Växtvärk? 

Juni har under några spridda morgnar haft väldigt ont i sitt ena ben, från knät och ned. Det brukar gå över efter en stund och sen kan det gå flera dagar utan ont. 

I morse kunde hon inte stödja på det ena benet utan hade jätteont. Hon ville ändå gå till förskolan för de skulle pyssla med nån vulkan och jag tänkte att det kunde vara bra att röra på det. Det blev lite bättre efter en stund men jag ringde och kollade och hon känner fortfarande av det. 

Ska jag boka en läkartid? Eller är det växtvärk? Har era barn haft nåt liknande? Kanske läser nån här som jobbar på vårdcentral och vet att detta är supervanligt när de växer mycket eller något jag ska kolla upp omedelbart. 

Jag har såklart stort förtroende för vården, men att boka in en tid för att en läkare ska klämma lite på benet, konstatera ett piggt och glatt allmäntillstånd och be oss komma tillbaka om det inte går över känns eventuellt lite onödigt? Eller så har jag fel och vi borde verkligen gå dit. 

(Tänk att jag kan fråga sånt här på bloggen och veta att jag kommer att få snälla svar, tycker så synd om bloggare där det finns läsare som bara väntar på att bloggaren ska blotta strupen.)

26 reaktioner till “Växtvärk? ”

  1. Ja, men det verkar vara från knät och ned. Jag bokar tid direkt, Google brukar lugna mig men inte i det här fallet. Och då är jag ändå källkritisk. Tack och kram!

 1. Hej! Min dotter som snart fyller sex år hade nåt liknande för nåt halvår sen. Hon grät när hon skulle gå för att det gjorde så ont i benen. Det i kombination med att hon kändes tröttare än vanligt samt ett idogt googlande från min sida gjorde att vi tog kontakt med VC. Vi fick komma på besök snabbt, en snäll doktor klämde på benet och så fick vi lämna blodprov för att utesluta tråkigheter. Det visade sig vara ingenting eller möjligtvis växtvärk. Men doktorn var tydlig med att det var bra att vi sökt vård och att vi inte skulle tveka att söka igen om nåt liknande skulle uppstå igen.

  1. Ja shit vad Google var läskigt i detta fall. Annars tycker jag att det brukar göra mig lugnare, inse att det är vanligt med nån åkomma vis vissa åldrar. Tack Julia!

 2. Bra att du bokar tid! En av mina döttrar hade mycket ”växtvärk”, men det var praktiskt taget uteslutande på kvällen/natten.
  Hoppas ni får bra hjälp!

 3. Skönt att ni kollar upp! Fimpen har supermycket växtvärk just nu, men på kväll/natt. När man äntligen ”nu sover han hela nätter!” så kommer det här.

 4. Min 4,5-åring klagade på ont i benet och knät lite då och då nu i våras. En morgon vakade han och kunde inte stödja på benet. Han sa att han hade ont i knät. Men det var höftsnuva! Förkylningsvirus som sätter sig i höften helt enkelt. Ofarligt och läker av sig själv, men bra att kolla upp.

 5. Samma här för vår 6.5-årige son. Det kommer och går. Han spelar mycket fotboll och far runt och hoppar så ibland tror jag att han får träningsvärk också!

  1. Tänkte faktiskt på det, hon körde sparkcykel som en galning igår, uppför långa backar och nedför i snabb fart. Kanske träningsvärk?

 6. Jag tror träningsvärk. Charlie har mycket växtvärk men bara på natten. Tycker även växtvärk kommer i samband med mycket rörelse dagen innan iofs.
  Skönt att gå och kolla upp ändå så slipper man gå runt o oroa sig!

 7. Vårt barn hade samma fast på natten en period, vaknade och grät med ont i benen. Jag läste då att värme hjälpte (mot växtvärk alltså) och det funkade! På med pyjamas, extra filt och att jag klappade på benet.

 8. Min dotter hade höftsnuva o kunde inte gå på ett par dagar klokt o boka tid.

 9. Som flera skrivit redan: kolla upp för säkerhets skull men keep calm för det är med största sannolikhet helt ofarligt. Barn är luriga på det viset, kan ha svårt att visa precis var det gör ont och kan ha slagit sig men glömt osv. Kram!

 10. Vår son har samma. Från knäet och ner och det kommer oftast på kvällen och natten. Hjälper med massage och ibland värktablett. Men om barnet har svårt att stödja på benet är det alltid bra att kolla upp.

  Sonen började helt plötsligt bara halta någon gång mellan två och tre. Inte ont. Kollade upp det men det var inget. Växtgrej även då kanske?

 11. Hej!
  Vår son (snart 7 år) brukar besväras av växtvärk ungefär ngn gång i månaden sådär. Det kommer alltid på natten ch han vaknar av det onda, har svårt att somna om etc. Riktigt ont (gråter o har svårt att slappna av osv)
  För honom är det alltid ett ben bara, från knät och nedåt. Massage o värme på (värmedyna typ alt varm blöt handuk som vi lindar om) gör att han till slut somnar om och på morgonen borta igen. Minns själv när jag hade växtvärk (ofta som jag minns det iaf) Det var verkligen spec ont och inte likt ngt annat.
  Bra att du kollar upp iaf! Google ÄR läskigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.