Semester hemma

Vi ska vara hemma hela sommaren, om man med hemma får omfatta både Stockholm och Värmland. Min tanke är att försöka följa denna guide till hur man maxar semestern på hemmaplan för mitt värsta är när sommardagarna går utan att man kommit iväg på något. Barnen bråkar, svetten lackar osv.

Min guide till en bra semesterdag:

🍓Att planera dagen kvällen innan, så att vi redan på morgonen vet ungefär hur dagen ska se ut. I planen ingår: hur vi tar oss till ett eventuellt utflyktsmål, om vi ska ha matsäck, om vi behöver handla något, vad som ska packas och att kolla väderleksrapporten. Det tar tillräckligt med tid att komma iväg utan att man ska börja googla utflyktsmål och stränder på förmiddagen. Och barnen märker när föräldrarna har en plan och blir lite mer samarbetsvilliga, tycker jag.

🍓Att ha SOMMARVÄSKAN redo varje morgon. Dvs en färdigpackad väska (gärna ryggsäck med bra fack) innehållande våtservetter, solkräm, plåster, pincett, pappersnäsdukar, vattenflaska, en powerbank, lite kontanter osv, att bara ta med sig i farten.

🍓”Packa lätt” i all ära, men ofta är det värt att ta med det lilla extra. Till exempel en solstol och ett parasoll som är enkelt att få ned i sanden om du tänker dig en heldag på stranden. Och alltid badkläder oavsett utflyktsmål, åtminstone till barnen.

🍓Kom ihåg att barn kan vara relativt gnälliga och otacksamma. Sänk förväntningarna och/eller gör saker som du också tycker är roliga, hellre än att irritera dig på att barnen inte uppskattar dina uppoffringar.

🍓Att släppa all eventuell stress över att fixa varierad middag och lagad mat. Kalla köttbullar, kalla kokta pastarör och en frukt är perfekt matsäck en sommardag. Eller tio dagar i rad om det är vad ens barn vill äta. Kall fil med flingor är en helt ok sommarmiddag. Det tråkigaste är de onödiga matinköpen, där man redan innan vet att barnen inte kommer äta särskilt mycket av (den ofta dyra) restaurangmaten. Vår räddning har varit påsar med Havreringar – av nån anledning har det varit våra barns säkraste kort. Men det kan vara små flingpaket, Wasa Sandwich, kalla plättar eller vad som funkar.

🍓 Att minnas att varje dag på sommarlovet knappast var särskilt händelserik när man själv var liten. Det är bra för barn att ha lite tråkigt. Och man måste inte vara ute varje soltimme.

🍓 Mitt bästa: att åka hem till vänner med uteplats/trädgård. Köpa med mat att grilla, en flaska vin eller jordgubbar och låta barnen leka i vattenspridaren samtidigt som man hinner umgås med sina kompisar. Allt umgänge är enklare på sommaren tycker jag. Och allt umgänge är dessutom enklare om det finns olika alternativ för barnen att roa sig med, närhet till toalett, kök etc.

Hur denna lista kommer funka för familjen Rosell i sommar återstår väl att se. Men imorgon efter skolavslutningen ska vi i alla fall till Tom Tits i Södertälje. Återkommer om det!

4 reaktioner till “Semester hemma”

 1. Vi har ett litet annorlunda mål (fast om vardagsveckorna med helgen och inte semester) varje helg ska det finnas en helt oplanerad dag. Vi vaknar på morgonen och har noll måste eller planer. Lugn morgon och vi ser vad som händer. Det är så skönt. Och jag orkar inte vara social sju dagar i veckan.

  På semestern behöver jag iaf likadant. Ett bra tag utan gäster eller planer. Sen blir det kanske så av slumpen. Vi får känsla och hittar på något eller nån hör av sig. Då följer vi det!

  Men vi måste planera in att inte boka massor, påminna oss, det blir lätt så annars. Lite så tänker vi 😊

 2. Oj, jag kanske blev dryg med mitt svar ovan – när du gett massa bra tips. Förlåt! Ville bara berätta hur vi är lite tvärtemot och trycker ner äpplen och mer-dricka i väskan och sen beger oss. Oplanerat och så. Men alla sätt är bra om det är bra för en! 🙌🏼💛

  1. Haha nej verkligen inte. Tror det beror på vad man har för barn och kanske typ av boende och förväntningar på sommardagar? Kram och glad lördag!

   1. Absolut! Sant. Om man har tillgång till trädgård tex, så är det bara lunka på där. Men annars så längtar man ju ut på sommaren och det behövs lite mer planering. Och barnen, ja verkligen. Ibland blir man tokig av att vara hemma utan aktivitet. Ha en fin lördag ni med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.