Tips om järn för gravida och föräldrar till ”matvägrare”

Idag köpte jag Mjälloms tunnbröd (bakat på råg och blod) och nu har Juni ätit tre mackor i rad. Det innehåller hemjärn, vilket är det som kroppen lättast tar upp. Och tre tunna, krispiga skivor ger Juni mer än hennes dagsbehov av järn. Fyra skivor räcker för en vuxen kvinna. 


Just järn och viktiga fetter är det jag tycker är svårast att få i henne. Protein och olika vitaminer tror jag att hon får tillräckligt med pasta, pannkakor, frukt och morötter. Men nu har vi hittat ett bra sätt för järnet. Och omega 3 får hon väl hyfsat genom omega 3-ägg och rapsolja.

(Jag kanske låter jättenojig runt maten men det är jag inte. Det mesta jämnar ut sig på nån vecka. Men ni som har barn som inte äter så många olika rätter fattar säkert. Det går inte att tvinga eller muta eller tro att det går över om de bara blir tillräckligt hungriga, utan man får hitta andra vägar tills det lossnar.)

14 reaktioner till “Tips om järn för gravida och föräldrar till ”matvägrare””

 1. Så bra! Jag har köpt det brödet för att mixa i Otis gröt så slipper jag köpa barngröt med järn. Men varför har jag inte tänkt på att ge det till Charlie? Hur dum får man va! Tack!!

 2. Du får göra en fräsch smoothie på eh. Spenat, avokado och kanske lite spirulina? Det tycker hon säkert är gött.
  :*

 3. Barndomsminne! Järnrikebröd och apelsin var kvällsfika för mig + systrar och mamma när jag var liten.

 4. åh jag har också en total matvägrare hanna. uppskattar tipset jättemycket! har ingen aning om vad ungen får i sig och om det är tillräckligt. kram karin (malins kompis i gbg)

 5. Hanna, har fått förskoleplats för Charlie (tjohooo) supersnabbt nu och undrar om du skrivit om ytterplagg för vår? Vet att du skrev om vinter förut. Du är så on top of it och jag behöver hjälp. Vill vara kittad med allt han kan tänkas behöva. Hur mycket behövs i ytterplagg. Galon eller skal eller både och?
  Ska man köpa PoP så att lillebror kan ärva? Osv Osv.

  1. Ja vad kul!!! Vi kör på ullfrotté från Pop (tröjan med dragkedja och byxor) plus skalkläder från samma ställe. Byxor med hängslen och bra jackor som står emot det mesta. Sen hänger alltid ett varsitt galon-set på föris för de värsta dagarna. Idag hade båda galon utanpå overallerna. Gummistövlar och gympaskor som gärna står emot dagg i gräset. Kram och grattis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.