Mina 20 bästa tips för flygresan

Att flyga med småbarn kan vara en verklig utmaning, för alla inblandade. Men sen vi blev föräldrar har vi hunnit flyga ganska många gånger och jag tycker att det har gått riktigt bra. Här är mina tips för hur du gör resan så enkel som möjligt under barnens första år:

1. Boka en så smidig resa som möjligt. Om ditt barn brukar sova middag, välj gärna ett flyg som går innan lunch och välj alltid direktflyg om det går. Med Sunwing kan du checka in bagaget direkt på hotellet och bara ta med handbagaget till flygplatsen, det är ju sånt som underlättar ganska mycket…

2. Förbered barnet på resan, på att det kommer att ta tid, vara lite tråkigt ibland och hur en flygplanstoalett ser ut (och låter).

3. Bärsele eller sjal är toppen för mindre barn, då får du händerna fria när vagnen är inlämnad.

4. Dra gärna ut på barnets middagslur tills du har boardat. Det finns få tillfällen när det är så skönt med sovande barn som på ett flygplan.

arlanda

Typiskt dålig idé innan boarding: ett barn sover och det andra har redan börjat se på film. 

5. Om du har småttingar med spring i benen, boarda så sent du kan så sparar du tio minuter av stillasittande.

6. Om du tror att ditt barn kan få ont i öronen vid start och landning; ge nässpray en stund innan och låt dem suga eller tugga på något. Om du ammar eller flaskmatar, gör gärna det när planet lyfter.

7. Många småbarn blir ledsna när de blir fastspända vid start, särskilt om de är ovana vid att flyga. Då kan det vara bra att plocka fram en liten överraskning för att distrahera. Det kan vara ICA-kortet eller ett prassligt kuvert.

8. Ta med en liten rulle plastpåsar och några påsklämmor alternativt zip-påsar. Då slipper du smutsa ned övrigt handbagage med en halväten banan eller nedspillda kläder.

9. Ta med två klädombyten till barnet och en tunn tröja till dig själv i handbagaget. Det händer ju faktiskt att barn kräks/kladdar/spiller på sina föräldrar och då är det skönt att kunna byta.

10. Spraya tjugo hushållsark med en blandning av vatten och barnolja och förvara i en plastpåse. Det är mildare än våtservetter avsedda för rumpor och passar perfekt för kladdiga kinder och händer.

11. Ta med en ipad och se till att den innehåller barnets favoritprogram. Det finns tjänster som exempelvis Viaplay, som ger möjlighet att ladda ned Dora, Tingeling, Toy Story och massor av andra program så att det funkar att se utan wifi. Se för guds skull till att paddan är ordentligt laddad och ta gärna med barnets egna hörlurar.

12. Stoppa paddan i en zip-påse. Om du gör ett litet hål i påsen kan du hänga upp den på kroken vid barnets plats, och slipper ha brickan nedfälld.

13. Ta med en egen liten filt, det kan bli kallt på planet och en bekant filt blir en bra trygghet.

14. Ta med roliga leksaker som samtidigt är praktiska. Till exempel en pysselbok med självhäftande klistermärken som går att flytta hur många gånger som helst.

15. Släpp vanliga regler om mat. Ta med något ditt barn gillar att äta utan att det behöver värmas, det kan vara flingor i en påse som barnet äter som snacks, kex eller klämpåsar. Allt som får barnet att sitta stilla i två minuter är värt ansträngningen.

16. Ta med fler blöjor än du tror att ni behöver, ifall det blir förseningar eller annat krångel.

17. Ta med några hushållsark så kan du använda lite handsprit för att torka av ofräscha brickbord.

18. Glöm inte gosedjuret eller leksakerna på planet när du går av. Gå hellre av sist så du slipper bli stressad av de andra resenärerna.

19. Förboka transfer om du ska åka bil till hotellet. Då står chauffören på plats redan när du kommer och har förberett bilbarnsstolen (som förmodligen inte håller samma standard som er egen, men är betydligt tryggare än att åka utan). Eller boka buss.

20. Medpassagerarna har förståelse för om du behöver gå fram och tillbaka i gången. Om barnet ändå inte slutar skrika, kom ihåg: THIS TOO SHALL PASS. Snart är du framme och om några år kommer en jobbig resa ha förvandlats till ett minne att fnissa åt med ditt nu stora barn. 44a0af84-6740-4896-b92a-ea6de16d8feb

Man känner väl aldrig så mycket carpe diem, eller åtminstone carpe stunden, som när ens tvååring sover på flygplanet… 

På fredag flyger vi till Cypern och Sunwing Sandy Bay Beach och det ska bli superhärligt! En fördel jag har som ”lätt flygrädd” är att jag alltid är glad om vi överlever flygresan. Det gör det enklare att stå ut med eventuellt vilda barn.

8 reaktioner till “Mina 20 bästa tips för flygresan”

  1. Bra tips! Alla val som gör resan enklare är skönt.

    Men….jag har letat överallt efter klistermärkenböcker där man kan flytta runt märkena. Var? Jag har frågat på Åhlens, BR och tittat runt massa känns det som.

    Minns så starkt från min barndom att de var kul!

  2. Ta med en pocketbok som är lätt att läsa till dig själv, när barnet somnar så där i famnen (som Arve gjort ovan) så kan man läsa den med en hand och ha en rätt fin stund faktiskt.

  3. Glömmer väl aldrig när jag råkade packa ner alla ettåringens blöjor i det incheckade bagaget. Inte en enda blöja till den 13 timmar långa flygningen i handbagaget. Jag köpte bindor på Arlanda. Det fanns inga blöjor till salu.

    Det gick ärligt talat sådär. Men jag hittade en annan barnfamilj på flighten som kunde avvara en blöja, eller om det var två. Phew.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.