Semester och skärmtid

Jag ligger i träsoffan utanför stugan, med huvudet på en kudde och läser en bok via Storytel, är halvt igenom Finna sig.
 Älskar att prenumerera på ljudböcker, hade liksom inte fattat att man även kunde läsa där. Eller varva läsa och lyssna. Och ge barnen godnattsagor.

Framför mig ligger Glafsfjorden stilla, klockan är snart elva men det känns redan hur varmt det kommer att bli idag.

Jag hör Arve prata med sin hamster Oskar, som han gjort av en grankotte. Blåbär som ögon och bitar från en grön grankotte som öron.

Vi kämpade hårt men det räckte inte. Det var synd, säger han till hamstern.

Barn som leker med kottar, som har en fantasivärld. Nu är det lätt att känna sig präktig som förälder. Men att ge barnen fri tillgång till iPad under lovet ger inte precis samma poäng.

En morgon låg båda barnen i sängen till tolv, en tittade på Fixa rummet och en på Andy och dinosaurierna. Och en dag hade Arve säkert sju timmars skärmtid totalt sett.

Det är 30 grader ute, vi badar i timmar. Barnen leker med stenar, leksakselefanter, bilar. Har kompisar på besök. Staplar ved, plockar hallon, lagar en soppa med vatten, blad och jord. Jag tycker det är utmärkt om de kan varva ned med en skärm.

När ungarna kan läsa flytande kommer de få roa sig med en bok, precis som jag gjorde stora delar av varje dag under mina sommarlov. Låg på sängen och läste fast det var strålande sol ute, låg nere på bergen och lyssnade på Depeche Mode och var djupt inne i en bok.

Men tills dess får de gärna vila sig genom att titta på youtube, där nån kille spelar Pokémon Go, eller vad som nu intresserar dem. Här råder fri skärmtid.

7 reaktioner till “Semester och skärmtid”

  1. Träffade en kompis syster i helgen som bad om ursäkt för att hon var en dålig mamma som lät barnet spela på ipaden på morgonen. Jisses, sa jag jag! Själv är jag vanligtvis varannanvecka mamma men har nu dottern 4 veckor av 5 semesterveckor. Så jag kör med hyfsat gott samvete ganska fri skärmtid☺️ Tänker som du att barnen oxå behöver avkoppling precis som jag med en bok. Eller bara när jag gör det dära vanliga diska/plocka/laga mat. Vi gör mycket annat utan skärmtid såklart oxå, men på semestern är det faktiskt inte hela världen om det blir ett extra ”ja” till skärmtid. Allrahelst i den här värmen när man inte orkar mycket mer än att bada!😅

  2. Hej Hanna!
    Ursäkta OT här, men vill bara tacka för tipset om bomstabaden! Vi är här nu, hyrde stuga en natt på väg till Gbg (från Gävle). Makalöst bad! Sent kvällsbad igår, barnen ville aldrig gå upp. Nu har jag precis doppat mig i helt stilla vatten, tyst och sol. Gudomligt fint. Hälsningar från trogen inaktiv läsare!

  3. Tycker det blir spännande att se hur streaming av böcker kommer att påverka hur böcker når ut – om det precis som med musik kan göra att vissa titlar ”återupptäcks” och blir populära på nytt, att det man kallar ”backlist” (tidigare utgivna titlar) lever upp. klart är ju att det är ett väldigt praktiskt sätt att få tag på böcker!

    1. Ja men gud vad intressant, har inte tänkt på det. Verkligen! Hade aldrig läst de tre böcker jag läst de senaste tre dagarna på så kort tid utan Storytel, då hade jag väl läst om nån gammal deckare i stugan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.