Sprider din deo gifter via lymfan?

Häromdagen läste jag ett inlägg om hur  giftet från deodoranten tenderar att söka sig till lymfan i armhålan vidare till brösten. Jag har tidigare hört om kopplingar mellan deo och bröstcancer så detta tog fäste. Men så kom jag ihåg den här artikeln, från KIT.se. Och så frågade jag Daisy Beautys chefredaktör Kicki Norman och fick detta svar (genom gruppen Friends of Daisy Beauty): 

Jag frågade en kemist som jobbar i kosmetikbranschen. Här är svaret:

”1. Aluminium chlorohydrate är inte giftig

2. Aluminium chlorohydrate absorberas inte av huden, och hamnar således inte i vare sig blod eller lymfa

3. Tea Tree, Eukaplyptus och Pepparmint, däremot, innehåller alla cancerframkallande ämnen (fast i låg halt så oljorna i sig är inte att betrakta som cancerframkallande, förstås) och har varierande potential för hudabsorption varför systemisk påverkan inte kan uteslutas.

Tea Tree är en känd kontaktallergen som inte jag skulle rekommendera för applikation i armhålan

4. Om produkten är antiseptisk och antibakteriell är det samma sak som att säga att den är giftig.”

Jag frågade Kakan om var hon fått sin info ifrån. Då bad hon mig googla. Jag hittade inget vettigt. Möjligen att det kan ha kommit nån ny studie jag har missat?

Kemisten sa så här:
”Mig veterligen finns det inga nya studie i denna fråga. När det gäller hudabsorption och aluminium är det en vetenskaplig icke-fråga, det är ingen jävel (som är hyfsat insatt) som tror att aluminium har några som helst förutsättningar för att absorberas av huden. Givet den kunskap vi har idag om hudens uppbyggnad och vilka fysikalisk-kemiska egenskaper som är nödvändiga förutsättningar för att ämne ska kunna absorberas.

Det här inlägget är verkligen ytterligare ett praktexempel på när okunskap leder fel. Trist.”

7 reaktioner till “Sprider din deo gifter via lymfan?”

  1. Ja, lite källkritik och tro på riktig forskning skadar sällan!
    För vissa ”naturliga” ämnen är både farligare och mer allergiframkallande än de som tagits fram under väldigt kontrollerade former i laboratorium.

  2. Tack för att du agerade Mythbuster om detta, har funderat på om det där med ”gifter i lymfan” / bröstcancer och deo verkligen kan stämma.

  3. TACK för att du klargör i din blogg! Jag är själv disputerad forskare med bröstcancer som huvudämne, och blir så trött på att alltid läsa om att deo skulle vara så farligt, och då ffa aluminiumet. Ibland hänvisas en studie gjord av en kvinna i Israel, som skulle vara den ursprungliga studien. Men varken kvinnan eller universitetet existerar…så tack för att du tar upp det här!

  4. Så bra att fråga! Rädslan för en del ämnen blir verkligen helt verklighetsfråvänd ibland och den automatiska tron att allt ”naturligt” är bättre kan också bli superfel ju.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.