Fråga Hanna: karriär 

Madeleine: Hanna! Du som verkar så duktig på karriärandet ? Kan du inte skriva ett jobbsökarinlägg, hur man gör för att få de roliga och coola jobben. Jobbar som kommun-kommunikatör nu och jag ser ju (smygkollat på LinkedIn) att du också gjort det en gång i tiden? Jättekul jobb, men jag är så redo att gå vidare nu. Har jobbat på samma place i tre år och byggt upp en verksamhet från grunden och chefer etc är supernöjda men mina jobbansökningar verkar åka in i ett svart slukhål. Hur gör en i denna mördande konkurrens?

Svar: Men usch, jag fattar precis. Jag är dock tyvärr verkligen fel person att svara på hur man får jobb via annons. Det jobb jag har idag är det första jag har fått via annons, utan att känna någon i organisationen. Resten har jag fått via kontakter. Men jag gör ändå ett försök att peppa lite, dvs skriva en halv uppsats i ämnet?

När jag hade pluggat klart i Karlstad kändes det helt chanslöst att få ett jobb inom kommunikation. Varför skulle nån anställa en person utan erfarenhet av yrket? Jag hade ändå tur och fick vara med i ett program som jag tror kallades akademikertrainee. Det gick ut på att hjälpa akademiker till jobb, genom en praktikplats hos ett företag med rekryteringsbehov. Det var mitt sätt att få in en fot och jag är oerhört tacksam för den möjligheten. 

Min väg har ändå inte varit spikrak. Jag har hamnat fel ibland och sökt massor av jobb jag inte har fått. Men mitt råd är att skaffa ett bra nätverk. Det känns som sånt jobbigt 2000-tals råd men ändå, jag tror verkligen på det. Jag har varit med i marknadsförening, kommunikationsnätverk, Rotary. Gått på föreläsningar, skaffat bra mentorer. 

Jag känner åtminstone tre personer som jag har hjälpt att få jobb. Det har förstås varit win för mig också, men det har hänt för att de berättat om vad de kan och vill och varit öppna. Gud vad självgott detta låter!! ”…jag har hjälpt att få jobb” Men det funkar ju ofta så. Kontakter, nätverk. 

Förlåt för om jag blir helt Oprah Winfrey nu men jag tror jättemycket på att sätta mål. Att liksom attrahera rikedom, hälsa och lycka genom positiva tankar och känslor. SKOJA! Men seriöst, det är ju ingen magi att det funkar bra att sätta både kort- och långsiktiga mål. En annan bra grej är också att kolla om man kan passa på att fortbilda sig på nuvarande arbetsplats, gå nån kurs eller så. 

Hur kan man ens skriva så långt? Nu slutar jag. Hör gärna av dig igen! Och ni andra får gärna komma med tips. 

6 reaktioner till “Fråga Hanna: karriär ”

  1. Ett annat tips är ett skriva kraftfulla men korta ansökningar. Jag har nästan alltid fått komma på intervju när ansökningarna är korta, men svarar på frågan ”varför ska vi träffa den här personen?”.
    Allt annat tänker jag kommer fram på intervjun och du bifogar ju också cv så klart.

  2. Älskar dig <3
    Jag är en av personerna du har hjälpt att få jobb och jag är FÖR EVIGT tacksam för det. Herregud, så himla fint och fantastiskt och underbart, jag jobbar från och med då med att pass it forward.

    1. Men dito! Du hade klarat det alldeles utmärkt utan mig och om något är det ju du som har hjälpt mig med massor av saker. Kram fina!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.