Kom igen BVC!

Till den senaste bokklubben läste vi Hemligheten och samtalet halkade in på BVC och de råd man kan få som nybliven förälder. En kompis sa att hon tycker att det är helt sjukt att BVC-personer rekommenderar fem minuters-metoden och jag håller med. Jag tycker det är svårt att skriva om sömnmetoder eftersom jag inte vill trampa någon på tårna, jag skulle aldrig döma nån som är desperat efter att få sova och jag vet att det har funkat för massor av familjer. Men jag tycker ändå det är jättemärkligt att BVC (ofta utan vidare rådgivning) lämnar ut en broschyr (som handlar om att bortse från barnets signaler) i handen på trötta nyblivna föräldrar.

”Det är lätt att tro att barnet skriker för att det är otryggt. Särskilt lätt att tro det har dubbelarbetande föräldrar, som ofta har dåligt samvete för att de inte tycker sig räcka till. Men de som protesterade mest i min undersökning var de tryggaste barnen. Barnen protesterar nämligen inte av otrygghet. De protesterar av ilska för att de inte får det de vill. Och det är inte farligt att vara arg.”

Så nyfiken på hur denna ”undersökning” gått till. 

Själva bytte vi BVC när jag började ljuga om att jag slutat amma när Juni var ett år. Då hade jag ändå stått ut med pekpinnar om att nyfödda inte ska vänja sig vid att somna vid bröstet, sluta amma på natten vid tre månaders ålder och så vidare. Istället fick vi en jättegullig tjej på en privat mottagning, sån lättnad att kunna vara ärlig på BVC. De flesta på BVC är såklart toppen, men vissa råd skulle kunna moderniseras lite?

10 reaktioner till “Kom igen BVC!”

 1. Och så himla olika på olika barn ju. En del skriker säkert av någon form av ilska. Andra (enligt MIN undersökning: fler) av övergivenhet. Men asså bebisar kan ju inte snacka. Hur vet man ens. Jag skulle aldrig palla 5MM själv. Så glad att den tiden är förbi så jag slipper fundera på det där ständigt. Nu, när Ivan äntligen börjat sova om nätterna, könns det som jag fortfarande är på rehab efter 17 månaders dropptortyr, typ. Skulle aldrig våga skaffa fler. På tal om sömn. Ej metoder.

  1. Man kan väl i alla fall vara överens om att de inte försöker manipulera familjen till bristningsgränsen på ren jävulskap. Och ja, sömn, så elementärt.

 2. Bebisar, små barn och även större barn har svårt att reglera sina känslor eftersom sådan kontroll kommer ganska sent i den neurologiska utvecklingen. Därför förstår jag inte ett råd som går ut på att man inte ska försöka lugna en arg bebis. BVC verkar vara lite av ett lotteri när det gäller råd för övrigt. Jag hade samma BVC sköterska som du och till mig sade hon inte ord om amningen som pågick både på nätter och dagar väldigt länge. Jag kanske ser farligare ut än du? ?

 3. Bra val att byta Bvc. En sak jag påminner mig om ofta är att Bvc är helt frivilligt. Sen hur frivilligt det är i praktiken kan ju diskuteras. Men så mycket på Bvc som spelar på föräldrars oro när det de egentligen borde syssla med är att uppmuntra till att lita på magkänslan och att inget varar för evigt. Jag blir oftast upprörd av det mesta jag hör om Bvc, och ändå går jag själv dit med mina barn och trots att jag försöker att inte ta åt mig så går jag därifrån och känner att något litet som sades ändå gnager i mig.

 4. Vi har en rar BVC sköterska. Ska inte klaga nämnvärt på henne. Ska däremot klaga på hur oprofessionellt hela vårt BVC är. Det verkar inte ens vara någon som försöker. Frågar man efter råd får man antingen en hörsägen värdig familjeliv eller en broschyr från socialstyrelsen.

 5. Om att låta barn skrika:
  Utan att veta mer om den där undersökningen så tänker jag att ett tryggt barn också är tryggare med att föä lyssnar och reagerar på dess signaler. Att ett sådant barn har större utrymme att protestera eftersom det inte behöver oroa sig för att bli lämnat av föä utan är trygg med att föä finns där oavsett vad.

  Om allt annat:
  Upplever inte påtryckningar från BVC men väl från hela jävla övriga samhället typ att 1) vara ifrån barnet och 2) sluta nattamma. Vad är det de har svårt att förstå när jag säger att jag 1) VILL vara med henne större delen av tiden och 2) ÄLSKAR att amma även/särskilt om nätterna. Barnet är 9 månader och jag är så glad att jag inte har några problem alls med att stå emot den här typen av påtryckningar men vad är folks problem?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.