Tack för ”välvillig information” om ”gluten fällan”

Jag läste den här kommentaren i Ebba von Sydows blogg:

När nån börjar en mening med typ ”jag är inte rasist, men…” så vet man ju vart det barkar. Alltså, den här Elin menar såklart inget ont och jag är sjukt imponerad av hennes skills i köket (HEJA henne och hennes matglada barn! Så avundsjuk på familjer där alla äter allt) men news flash: det finns faktiskt barn som var kräsna långt innan de fick smaka på ”godis, halvfabrikat saft, läsk, bakverk och köpebröd”. Jag tror få föräldrar börjar med pågens kanelgifflar som smakportion, de flesta testar ju med att mixa nån kokt morot, eller som i mitt fall en potatis eftersom man läst att ”morot smakar ganska sött och då kanske inte barnet vill testa annan mat som inte smakar lika sött. Förlåt men har nån smakat på modersmjölken eller? Rent socker typ?

En del ungar är matglada från start, andra är oerhört misstänksamma mot märkliga konsistenser, lukter och smaker. Och jag kan lova att de flesta sliter sitt hår för att få barnen att smaka på något annat än bröstmjölk/ersättning, man vill ju inte att de ska få järnbrist (för det har man läst nånstans kommer att inträffa om de bara ammas efter 6 mån ålder).

Det finns väl inget mer meningslöst än att försöka fäkta mot föräldrar som tror att om alla bara följde deras goda exempel så skulle allt lösa sig oavsett typ av barn, men ibland blir jag ändå lite matt. Och just mat är så himla känsligt tycker jag, för alla vill väl ge sina barn goda matvanor.

17 reaktioner till “Tack för ”välvillig information” om ”gluten fällan””

 1. Och herre Gud, det där är ju en klassfråga också. Det är lätt att sitta på sina rika höga hästar och slå neråt. Det är bara att läsa vilken forskningsrapport som helst gällande familjer och mat och se att det här är ett ”problem” som vi rika kan välja att raljera om.

 2. Så himla empatiskt med kommentar som insinuerar att vi med ”matselektiva” barn har skapat sådan själva genom att ge dom fel mat. Tack.

  Alltså, vi har ju tom ODLAT mycket av vår egen mat och låtit barnet vara med i den processen, inte fasen bryr han sig om det.

  1. Jag älskar när föräldrar som du (som odlar mm) också har selektiva barn. Eller, jag önskar såklart att dina åt allt, men det är i alla fall ett skönt stöd.

 3. Ha ha ha, jodå, tjena… min yngsta har matvägrat mer eller mindre sedan han föddes. Det har gjort oss till väldigt ”fria” i syn på mat. Orkar inte med folk som trycker upp sin ”perfekta” matvärld i mitt ansikte. Dra åt skogen (förlåt så får man inte skriva men det är så jag känner)och grattis till att du har hungriga barn.

 4. Det känns väl aldrig så välvilligt när någon som ”lyckats” med what ever har inställningen att det är jättelätt bara man följer hens fina råd. Finns nog bättre sätt att peppa andra.

  1. Jag vet, som om man själv skulle sitta där och bara ”mina barn har ju varit ganska tidigt med talet, ett välvilligt råd är att inte bara låta dina barn titta på tecknat hela dagarna utan läsa för dem” etc.

 5. Finns det något som verkligen kan bli ett familjetrauma så är det ju mat. och inte sjutton blir det bättre för att folk får läsa nån sorts dravel om ”glutenfällan”.
  Vadå glutenfällan???
  Är det möjligen någon sorts kolhydratsfälla som avses?
  Varför utesluta gluten om man inte är glutenintolerant?

  Du har ju helt rätt Hanna. Googla supersmakare så får ni se!

  Dessutom finns det forskning som visar att barn känner vissa smaker mycket starkare än vad vuxna gör, t ex lök. Alltså kan det bli ganska plågsamt för dem om man ”gömmer löken i köttbullarna genom att riva den, gud vad jag är smart”.

  Kan trösta alla med mindre barn här är mina som nu är 17 och 13 äter i princip allt. Nej just det, han på 17 gillar inte musslor. Och han på 13 gillar inte färska tomater nåt värst. Men det mesta som serveras går ner. och så var det INTE när dom var 2, och 3, och 4.

 6. Jag väljer att skratta åt denna person. Jag ville absolut att vårt barn skulle äta hemlagat/ekologiskt/ej halvfabrikat. Men snälla! Han vägrade allt jag pureade själv och åt gladeligen köp-burkarna. Vid nio månader åt han fortfarande 6-månaders för det var ju skitäckligt med bitar. Min hemlagade köttbullar är inget att ha medan han äter en hel tallrik med Ikeas köttbullar.

  Som någon annan dessutom sa, finns så många barn som ej kan välja, så jäkla lätt att sitta där och ha alla val och möjligheter. Fy tusan!

 7. Takk for dette innlegget! Jeg mår lite bättre nu, av ditt skrivande og av kommentarene. Jeg leste også kommentaren hos Ebba, og følte meg truffet. Det var jo LITT vänlighet og nyansering og forbehold, men likevel så satt jeg igjen med bottom line – du får skylda dig själv.

  (At gluten er farlig og dårlig er like kunnskapsløst som at superfoods er særlig nyttig for oss.)

  Men frekvensen av halv- og helfabrikata og sukker og bestikkelser i hjemmet er mye høyere enn jeg liker. Hva fasiken gjør man da? Det begynte så smått med ekologisk hjemmelaget morotspure og hirsegrøt; bare synd at lillen sket i all mat jeg serverade fra 4 mån alder og istedet insisterte på fullamning til over 8 mån (vi sluttet ved 16, mitt ønske og val). Om vi har tur spiser hun. Grønnsaker spottas ut eller slengs direkt på gulvet. Hun spiser typ 4 typer mat (egg, laks, avokado, korv), men enkelte dager ikke ens dom. Forrige uke slank det ner nesten 2 teskjeer morotssoppa; jeg ryser av glede fortfarande. Ändå er hun en pigg, stor, sterk, glad, pratande, sjungande, hoppande og aldeles perfekt vidunderlig gjenomsnittlig 2.5 åring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.