det gick dock jättebra och var precis lagom läskigt). Eller när Arve blev lite rädd under delfinshowen och Martin gick bort från läktaren med honom, varpå en ur personalen direkt kom och frågade om allt var ok och om han ville låna hörselkåpor. Imponerande.

UPPLEVELSERNA: Först och främst djuren. Från den fantastiska linbanan har vi sett springande giraffer (och ett föl!), lejonungar som busade och tumlade runt precis nedanför oss, björnar, älgar och stora lejonhannar. Vi har också sett tigrar, kapybaror, noshörningar, vargar och många fler sorters djur på nära håll. Delfinshowen är samma som för två år sen och jag fick gåshud även idag. Juni satt som hypnotiserad.

Nya Bamses värld får fem stjärnor. Så himla fint med lagom spännande åkattraktioner, mysig teater och roliga miljöer. Allt känns liksom så genomtänkt och påkostat. Och det är väldigt skönt att alla attraktioner och den fina teaterföreställningen ingår i entrén.

    

Ja, nu har naturfotografen varit framme igen med sin proffsiga fototeknik hehehe eh

MILJÖ & SERVICE: Allt är väldigt smidigt på Kolmården. Parkeringen är jättestor och nära entrén. Har du inte med barnvagn är det bara att låna en skrinda. Det finns restauranger, kiosker och toaletter ungefär överallt. Att området är gigantiskt gör att det känns luftigt, även när det är många besökare. Överlag känns Kolmården överraskande mycket ”amerikansk temapark” och det menar jag enbart på ett bra sätt. Inget har lämnats åt slumpen.

Jag är jättesugen på att åka tillbaka i sommar, bara jag och Juni och kanske nån kompis. Vill verkligen rekommendera ett besök.

Eftersom jag fick fribiljetter till hela familjen idag kanske jag framstår som subjektiv. Men strunt i det, det enda dåliga på hela dagen (förutom vädret, men det var väl knappast Kolmårdens fel) var att promenadvägarna i Bamses värld var lite smala, det var svårt att mötas med vagn och gjorde att det gick lite långsamt att ta sig mellan de olika husen och attraktionerna.

Mvh en som i och med detta inlägg använt upp en hel årsförbrukning superlativ. 

19 reaktioner till “Kolmården, så sjukt bra!”

 1. Jag var på Kolmården när jag var liten, 20 år sen typ (sjukt) Och har fortfarande fina minnen. Men nu är jag vego och läser mycket om djur i fångenskap, på zoo osv och är rädd att jag inte skulle få samma upplevelse nu. Vill dock gärna åka dit! (minus delfinshow, där drar jag gräns)
  Hur upplevde du det? Kändes det mycket som djur i bur?

  1. Obs! Inget menat som kritik i min fråga utan bara nyfikenhet för att jag själv gärna vill återuppleva det fina jag minns, älskar djur osv

   1. Det var väl en högst relevant fråga! Jag är inte så insatt i ämnet vilda djur i fångenskap och är en simpel köttätare så borde väl börja där, om jag ville förbättra villkoren för djur i Sverige. Men att inte ha koll på ett ämne är en dålig ursäkt, såklart.

    Min upplevelse är att de jobbar mycket med berikning på Kolmården, att djuren ska få så mycket utmaningar som möjligt för att efterlikna deras naturliga liv. Har man tagit ställning mot djurparker ska man såklart avstå. Jag skulle inte gå på zoo i Berlin eller besöka målande elefanter i Thailand. Men jag tycker att Kolmården känns annorlunda.

    OBS ska läsa på om det här nu!

    1. Det jag är rädd för är väl känslan av Zoo i Danmark eller Ölands djurpark där vissa av djuren verkligen sitter i bur. (lejonen sitter i pyttesmå inneburar i Danmark t ex). Ville kolla av om Kolmården kör samma princip?
     Delfinshower och liknande finns det massor med studier på hur dåligt djuren mår av och vill en se krass sanning finns dokumentären Blackfish på Netflix att se.

     Dock, för mig finns det något undervisande med djurparker om de är bra och fina för djuren (så är min bild av Kolmården) då jag tror att kan en komma nära och få en känsla av vilda djur så kanske, kanske empati väcks och det föder medvetenhet om hur viktiga djur är och att ta hand om dem och vår planet.

     Nu gjorde jag nåt jag aldrig gör annars, predikar djurrätt. Ber om ursäkt om det blev stötande på nåt vis, jag är helt för att alla gör egna val utifrån hur de känner :).

 2. Vad roligt med recension! Jag tänkte på det du skrev om att det var smala vägar på vissa ställen. Hur bedömer du framkomligheten med rullstol/permo?

  1. Kolmården överlag känns väldigt framkomligt och bra, men några av gångvägarna i Bamses värld tror jag blir lite krångliga om det är mycket folk. De är inte för smala för att köra dubbelvagn, långt ifrån. Men när många kommer från olika håll.

 3. Jag har varit en del på Kolmården då jag har en del vänner som jobbat där och nej, det finns inga burar så, man blir inte omedelbart ledsen av att se djuren. Men visst är det så att de inte har plats nog. Det hade de ju knappt i parkerna i Afrika heller längre…

  Men Kolmården gör så gott de kan och de gör det rätt bra. De har mycket berikningstankar, de har etologer anställda som jobbar med djuren, de får röra sig så fritt det går, rovfåglarna får ju tex flyga en del fritt under träning och uppvisning.

  Men delfinerna är jobbigt, det håller jag med om…

 4. Så himla glad när jag ramlade in här idag. Du är tillbaka! Hej och hurra! Kul med recension av Kolmården också. Vi har vårat land inte alltför långt ifrån och har lovat stora tjejen en tur dit i sommar , känns kul att ni gillade. Kram !

 5. Vad kul att läsa lite om nya Bamses Värld, vi planerar en resa dit senare i vår så det var intressant att få se lite bilder.

  För att göra ett tillägg till debatten ovan så har vi varit till Kolmården förut och jag tycker att är det nån djurpark som har gott om plats till djuren så är det Kolmården.

  Jag kan ibland känna mig kluven till att ha vilda djur på Zoo. Men samtidigt kanske djurparker fyller en funktion. De kan informera och väcka engagemang för hotade djurarter som inte skulle vara möjligt om vi inte fick möjlighet att se dem på nära håll.

  Bra och seriösa djurparker som t ex Kolmården och Furuvik samlar ju in massor med pengar till hotade arter. Djurparker är ju också viktiga för att bevara vissa djurarter med genbanker och avelsprogram.

  Men delfinerna blir jag faktiskt ledsen av att se. Jag har jobbat på fartyg och haft turen att se vilda delfiner ute på haven. Har man en gång sett hur de snabbt rör sig över milsvida världshav så känns det rätt sorgligt att se dem simma fram och tillbaka i en liten 25-metersbassäng.

  Samtidigt kan delfinarium samla in stora summor pengar och väcka engagemang för att rädda dessa fantastiska djur. Hade det varit möjligt om vi aldrig fick chansen att se dem på nära håll?

 6. Tack för bra information! Vi ska åka dit på torsdag och undrar hur man gör med vagnen då man åker med linbanan? Kan man ta den med? Hoppas på svar! Tack på förhand!

   1. Tack! 🙂 Nu hoppas vi bara att vädret visar sej från sin bästa sida. Vi reser från Finland i morgon så nu måste jag börja packa. Mvh Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.