Att välja eller inte välja

Jag funderar på att ta bort Hemnet-appen. För chansen att det ska dyka upp ett hyfsat nybyggt (eller åtminstone nyligen renoverat och helt fritt från fukt och radon) radhus i söderort, max en kilometer från tunnelbanan (eller nära busshållplats som går direkt till Gullmarsplan), till ett pris vi vill matcha känns inte så stor. Och varje gång jag ser något som ser ok ut och har ett rimligt utgångspris slutar det med att det ändå känns härligare att bo kvar i vår fina lägenhet. För vi bor ju superbra här! Ändå kollar jag appen säkert en gång om dagen. Ifall det kommit ut något nytt och för att hålla koll på marknaden. 

(På tal om marknaden så fattar jag inte varför inte Hemnet har en funktion där man kan se vad olika objekt har sålts för, typ som booli. Det skulle ju öka användandet ännu mer. För acceptpris är inte precis tillförlitligt och vi är säkert många som använder Hemnet till att hålla koll.)

Men i alla fall. Det är något störande med att inte bara nöja sig. Kollar ni platsannonser fast ni trivs på era jobb? Eller använder Tinder fast ni är gifta? Närå, men ni fattar. 

Man har så många val hela tiden och jag vet att jag varit inne på ämnet förut. Att även att stanna kvar eller ”inte välja” är ett val. Oavsett om det är hur man placerar sin pension, väljer försäkringsbolag, tandläkare eller färg på vinterjackan. 

Svårast är ändå boende tycker jag. Ska man bo utomlands, i stan, på landet, i sin hemstad, närmre jobbet? När man har barn blir det ännu värre. Som om hela deras framtid skulle avgöras av vilken skola de går i? När det i verkligheten är så mycket man inte kan påverka som avgör. Som om deras lärare kommer att tycka om dem, om de får bra vänner, vilken plats de får i klassen osv. Det är inte alltid säkert att ett så kallat bra område ger en bättre uppväxt. 

Oj vad babbligt detta blev och det är verkligen inte som om jag ligger sömnlös pga olika små och stora val. Men ibland önskar jag att det var så enkelt som när jag skulle köpa skridskor till Juni: jag skickade ett sms och bad en kompis fråga sin man som är proffs i ämnet. Han rekommenderade en modell och berättade vart den var billigast. Köpte dem direkt. Klart! 

Hälsningar från en som kan lägga två timmar på att jämföra olika hotell när resmålet redan är bestämt. 

(Jag har visserligen alltid blivit väldigt nöjd med hotellen också, det uppstår inte så många överraskningar när man läst hundra recensioner. Men ändå.)

15 reaktioner till “Att välja eller inte välja”

  1. Jag är jättemycket sån som väljer genom att inte välja. Ska jag bestämma hotell kollar jag typ max tre stycken. Läser inte jobbannonser och absolut inte lägenheter. Har för all del Tinder men jag är ju singel 🙂 Jag är inte speciellt aktiv där heller…

  2. Åh igenkänning!! Vi bor i ett stort hus som vi renoverat i bra skick, med en liten trädgård och nära skola, dagis, jobb, grönområdet, gym mm. Det finns rätt många barn i området också. Det låter väl perfekt? Ändå kollar jag hemnet dagligen typ. Vill kanske ha lite mindre ändå, mycket att städa och sköta om. Vill ha mindre trafik och mer cykelbanor. Vill ha lugnare väg till skolan och fler barn. Osv osv. Så svårt att vara nöjd! Jobbannonser kollar jag aldrig, än mindre Tinder haha. Men Hemnet….

  3. Jag har jobbat på mitt nya jobb i 6 veckor och kollar ändå på platsannonser ?!

  4. Är hemnetknarkare på högsta nivå? Trots att drömhuset redan är vårt, men nu är det utbudet i vårt område och priserna på hus som scannas av. Och det där sommarhuset vi funderar på att köpa om 3-4 år? Har alltid en anledning att gå in i appen?

  5. Håller helt med! Måste ändå fråga om du har nåt bra hotell-tips för Amsterdam? Två nätter i november 🙂

    1. Åh vilken dröm! Men tyvärr inte, jag har bara bott en bra bit utanför, på konferens. Brukar kolla TripAdvisor, och bokningssidorna.

  6. Men hallå! Vi har också letat letat letat efter samma som du men stört på radon och golvbrunnar som ska gjutas om etc.
    Men Arvikagatan hallå! Bevaka och köp när ett riktigt skruttigt kommer ut. Det är förening så bara ytskicken som du själv behöver renovera!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.