Skorstensjul

Inför jul läser jag och Juni en slags julkalender i bokform, ett kapitel per dag. Berättelsen är så himla fin och jag tror att både jag och J tycker det är lika härligt när det är dags för ett nytt kapitel. Illustrationerna är dessutom helt magiska!

 

Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén.  

Det är en kall decembernatt när Stella, Mago och Issa stiger av tåget på Stockholms Centralstation. De har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. Mago har skrivit en massa brev till honom, och nu väntar de bara på att han ska dyka upp.

På Centralstationen möter de ingen pappa, däremot träffar de på en rundmagad farbror med smutsigt skägg. Han har en fiollåda framför sig och en skylt där det står: ”Snälla, jag är hungrig.” Farbrorn heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. Till sin hjälp får de den snälla Miriam i antikaffären och, inte minst, de modiga och påhittiga skorstensbarnen. Och det är bråttom! Om inte Niklasson kommer på vem han är före julafton riskerar hela julen att bli inställd.

Åh, den nya värld som öppnar sig när man kan börja läsa kapitelböcker för sitt äldsta barn! Vi är långt ifrån att överge vanliga bilderböcker och jag tänker köpa nya Pija Lindenbaum i julklapp, men det är kul att läsa till exempel Bella & Gustav (ok, den räknas kanske inte som kapitelbok, men ändå mer text och färre bilder plus J skrattar ihjäl sig) som omväxling. 

4 reaktioner till “Skorstensjul”

 1. Oombett tips? Vi har läst Lillebror och nalle och Lillebror och Billan av Jujja Wieslander som är himla fina små kapitelböcker med lagom mycket (lite) dramatik för en fyraåring.

 2. Instämmer! Lillebror och Nalle är himla fin.

  Likaså Skorstensjul. Jag tycker det är så synd att man bara får läsa ett kapitel varje kväll.

  Försöker komma på fin kapitelbok för 4-5, men är visst för trött och har en dysfunktionell hjärna idag. Jag kanske återkommer imorgon. Kan dock passa på att tipsa om följande fina, gamla bok av Astrid Lindgren: Skymningslandet.
  Stämningsfull och fina bilder.

  Ja, just det, apropå fina bilder av samma illustratör (Marit Törnqvist) Läs diktboken Du är det finaste av Monique och Hans Hagen. Älskad av både nästan-femåringen och nästan-tvååringen.

  Och nu kom jag på en till! Mina älskar böcker på vers och ett fint – men lite läskigt och mycket spännande tips – är Resan till världens farligaste land av Malte Persson.

  Slut för nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.