Fråga Hanna (del 2 av 3)

Ok, nu fortsätter jag!

Litteratur

Sara: Bästa barnbokstipsen för en 3,5-åring?

Svar: Arve är väldigt glad i böckerna om Ivar och dinosaurierna av Lisa Bjärbo och Emma Göthner. Båda barnen har älskat När prinsessor vaknar om natten. En favorit för mig är Godnatt alla djur av Lena Arro. Åh, och Barbro Lindgrens Stora syster Lille bror är helt underbar.

Livet/föräldraskap

Anna: Älskar att höra om andras vardagsrutiner lämning/hämtning för att få ihop livet!

Svar: Vi har precis bytt tider på förskolan så nu går de 7.30-16.30. Ofta hämtar vi dock redan 16. Fördelen är att jag kan lämna ibland och ändå hinna till jobbet till 9. Det var omöjligt förut.

Vi väcker barnen vid 6.30. Det är viktigt att Arve kommer i tid till frukosten kl 7.30. Det tar bara 10 minuter att gå men alla vet att saker kan ta längre tid än planerat så vårt mål är att vara klara klockan sju så vi har liten marginal. Juni har med sig egen frukost till fritids som hon äter där. (De serverar mellanmål men inte frukost.) Vi brukar turas om att hämta/lämna, men har inga fasta dagar förutom på tisdagar då Martin alltid lämnar eftersom jag har möte på jobbet 8.30.

Jenny: Hur går det med Martins rygg?

Svar: Otroligt mycket bättre. Han kanske slipper operation. Tack för att du frågar <3

Camilla: Vad har du för tankar kring barn och självkänsla? Vad tycker du är viktigt i fråga att boosta barnen med självkänsla, och visa att du/ni står upp för dem?

Svar: Jag är värdelös på det där på flera sätt. Dels så berömmer jag prestation och säger till barnen när de är duktiga och dels så märks det att jag är noga med att de ska vara trevliga och artiga, hur de framstår inför andra vuxna liksom, att det är viktigt för mig. Jag är dock bra på att visa kärlek och att känna empati när de är bråkiga eller gnälliga. Jag minns hur det var att vara liten och jag vet hur det är att vara vuxen och ändå inte alltid kunna kontrollera sig, så jag har ganska stor förståelse för sånt. Jag hoppas och tror att de känner att jag älskar dem för den de är och inte för hur de uppför sig eller vad de presterar. Men det är så himla svårt sånt där.

Läsarn: Okej… hur nitisk är du med nyttig mat till barnen? Hur förmedlar man till barn vad som är bra att äta utan att skuldbelägga mat, glass, godis? Känner att detta är ett tungt ansvar pga ett av mina barn äääälskar mat, godis och glass. Vi har ju våra regler (godis på lördag, glass någon gång när något är festligt och så) men det blir ofta bråk och jag känner mig elak som förvägrar barnet det goda. Tips?

Svar: Jag har en unge som äter lite mat och därmed alltid är sötsugen. Det är såklart svårt. Men jag och Martin har pratat igenom vårt tänk inför hösten och ska vara hårda på att det blir fika max en gång i veckan och godis en gång. Så att vi tar ansvar för det där och inte framstår som förhandlingsbara, för det är snarare där jag tänker att skuld/skam kommer… när barnen själva börjar ta ansvar. OBS sätter mig icke på några höga hästar här, så svårt ämne.

Bröllop

Moa: Jag ska gifta mig i april och vill gärna ha dina do’s and dont’s angående bröllop! Ert ser ut att ha varit så jäkla härligt! Gärna tips på hur ni gjorde med bordsplacering, gästlista och typ underhållning för gästerna (typ quiz på borden, små korta roliga texter om varje gäst ja sånt som en del har du vet). Kram och tack för allt bloggande.

Svar: Förlåt Moa men du har kommit helt fel. Det fanns typ bestick på borden. Och glas. Och en vodkashot och en godisbit, förresten. Men det var det hela, inte ens ett blomblad hade vi fått till. Jag är så extremt dålig på allt sånt där runtomkring att det hade krävts en rejäl ansträngning och jag hade inte den energin. Hade dock en fantastisk toastmaster (evigt tacksam för det) som styrde upp alla tal och det gjorde ALLT. Satsa på bra toastmaster och DJ. Åh vad kul med bröllop, heja er och kärleken! Det är absolut den roligaste fest jag varit på….

Anonym: Du ska på bröllop (gäst inte brud). Vad tar du på dig? Inget angivet angående klädsel på inbjudan.

Svar: Jag skulle lägga allt som blev över av lönen den månaden på något från Rodebjer. Det känns så extremt tryggt, särskilt när man inte vet klädkoden. Det funkar liksom alltid. Det här är två av mina favoriter.

Alla bilder är klickbara…

KOM PRECIS PÅ att du inte bad mig om klädråd till dig så nu tar jag bort alla klänningar jag googlat fram som förslag till din bröllopsoutfit och ändrar texten ovan.

Låter dock denna ligga kvar. För om man har utrymme att köpa en jumpsuit för 5000 kronor så är den här himla fin, från Hugo Boss. Man kan väl ha en jumpsuit på bröllop med snygga klackar och fin väska?

Oj hjälp nu är klockan alldeles för sent igen, hemskt ledsen men får fortsätta imorgon!

4 reaktioner till “Fråga Hanna (del 2 av 3)”

  1. Tack! Ivar-böckerna är populära här också, de andra ska jag genast låna på bibblan.

  2. Böckerna om Mix av Malin Lilja, även om de passar bättre för något yngre barn än 3,5-åringar.

    Sarah Sheppards böcker om djur och dinosaurier.

    Pettson är favoriten hemma just nu!

    Sen kan jag inte låta bli att nämna Pyret och pingvinpapporna, även om den riktar sig till yngre barn. Jättefina illustrationer och skriven på rim. Mitt favoritstycke kan jag nog fortfarande utantill:
    ”Pyret är piggt som ett popcorn som poppar. /Papporna är trötta på pingvinbarn som hoppar.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.