Vattkoppor

Inget av våra barn har haft det och jag är opepp på att smitta dem med mening. Ska vi vaccinera dem? Jag har läst hos Barnakuten och på några mer ställen men blir inte helt klok på det. 

Fördelar: slipper förhoppningsvis få vattkoppor.

Nackdelar: de får inte hundraprocentigt skydd? och det saknas långtidsstudier. Vore inte jättekul om de istället fick vattkoppor som vuxna. 

Berätta tack. 

22 reaktioner till “Vattkoppor”

 1. Jag är för alla vacciner men vattkoppor är ju inte en farlig sjukdom om man inte är har någon annan grundsjukdom. Jag vaccinerade vår yngsta son mot rotaryvaccin. Det vanligaste magsjukeviruset. Jag tror att man får fundera ordentligt och bestämma själv. Just mot vattkoppor är väl något som inte ingår i det vanliga vaccinpaketet som barnen får va?

 2. Hasse blev vaccinerad när han var liten. Förra året blev han smittad och smittade John som få var sju månader. Var inte så kul 🙁

 3. Vi vaccinerade våra barn av ungefär de anledningar du nämner. Plus att jag med fasa minns hur jag som sexåring upplevde det att ha förtvivlat massa jobbiga vattkoppor. Något som jag vill låta mina barn slippa. Jag tänker att om de smittas trots vaccination blir det förmodligen väldigt lindrigt och att de i vuxen ålder kan behöva ta en påfyllnad av vaccinet för att vara fortsatt skyddade.

 4. Svårt! Jag har inte heller velat smitta våra barn med flit, känns så himla märkligt. Emilia fick dock vattkoppor när hon var 1,5. Hon fick hög feber när hon sjuknade in men var annars inte så påverkad av det. Vattkopporna verkade inte ens klia på henne. Själv fick jag vattkoppor och scharlakansfeber samtidigt och hade vattkoppor i magen, under fötterna, mellan fingrarna, typ överallt. Samtidigt som min lillasyster fick typ fem vattkoppor totalt. Svamlig kommentar men min poäng är nog att det drabbar så himla olika. Jag hade nog velat vara vaccinerad men så milt som Emilia drabbades så hade det kanske inte varit värt risken att vaccinera (om man nu inte vet hur det hjälper i längden).

 5. I Australien vaccineras alla barn mot vattkoppor, och jag känner inte ett enda barn här som fått det. De kan tydligen få det iallafall, men en oerhört mild variant så definitivt värt. Gört! Om inte annat ur ett socioekonomiskt perspektiv-blir väl 20 dagar vab om båda barnen får efter varandra? Kan ju dessutom bli allvarligt om de får en svår variant.

 6. Jag smittade mina med flit och fick 12 dagar under ett jullov när dom var 2ish och 5ish. Skönt att vara av med det faktiskt.

 7. Här i Australien blir dom vaccinerade, känns bra och jag känner att jag litar väldigt mycket på läkarvården här. Kommer sakna den när vi flyttar. Jag känner att hur mycket jag än läser på så vet dom bättre än mig.

 8. Vi har vaccinerat båda barn. Jag har rekat både med infektionsläkarkompis och experter på jobbet (Folkhälsomyndigheten) som var för detta. Tittade också på andra länders rekommendationer och vägde in i beslutet.

  Vad som talar för att vaccinera är förstås att barnen får slippa ytterligare en sjukdom – de små ska genom så många ändå under sin uppväxt. Visst får många lindrig sjukdom men de som drabbas hårt kan få det riktigt jobbigt. Själv var jag supersjuk av vattkoppor som liten, över 40 graders feber och olidlig klåda på hud som redan hade eksem. Jag har fortfarande ärr. Och självklart har min egen upplevelse påverkat valet att vaccinera. Har också en bekant vars barn fick svåra balansproblem som är en ovanlig men allvarlig komplikation av vattkoppor. Tog flera månader innan han var okej och det var månader av inställda resor, svårigheter i skolan och stor oro för föräldrar och syskon.

  Även om det inte var avgörande tycker jag också en kan tänka ekonomiskt. Visst kostar vaccinet en del men det gör vab också. I synnerhet om en har flera barn och de inte får sjukdomen samtidigt… För oss kändes 1200 kr/barn plötsligt billigt då. Ännu har de inte blivit smittade heller (för visst är det så som någon nämnde ovan, att vaccinet inte är en garanti).

  Jag kommer väl vara en tråkmamma som ger mina barn en boosterdos vattkoppsvaccin i studentpresent 🙂 Senast jag kollade efter nya studier på området fanns dock en 15-årsuppföljning som inte visade på avtagande effekt så det är ju bara att fortsätta hålla koll.

 9. Jag har smittat mina med meningen och det gick bra. Det höll i sig runt en vecka och var ganska jobbigt just då, men känns skönt nu. Särskilt med tanke på Milla och att hon kanske en dag vill ha barn. Vattkoppor som gravid är ingen lek, varken för mamma eller foster. Typ så tänkte jag. Kommer nog smitta tvillingarna också om de inte får det av sig själva via förskolan.
  Men gå på din magkänsla! Det brukar bli bäst ?

 10. Nä att smitta dem med flit ville inte jag heller. Men mina fika det ändå. Samma dag. Sjukt smutt. 8 dagar senare fick deras pappa det. Inte lika smutt. Han blev supermjuk trots antivirala meds. 🙁
  Ja jag svarade ju inte allz på frågan men hade lite ord som ville ut.

 11. Tycker ej vaccinera (onödigt då barnet kan få det ändå)
  Jag har resonerat som så att vattkoppor är en av de där skit-sjukdomarna som man bara måste genomlida (vi genomled för knappt ett år sen). Precis som med höstblåsor, tredagarsfeber, tandsprickning (jobbigaste pärsen hittills, speciellt kindisarna) osv osv.
  Och det är EXTREMT ovanligt att barnet drabbas av svåra komplikationer till följd av kopporna. Och visst är det vidrigt när febern är hög och kopporna kliar jävulusiskt på ens lilla unge, men det går ööööver!

 12. Mina barn blev väldigt sjuka och led alla tre, så jag skulle med facit i hand ha vaccinerat dem.

 13. Vänta lite med vaccination, barnen är inte så gamla än, de kanske hinner bli smittade. Vi hade vattkoppor i våras, det var jobbigt men gick över ganska fort (2-3 hemska dagar) och ingen av barnen fick feber, bara koppor.

 14. Jag är inte påläst alls så jag vill inte komma med något råd men jag kan berätta hur vi gjorde.
  Vi bor i Spanien och här ingår det inte i allmänna vaccinationsprogrammet men i samråd med barnläkaren valde vi ändå att vaccinera vår son, två doser, när han var 1,5 och 2 år om jag kommer ihåg rätt. Sen blev han ändå smittad precis innan han skulle fylla tre, men fick en väldigt lindrig variant med högst 10 vattkoppor som inte ens kliade, han hade alltså inget besvär av det alls. Men var såklart tvungen att stanna hemma från dagis en vecka för att inte smitta andra barn.

 15. Sent svar men nej, jag skulle inte vaccinera före tio års ålder.
  Jag skulle inte smitta med flit heller, skulle barnet få komplikationer skulle jag ha sådan ågren..
  Här hade Ebba gått på förskola i nästan fem år och så året i sexårs innan hon smittades i skolan. Blev inte särskilt dålig, dag två och tre var värst, sen vände det. En del koppor men inte mängder. Två veckor senare fick Anton det, lagom till inskolningen på förskolan. Han hade det jobbigare, mest eftersom han var så liten att det inte gick att förklara att det skulle gå över..
  Själv hade jag vattkoppor som fjortonåring, hade koppor på de mest jobbiga ställena (armveck, i hela ansiktet, i halsen, magen -jag kände hur det kliade på insidan!, öronen och underlivet. Hög feber och hyggligt dålig i en dryg vecka. Just då var det jobbigaste att ha en barnsjukdom fast jag var stor (nåja..) och att prickarna syntes fastän jag var frisk igen och måste gå till skolan.

 16. Vet man/nån hur väl vaccinet skyddar i vuxen ålder? Tänker på när dottern är vuxen och gravid – då vill hon ju inte få vattkoppor…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.