Ta det lugnt med huden

Nä, nu måste jag gå ur några hudvårds/skönhetsgrupper jag är med i på Facebook. Blir så stressad när folk syrar sönder sina ansikten och undrar vilka (dyra) produkter som hjälper mot diverse hudåkommor som perioral dermatit. Just PD kan man såklart få utan att använda en enda produkt, men att det ökar så starkt känns verkligen som ett samband med ”syratrenden”. Jag fick det själv när jag började med BHA-syra. Syrorna tunnar dessutom ut huden, vilket jag inte visste (men väl borde ha fattat) så det är inte konstigt att jag fått fler synliga små blodkärl på min mest känsliga hud på kinderna några cm under ögonen.

Häromdagen frågade en tjej om hon skulle fortsätta försöka vänja in retinol försiktigt och enligt konstens alla regler, trots att hon fått plitor, större porer än vanligt och ser ut att ha åldrats 10 år. Jag fattar att retinol kan göra underverk för huden men NEJ???

Jag menar verkligen inte att dumförklara någon som håller på med hudvård. Jag håller med förespråkare om att det kan vara en skön ritual på kvällen, att tvätta och smörja in sig. Själv har jag hittat en rutin där jag duttar 2% bha i pannan, på näsan och kindbenen där huden tål. Sen kladdar jag på en härlig mask över natten. Dessutom använder jag Decleor som dag- och nattkräm och rengöring och det är inte precis gratis.

Men för mig personligen får gränsen gå här.

8 reaktioner till “Ta det lugnt med huden”

  1. Jag har aldrig tänkt på det här i hela mitt liv. Måste googla både PD, bha (ha ha autocorrect: VHS) och retinol.

  2. Känner igen mig! Och tycker det kan vara svårt mellan komplex-grejer med huden vs verkliga behov. Jag har slutat läsa om sådant nu och gör bara det som känns härligt (sköna krämer, känna mig återfuktad och lite ”omhändertagen” i huden) men struntar i att göra annat om jag inte känner att jag har något aktivt problem. Sen kan jag önska lite andra grundförutsättningar ibland men upplever sån hets att jag lätt tappar bort mig själv lite i alla produkter.

  3. Så himla mycket HERREGUD då jag läste detta inlägg. Så långt ifrån min verklighet (utöver ögonkräm lånar jag barnens baskräm till ansiktet både morgon och kväll). Hoppas den här typen av hudvård inte trendar särskilt länge, låter inte riktigt hälsosamt…eller rimligt ur någon annan synpunkt förutom om man verkligen bara ser det som avkoppling(?) (Ändå älskar jag Kakans podcast, pga älskar Kakan, men lyckas liksom filtrera bort det tekniska hudvårdssnacket)

  4. Omg. Använder fortfarande bara HTH. På hela kroppen. Tänker hela tiden att ”när jag blir äldre, då”. Men jag blir visst inte äldre 😀

  5. Ny läsare här! Sån underbar blogg, tack! (Jag har raderat instagram för en månad sen pga anledning och behöver annan kul läsning!)
    Jag har nyligen läst en kurs i anatomi och fysiologi och efter det kommit fram till att det dummaste en kan göra är att hålla på och mixtra med huden som kvinnor i en viss ålder håller på med. Huden är ju kroppens främsta skyddsbarriär och mår allra bäst av att en låter den vara! Om man vill att huden ska må bättre verkar tyvärr det enda som verkligen hjälper vara bra mat och mycket vätska, men framförallt bra gener… men ja, visst fan håller jag också på grejar, så väldigt svårt att stå emot?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.