Melasma/kloasma

Melasma är ett ofarligt tillstånd i form av ökad pigmentering i ansiktet, vanligtvis med symmetrisk utbredning till framförallt ögonbryn, tinningar, kindben och haka.

Det är alltså ungefär samma som kan göra bröstvårtorna mörkare under graviditet och även ge en lodrät rand på magen, om nån undrade.

En av de vanligaste frågorna i skönhetsgrupper jag är med i är hur man förebygger och behandlar pigmentförändringar. Och jag tycker inte att något verkar hjälpa särskilt bra, varken förebyggande (mina framträder trots spf 50+) eller blekande.

Dessutom tycker jag inte ens att det är så himla fult eller konstigt, även om det var störande när folk i all välmening påpekade att jag hade något på kinden och jag fick förklara.

Tycker den här bilden med medföljande kommentarer är underbar. Så många förutsätter att melasman är ett problem för Kakan, nån skriver till och mer att hon i alla fall är vacker på insidan.

Jag har mindre melasma i år och då har jag ändå struntat i spf 50 och kört med 15 istället.

Dessutom har jag slutat försöka sminka över det. Fast vissa dagar använder foundation för att få jämnare hudton generellt, på sommaren blir alla fd plitor och liknande liksom grå.

Här kommer ett tips från en som verkligen inte borde tipsa om smink. Men om man vill använda samma foundation året om så har (till exempel) IsaDora färg man kan droppa i för att göra den mörkare eller ljusare.

Jag använder den för att göra min favoritfoundation lite mörkare på sommaren. Droppar på med pipetten och mixar.

13 reaktioner till “Melasma/kloasma”

 1. Jag får åxå. Förra året på ena kinden. I år i tinningarna och på överläppen. Det på överläppen stör mig litegrann eftersom det lite ser ut som en mustasch. Fast jag orkar inte sminka över det för det 😛

  Upplever det som att det ökade rejält efter typ 35.

 2. Bra info! Min dotter har på halsen och får titt som tätt höra att hon är smutsig….

 3. Tack för bra info. Åven jag har detta. Skönt att höra att det är ofarligt.
  Vilken är din favoritfoundation, förresten?

 4. Tack för bra info! Har fått några bruna prickar symmetriskt sittandes på näsan i år. Måste vara detta. Har en hormonsjukdom så det hänger säkert ihop med det!

 5. Tänker genast på Pippi Långstrump och hennes fräknar.
  ”Jag lider inte av fräknar.”
  ”Men kära barn, du har ju hela ansiktet fullt med fräknar!”
  ”Ja, men jag lider inte av dem. Jag gillar dem!”
  🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.