Fråga: om flygresor

”Hur tänker du kring privat resande och flygresor när hotet mot klimatet ser ut som det gör? Hur ska vi göra för att alla ska prioritera våra barns framtid framför en unnig vecka i solen?

Jag hör så mycket om att ”pekpinnar” inte funkar och en massa klagande från folk som susar omkring i världen att de minsann blir ledsna över att få kritik: ”Jag är faktiskt VÄRD det här.”

Det här är inte en individuell fråga, men det handlar också om indivuduellt ansvar.”

Svar:

Jorden håller på att gå under, och det känns ångestframkallande och overkligt samtidigt.

Jag tror att just det här med privatpersoners flygande har blivit något man kan kanalisera sin ångest och ilska i. Kanske är det närhetsprincipen som styr, samma som gör att man skulle engagera sig mer om fem barn i grannhuset höll på att svälta ihjäl än när miljoner barn på andra sidan jorden gör det. Det är enklare att bli arg på Emilia de Poret (är chockad över hur mycket hon flyger) än på nån rik fabriksägare i Kina.

Jag tror absolut att pekpinnar fungerar, jag vet flera som avstår resor för att de skäms. Samtidigt är resande en så oroligt viktig grej för många i vår kultur att jag förstår varför det är svårt att avstå. Jag har jättesvårt att avstå helt!

Däremot lovar jag att inte skaffa fler barn och därigenom minska mitt avtryck i jämförelse med om jag skaffat den där populära trean. Nä, det var fånigt skrivet, det här är verkligen inget att skämta om. Hur ska det ens gå för jorden? Även om alla svenskar slutar flyga. Läste nånstans att typ Amazon och andra stora internet är riktiga miljöbovar pga servrar. Så mycket som skadar miljön… Vill helst inte tänka på det.

Sammanfattning: om folk blir ledsna över kritiken betyder det väl att den når fram?

10 reaktioner till “Fråga: om flygresor”

 1. Jag har ett tips! Kampanjen ”Flygfritt 2019” (sök på Facebook). Den går ut på att du lovar att ta ett flygfritt år, men bara om 100 000 lovar samma. På så sätt tar vi frågan från individnivån, där man lätt känner sig obetydlig. Som jag ser det är syftet att visa beslutsfattare världen över att vi är redo för en rimligare klimatpolitik nu. För vill vi att våra politiker ska våga ta modiga, obekväma beslut – då behöver vi visa att de har vårt stöd.

 2. Ha ha skrattade rakt ut när jag läste det där om den populära trean. Mvh Trebarnsmor

  PS! Men jag håller med om att det är så oerhört svårt med det individuella ansvaret. Jag är inte ett dugg konsekvent. Försöker äta klimatsmart i stor utsträckning, håller nere konsumtionen och älskar begagnat t.ex. Samtidigt flyger jag ibland i jobbet och nästan varje år någon privat resa (planerar en långresa nästa år med något av en bitter smak i munnen). Och så har jag ju tre barn också. 😉 Kan absolut blänga snett på sådana som jag tycker gör ännu mindre än jag själv, men samtidigt tycker jag att ansvaret EGENTLIGEN ligger främst på en helt annan nivå.

  1. Men vi är SÅ eniga i detta!

   (PS Om jag fått barn när jag var yngre alternativt om mina barn sovit om nätterna hade jag nog varit sugen på en trea.)

 3. Ja men ja, precis så är det ju! Man ser att någon ska flyga – dessutom för upplevelse och inte pga jobb – och man kan få ut massor av ilska och ångest. Tack, jag behövde faktiskt läsa det där för att kunna börja sortera i mina tankar av skam blandat med upplevelselusta. Jag inser att jag verkligen INTE funkar bra under pekpinnar. Eller jo, mjuka pekpinnar, då får jag energi att hitta lösningar. Arga pekpinnar får mig att vilja skita i allt.

  Det känns också som att det i våras var ganska ok att flyga och nu är det inte alls okej längre och alla borde ha fattat det. Men jag har inte hängt med. Vi bokade resa i vintras/tidig vår och då kändes det helt ok. Nu vill jag inte berätta det för någon och smussla med det. Moget va? Som att det är mer okej om ingen kan skälla på mig.

  Jag tror, precis som kommentaren av Basse på Peppes blogg, att det måste till styrande uppifrån. Vi måste ha hjälp att fatta rätt beslut.

  Pekpinnar och kritik får ju mig och många av dem som funkar som jag (duktig flicka-syndromet) att skämmas och ändra på sina vanor, men den stora massan, de som inte följer den där klicken på Facebook och Instagram, hur når man den? Genom beslut som politiker fattar. Om inte politikerna är förnekare och idioter.

  Här kommer en parentes: (Jag tänker också på den stora del kvinnor som jag ser propagerar för vegetariskt/veganskt, flygfritt, begagnat, köpstopp osv. men inte alls lika många män?)

  Till sist. När jag läste detta inlägg så tänkte jag för första gången om, angående en present. Min man fyller 40 nästa år och jag har sedan ett par år tänkt ge en resa till London. Att åka tåg dit är ju inte nåt alternativ då vi inte ska vara borta mer än två nätter så flyg var liksom det jag planerade.
  Sedan läste jag detta och då tänkte jag: okej, jag får tänka om. Jag får ge nåt annat. Vi kan åka till Norge eller Köpenhamn, eller Tyskland… Nåt med tåg! Sedan kom jag på: SJ. Vi måste ju komma hem inom tre dagar och då är ju inte SJ ett alternativ.
  Så att eeeeh.
  Ge mig gärna tips på resor utan SJ och flyg! Måste komma på nåt bra här känner jag… Jag är så dålig på presenter!

  GU vilken lång kommentar. Förlåt!

  1. Alltså nu gjorde jag test på klimatkontot.se och SHIT vad resorna var det som gjorde mig till miljöbov! Fick typ 7,2 i utsläpp och när jag tog bort en långresa hamnade jag på 4! Då hade jag ändå kvar en resa till Italien (min syrra bor där) och en till Frankrike.
   Ja men så att eh. Jag kanske ska fundera ett varv till kring resande dårå!
   Tack för detta inlägg med så fin ton som gav mig spark i baken! <3

 4. Och här glider jag in som läser ikapp. Jag tänker så mycket på detta och tycker att det är svårt. Jag förstår att flygresorna inte är försvarbara i den mängd vi reser nu (de som har råd och möjlighet iallafall). Men jag efterlyser diskussionen för oss som kommer att fortsätta flyga men som ser över och ändrar våra vanor. Hur kan jag resonera och resa mer ansvarstagande om jag inte väljer bort flyget helt tills vidare? Var kan jag påverka för att få bättre alternativa kommunikationer och bränslen? Jag kommer inte att gå med i Flygfritt2019 eftersom jag redan har en flygresa inplanerad då. ToR till Spanien i september. Har redan kollat upp tågalternativ med tror att det blir för mastigt med tre barn varav en liten bebis. Men då kommer jag inte att ha flugit alls på ca 2 år.

  Jag tänker att det resonemanget är viktigt överallt, typ du måste inte bli vegan men ät mycket vegetariskt och kött 1-2 dagar i veckan. Köp mycket begagnat, men inte allt. Byt bilen mot cykel två dagar i veckan osv Ibland känns det som att klimatlobbyn går så hårt fram att många baxnar inför det oöverstigliga berget av ansvar de förväntas ta och därför skiter i allt. Jag tror inte att så många vill haka på med vitt eller svart tänket helt enkelt, bättre att väldigt många ändrar ganska mycket än några få som ändrar ALLT.

  1. Ja, jag tror som du att en del känner att det är oöverstigligt och skiter i allt. Men ser också vänner, bekanta som mår otroligt dåligt.

   Håller med om att resonemanget är viktigt!

 5. Jag kom just att tänka på att tänk om det blir omval… kommer inte miljöfrågan komma så mycket högra upp på agandan då. I valet handlade det ju 95% om SD och 0,5% om miljön (inte grundat på vetenskapliga fakta utan endast på min egen uppfattning). Men efter FNs rapport har ju miljöfrågan skjutit i höjden någre brutalt. MP höll ju på att ramla ur ju, skulle de göra det idag – bara några veckor efter valet… Sen vet jag att många miljöförespråkare ändå inte röstar på MP pga deras miljöpolitik, men du hajjar vad jag menar kanske…

  Jag har klimatångest. Fyfan alltså. Känner mig så maktlös och famlar i mörkret. Men jag blir ändå stärkt att att läsa här inne, där det finns smarta tips och resonemang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.