Vad snål jag var!

Mina barn heter Gustav och Maria i andranamn, precis som jag och mina syskon och en del annan familj och släkt. Jag tänkte inte ens på att de kunde få ytterligare ett andranamn. I så fall hade Juni fått även Iris, Elvira, Elisabet eller Vera och Arve kunde ha fått Allan, Nils, Stig eller Verner. Samtliga fina släktnamn.

På jobbet skickade jag brev till en Gull-Britt Elsi-Marie och tänkte på hur hennes föräldrar måste ha känt att de gav henne världens vackraste namn.

Inte för att det är nåt fel med Juni Maria eller Arve Gustav. Det är såklart smidigt att inte ha för många namn. Men det finns så många fina jag hade velat använda. Har du några andranamn och om du har barn, hur tänkte du där?

26 reaktioner till “Vad snål jag var!”

 1. Jag har TRE mellannamn. Släktandranamnet Eleonora (eller Ellen, beroende på vilken generation det är som namnger), sedan Matilda och sen Rebecca, för att mamma och pappa visste att jag var sista barnet och ingen ville släppa sitt favoritnamn. Så de kompromissade men lät favoriterna vara kvar som mellannamn. Fun fact: har så långt namn att jag trodde att jag stavade Rebecca med CK tills jag var 21, eftersom alla brev jag någonsin fått högg av det på Matilda R… Om jag en dag själv får barn kommer de nog ha två mellannamn också. För mig är det ändå downsizing 😉

  Jag ÄLSKAR för övrigt namn, har alltid tyckt att det är så kul och roligt att följa vad som är populärt och hur folk tänker när de namnger. Tycker dina barn har superfina!

  1. Älskar också namn! Och fattar dina föräldrars känsla över att vilja maxa… Har du några favoriter till eventuella kommande barn?

 2. Jag har två mellannamn och två efternamn och att ha totalt fem namn är en börda ibland, så mina barn fick bara ett mellannamn och ett efternamn var.

  1. Ja, jag har också tänkt på smidighetsaspekten: därav relativt korta namn som är enkla att stava och funkar hyfsat utomlands. Men det finns så många fina namn!

 3. Namn är superkul men vi har hållt det kort och enkelt – ett förnamn och ett efternamn. Tänker att på ett sätt är extra namn bara i vägen….? Man använder dem ju inte! Speciellt i vägen om man har andranamn före tilltalsnamn, som en del har, eller flera efternamn. Blir liksom klurigt om man själv ska gifta sig och vill behålla något namn (jo jag har släkt med tre (!) efternamn) Men såklart härligt att slippa begränsa sig till att välja bara ett namn!

 4. Mina mellannamn är Ingelöw Marie (det första är ett gammalt släktnamn som bara fanns i östra Blekinge och norra Skåne förr så det känns fint.

  Sonen fick två namnförtydliga sitt egna (morfars och farfars förnamn).

  När dottern kom blev det kaos. Hon har ”sitt” namn och 4(!) mellannamn då hela släkten ville ha me ett namn och annars blev det orättvist 😉 menmen. Vill hon ta bort i framtiden så hår ju det 😉

 5. Mina heter Sigurd (Sigge) Klas Arvid och Gunnel Sylvia Margaret Eva-Marianne och henne är jag mest nöjd med. Sigge kunde gott ha fått ett Olle också, funderar på att lägga till i efterhand. Visste med Gunnel att hon var det sista barnet så fick passa på att klämma in de viktigaste släktnamnen.
  Men undrar om hon inte borde kallats Eva-Marianne istället….
  Älskar namn!

 6. Äh, då finns det utrymme för dem att lägga till namn om de vill det! Jag har själv lagt till Emely (som bara är påhittat) och min syster la till Matilda (som är ett släktnamn).

 7. Jag har själv två mellannamn, och tilltalsnamnet är det mellersta. Har alltid ogillat det första namnet (som är min mormors namn) och har länge ogillat ordningen. Speciellt när jag bott utomlands har folk trott att jag EGENTLIGEN heter det fula och konstiga mormorsnamnet. Typ att jag försöker luras. Är också gift med engelsman som tycker det där med ordningen och flera mellannamn är så himla konstigt. Så. Mina barn har varsitt andranamn och det kommer efter förnamnet. Jag hade önskat att de skulle få kungliga långa vackra namn i andranamn typ Alexandra, men så ville min man döpa vår dotter efter min mamma. När vår son kom valde jag andranamn och det blev då efter en person i min mans släkt.

 8. När vi hade fått John var vi så omskakade av kärlek til våra egna mammor! Som fött oss. Så vi bestämde oss för att John skulle få ta våra mammors pappors namn. Så han heter John Gösta Tage. Andra barnet skulle således få namn efter våra pappors föräldrar. Om de hade blivit en flicka hade hon hetat Irma Judit Dagmar. Hur fint??? Nu blev det en pojk och han heter ju då Björn Ingvar Rudolf. Det gäller att va konsekvent!!! Haha! Men jag älskar båda barnens namn, ävennom Johns kanske rent

 9. Eller så kunde de inte komma överens? 🙂
  Jag heter BARA Sara. Inte ens Sarah, liksom.
  Mina döttrar fick korta bra och rejäla tilltalsnamn, och lite mer romantiska andranamn: Agathe och Flora.

 10. När Ivan kom kunde vi inte enas om några fler namn så vi drog till med ett vi ”kunde tänka oss” bara för sakens skull: Josef. Sen kom min bästa väns unge en dryg månad senare och fick namnet Josef. Vilket nu känns 100% logiskt och jag fattar inte ens varför Ivan skulle ha ett till namn. Sen fick han iofs några till när hans pappa dog så nu heter han Ivan Aksel Josef *pappas efternamn* *mitt efternamn*. Bra sugen på att stryka Josef ur den listan alltså.

 11. Älskar namn!

  Är så jäkla nöjd med Johns namn: John Scott. Inga släktnamn eller så, det är inte vår grej. Efternamnet är fullt tillräckligt där, tycker jag. Jag tänker att han kommer att få ett namn till så småningom, gissar/hoppas att han kommer vilja heta Ivan pga är bäztiz med Ivan (ja, hunden). 😀

  Nästa barn kommer också få två namn, med möjlighet att välja ett tredje så småningom. Vi har ett så JÄKLA bra tjejnamn och väntar ivrigt på RUL så att vi får veta om vi behöver inleda namnförhandlingar eller om vi kan köra på det enda vi är överens om, hehe. Vi har tydliga kriterier för namn: Det ska funka i alla åldrar, vara någon man kan bli kär i och någon man vill vara kompis med, inte vara en mobbare och funka internationellt.

  (Jag heter Sofia i mellannamn och har aldrig riktigt gillat det, det känns inte som att det passar mig.)

 12. både jag och min syster har ett varsitt andranamn (Linnea, respektive Ellinor) som enligt mina föräldrar är från Evert Taube-låtar? Tror dock det är en efterkonstruktion hehe. Vår lillebror fick däremot två andranamn, varav alla är släktnamn. Kan egentligen tycka att det är synd att inte jag har något släktnamn. Min mamma ville att jag skulle heta Märta i andranamn som både mormor och morfars mamma plus flera andra heter långt bak i leden men min pappa sa nej. Om jag får barn tror jag att jag vill ha släktnamni, iaf i andranamn. det finns ett pojknamn i min killes familj som alla killar heter (Ivo) som är kort och passar till allt typ? Och Märta är ju fint, gillar tanken att man ”hör ihop” med sina förfäder typ via släktnamn.

 13. Jag heter Birgit efter mormor, alltid hatat det och hon var en hemsk kvinna när jag var liten. Min sambo heter samma i mellannamn som hans pappa heter i förnamn. När vi får barn kommer jag propagera för att barnet inte ska ha nåt mellannamn alls. Jag tycker att det är lite onödigt och ofta ganska fult (om en ser till mellannamn i min familj och släkt, inte hur andra heter) plus snyggt med bara ett för och efternamn på brev osv så jag hoppas att vi hittar klockrena förnamn.

 14. Min äldste heter Carl-August i andranamn å min yngste heter Gunnar Napoleon i andranamn, för att vi tycker det är fint! Hade vi fått en dotter hade hon fått heta Lillemor eller Ditte i förnamn och Eleonora Axelina i andranamn. Ingen släktanknytning utan bara blandningar av de namn vi tycker e finast i världen 🙂

 15. Det var helt självklart med tre namn ,minst, när vi fick våra barn. Jag har alltid fantiserat om namn ända den jag var liten. Satt och skrev olika namnkombinationer på eventuella framtida barn. ? Så nu heter de Elsa Majken Ottilia och Irma Asta Lo. Båda tjejerna har minst ett släktnamn och ett namn som vi bara gillar. Tycker det är så mycket dom, hela namnkombinationen, och fint med flera namn. Ångrar inte det. Kommer nog inte bli nån trea men kan ändå fantisera om namn..fortfarande. ?

 16. Jag heter Sara Josefin.

  Våra barn ville vi ge andranamn från viktiga personer i våra liv. Äldsta heter Isis Elsa Ester, där Elsa är min sambos grymma farmor och Ester min fantastiska farmor. Vår yngsta heter Beppe Björn Ragnvald, där Björn & Ragnvald helt enkelt är våra älskade pappor. I min sambos familj heter alla killar Lars, men vi hade svårt att förstå varför vi skulle välja ett namn där vi inte vet vem personen är, liksom. Kändes så opersonligt. Vi ville att det skulle vara ”verkliga” personer som står oss nära. Som en liten hyllning/att de lever vidare i våra barn (våra pappor lever visserligen än, men…).

  Så kul med namn! Vill nästan ha ett till barn bara p g a det, haha.

 17. Anna Jennie Maria heter jag.
  Jennie var det finaste namnet mina föräldrar kom på, Maria heter flera på pappas sida av släkten och Anna la jag till själv i tonåren, eftersom mamma och mormor heter det.
  Mina barn heter Lars-Arne och Nils-Krister i andranamn, efter sin morfar (Lars Krister) och farfar (Nils Arne). Kändes fint att hedra dem eftersom de båda hann gå innan barnen föddes. Att det blev bindestreck var nog mest för att liksom förtydliga att båda namnen är lika viktiga 🙂

 18. Kan man lägga till namn i efterhand? Mina barn har ett mellannamn var o ångrar att de inte fick två som jag själv har.
  Älskar namn o det finns så många fina, men nu räcker det med barn ?

 19. Mina döttrar är döpta enligt samma mönster – eget tilltalsnamn och sedan ett släktnamn från pappan och ett från min släkt som mellannamn.
  Hanna Dagmar Ulla och Linn Betty Viola!

 20. Här är ännu en som älskar namn och namnlistor! Hade så mycket namn att välja på när jag blev gravid. Var helt säker på att en tös låg i magen. Hon skulle få namnet Judith Lycka. Judith efter min bästa vän, den starkaste kvinna jag känt. Min mormor. Lycka pga vackert. Men det var ingen tös, utan en pojk. Texas bara kom, från ingenstans. Och så var det med det. Han heter Texas Harry Walter. Harry efter min morfar och Walter efter morfars bror. Två rejäla, händiga och helt underbara män som alltid var närvarande i min och syrrornas barndom. Mormor & morfar fanns alltid där för oss!

 21. Vi har verkligen fått pressa fram pojknamn. Jag gillar typ inga! Så konstigt. Har haft långa listor med tjejnamn jag älskar men till killar var det verkligen inga listor. Charlie och Otis kunde vi enas om. Mellannamn blev därför lättast att ta från släkten. Charlie heter Eric från min krutmorfar som är 101 år och konstnär. Och Otis heter Vernon efter Andrews farfar och Pappa. Dom gick båda bort med en månads mellanrum året innan Otis föddes så det känns fint att båda fick finnas där i hans namn.

  Det kändes ibland så himla stort att välja namn på sitt barn. Inte bara kul och lätt. Så mycket ”blir det här bra nudå?” ”är vi verkligen säkra?” innan man fyllde i papperen.
  Kan ibland bli kallsvettig när folk lägger huvudet på sne och ba: Otis, det är inte så vanligt. Hur kom ni på det?
  Jag har liksom inget svar på det. Som att alla liksom har så genomtänkta val av namn.

  En kompis föräldrar ångrade sig när hon var 2 år och döpte om henne. Så himla knäppt! Jag tycker att barn så snabbt växer i sina namn. Men nej, dom gick liksom och grämde sig under två år och fick tillslut byta ?.

 22. Åh, så lätt det hade varit med namn om man fått bestämma helt själv! Det här med att kompromissa med sin partner var ju inte helt enkelt ? Men jag hade bestämt sen jag var liten att fick jag en son skulle han heta Love för det är det finaste namnet som finns tycker jag. Där var jag benhård. Som mellannamn fick han ett släktnamn som finns på båda våra sidor, Edvin, och sen spexade vi till det lite med att ge ett namn som relaterar till stadsdelen vi bodde i när sonen föddes; Knut (efter St Knuts torg i Malmö). Ja, jag erkänner att idén kom från Beckhams son som fick mamnet Brooklyn efter var han är ”tillverkad”. Men anyway.

  Dotterns namn fick således min sambo bestämma, hon heter Linnea. Mellannamn blev Viola, pga fint. Velade mellan massa släktnamn men kunde inte bestämma oss så det blev inget sånt. Vid det här laget hade vi flyttat till stadsdelen Rosenvång, och då blev det tredje namnet Rose. En riktig blombukett alltså, Linnea Viola Rose. ?

  Drömmer om en trea i framtiden, men nu har vi flyttat igen och det nya ortsnamnet går inte att relatera till nått vettigt mamn alls, så där har vi ett problem i så fall, haha! ?

 23. Våra barn har tre namn + två efternamn; Olle Esse Ingemar – Olle för att det är fint, Esse efter hans farfar och min morfar, Ingemar efter en av världens snällaste farbröder som har spelat en stor roll i min sambos liv och fanns med i bakgrunden när vi blev ett par. Vår yngsta heter Klara Amelia Maria – Klara för att det är fint, Amelia efter Amelia Earhart, Maria efter mig och mormor och gammelmormor osv osv. Fast oftast kallas hon för Berta. Väldigt oklart varför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.