Fixa hemma

Inlägg i samarbete med Lamp24.se

Hand upp alla som inför jobb- och skolstarten har känt för att rensa, möblera om, organisera eller göra annat fix i sitt hem. 🙋🏻‍♀️

Själv har jag – den senaste veckan – städat balkongen, kört en utsliten matta, leksaker, en trasig lampa och lite annat till återvinningen, rensat ur klädkammaren och båda barnens garderober och sålt flytvästar och annat urvuxet. Dessutom har pappa satt upp en lampa jag fick i födelsedagspresent (det blev så mysigt, kvällarna mörkar snabbt nu) och jag har planterat om några gröna växter.

Nu är det bara två saker kvar inför hösten:

1. Köpa en skrivbordslampa till Arves rum. Tror den här skulle passa bra.

2. Hitta ett alternativ till en sideboard som jag tycker är himla fin (men som gärna kunde få vara lite billigare). Den jag suktar efter heter i alla fall Air och kommer från Design House. Kommer man tröttna på rotting snart förresten? Inte än va?

Tycker den här är så fin… Men ganska känslig om man är en klövig person som dammsuger hejvilt och har två barn?

Äsch, vi ”borde” egentligen byta ut kommoden (eller vad det heter som tvättstället sitter på?) för träet var sprucket av fukt redan när vi flyttade in för 3,5 år sen. Och skulle man vara riktigt noga hade vi väl bytt ut köksfläkten nu, för den vita plasten börjar gulna lite. Slipa det repiga golvet. Köpa en ny soffa.

Men även om jag knappast är världens miljöhjälte så stör det mig nåt fruktansvärt när folk river ut tre år gamla kök i sitt nya boende, för att det är fel stil.

Min syrra och hennes kille flyttade precis till en ny lägenhet och man kommer faktiskt ganska långt med bara färg, även i ett gammalt badrum med kakel man själv aldrig själv hade valt.

Och mina kompisar flyttade till ett hus med en gammal heltäckningsmatta, plastmattor i barnrummen och brunt gammalt kök. De bokade en mattvätt och sen bestämde de sig för att bo in sig innan de tog fler beslut, inte stressa med nån renovering av ett stort hus innan de ens märkt vad som funkade.

Äsch, jag ska inte sitta på några höga hästar här, som bor i en ganska ny lägenhet. Men vissa borde verkligen lugna ned sig lite med renoveringshetsen…

13 reaktioner till “Fixa hemma”

 1. Jag håller verkligen med angående renoveringshetsen och folk som byter inredningsstil stup i kvarten. Det kryper verkligen i mig när jag tänker på det. Jag vill påstå att så har aldrig generationen över oss hållit på, inte i samma utsträckning iallafall. Mina föräldrar har bott i sitt hus sedan 1974 och det är klart att de renoverat lite; bytt golv som slitits av fåtöljer och hundtassar etc, men t.ex. ser deras sovrum exakt likadant ut som när de flyttade in. Jepp, de behöll tapeterna från förra ägarna och har dem fortfarande.
  När man bor i hyreslägenhet, som jag gör, blir man ju dock automatiskt en ”miljöhjälte” när det kommer till renoveringar, för man har inget annat alternativ. 😉

  1. Nej, det har de absolut inte. Mina bor också kvar i samma hus, har visserligen gjort om badrum och kök men har i gengäld ungefär samma möbler som då.

   Haha, men du ÄR ju ändå en miljöhjälte i det avseendet, självvalt eller ej.

 2. Mina föräldrar klädde om sina gamla soffor för några år sedan. Kostade nog mer än att köpa nya men blev så himla fint och även om de närmar sig 30 år gamla så är de fortfarande dösköna och supersnygga i sitt nya tyg som inte har genomlidit fyra ungars uppväxt 🙂

  I min lilla skokartong renoveras inte heller, pga hyres, några nya möbler går inte in men snart behöver jag ett nytt kylskåp. Och killens urgamla ruckel till hus renoveras i lååååångsamt tempo med mycket återvunna brädor och annat material. Älskar’t!

  1. Men vad är det för bra stoppning? Vår soffa skulle jag vilja klä om men kuddarna är väl ungefär dubbelvikta. Så trist. Bra gjort av dina föräldrar.

   Fint med långsam renovering, jag skulle vara så dålig på det och är väldigt imponerad av folk som lyckas.

 3. Jag gick med på köp av radhuset på ett villkor: den bruna trappen skulle målas om. Vit och fräsch skulle den bli. Sen hade vi ju inga pengar kvar att renovera för och även om vi har det nu (sju år senare) så ääälskar jag den där bruna trappen. Jag vill inte låtsas att vårt 70-talsradhus är något annat än just detta. Vi har reflekterat över hur vårt hus skulle sett ut idag om vi haft obegränsade resurser där i början. Förmodligen hade vi slagit ut en vägg och haft öppen planlösning och vit vitt vitt. Är så glad nu att det inte blev så.

  1. Fattar verkligen. Tycker också brun trapp är fint! Nu är man ju nostalgisk också, tycker jag… när hus påminner om såna ens vänner bodde i.

 4. Fast det här med att man är miljöhjälte för att man inte renoverar exempelvis hus från 70 talet är jag tveksam till. Det finns garanterat en hel del suspekta ämnen i gamla plastmattor och tapeter som jag inte hade velat att mina barn kröp runt på som spädisar, och man kan ju exempelvis spara väldigt mycket energi på att byta ut gamla vitvaror, sätta in nya fönster, byta uppvärmningssystem, etc. Dessutom är det mååånga hus som har gammal el som är rent ut sagt livsfarlig och i princip en tickande bomb. Byggmaterial och byggtekniker har ju också bäst före datum, allt handlar inte bara om köksluckor och soffor, många gånger blir såna saker mest pricken över i:et när grundjobbet är klart.

  Sen handlar det som allt annat om intresse. Jag minns inte ens senast jag var på semester som innebar en flygresa, och jag kan verkligen kräka på folk som är ute och reser flera gånger om året om man ser det ur miljöhänsyn. Däremot har vi i vår familj renoverat en hel del de senaste åren. Jag vet inte exakt vem som förstör vår planet mest eller om det ens är jämförbart, men jag menar bara att det finns alltid två sidor av ett mynt…

  1. Nej men gud, jag syftar egentligen på folk som river ut ett nytt kök för att det inte är deras stil.

   Tror inte vi kommer någon vart med det här skuldbeläggandet på individuell nivå som jag upplever pågår just nu. Såklart det är helt förkastligt att flyga, okynnesköra bil, äta kött, köpa nya kläder osv men att prata om vem som är värst eller bäst bygger väl inte så mycket engagemang precis.

   Håller helt med om att det alltid finns två sidor av ett mynt ❤️

   1. Men alltså vilka ÄR dessa männskor som river ut helt nya kök och badrum enbart på grund av stilen? Finns dom ens? Eller är det bara såna som ”min kusins kollegas granne” som ingen egentligen har träffat? Jag har iallafall aldrig stött på nån sån i verkligheten….Fast det beror såklart också på vad man definierar som ”nytt”. Blir det ok att riva ut ett kök efter fem år eller måste man vänta 10? Eller det kanske inte heller räcker? Det tar ju ganska lång tid innan ett helt kök faktiskt behöver bytas ut rent funktionsmässigt…

    Sorry, ska inte älta mer nu! 😬 Tycker bara det är en jätteintressant diskussion eftersom jag själv är renoveringsjunkie och inne på femte el sjätte helrenoveringen av olika bostäder under en 10 års period…😊😜🤷🏼‍♀️

    1. I en lägenhet jag flyttade in i hade tidigare ägare rivit ut det prick nya badrummet (det var en brf utan möjlighet att välja som man ville, huset var alltså helt nybyggt när de flyttade in) och satt in nytt kakel och klinker.

     Har sett det med egna ögon och träffat flera mäklare som vittnat om det. Men det är såklart mer vanligt förekommande där folk har gott om pengar och gör bostadskarriär.

     https://www.stockholmdirekt.se/bostad/vinsthets-far-stockholmare-att-riva-ut-sina-nya-kok/repqds!LAaf00NvFhHIowS1hh7g/

     1. Heeelt sjukt! 😳 Men känns ändå som ett Stockholmsfenomen, som tur är. Bostadshetsen i Sthlm är ju helt absurd på alla sätt och vis, även om det kanske är på väg att lugna sig något? I Malmö har jag än så länge intrycket av att man kan tjäna mer på att inte renovera lägenheten eller huset innan försäljning eftersom”alla” ändå vill fixa bostaden efter sina preferenser. Får hoppas att det mindsetet håller i sig här nere, och att hetsen i Sthlm avtar så småningom…

 5. Skåpet var drömmigt 😍 men pricy! Ett skåp är ju inget man sliter på så det kan ju vara värt pengarna. Annars är Ikea Stockholms skåp i rotting ett billigare alternativ som är himla fint.

  Visst är det smart att bo in sig i ett hus och inte göra om direkt som din vän gjort. Jag får ont i magen när fullt fungerande kök och badrum rivs ut och in kommer det som är inne förtillfället. Trendiga val i rum som ska hålla i minst 20 år framåt rivs ut innan man ens flyttat in🙄 Hur vet man då hur rummen ska användas på bästa sätt? Med färg och tex nya bänkskivor kan man komma väldigt långt. Mitt motto i vårt ganska så stora projekt är att det ska kännas lika rätt nu som det gjorde när huset byggdes 1923. Då blir det iaf inte hopplöst otrendigt och daterat om 10 år.

  1. Så klokt tänkt. Älskar att se bilder från ert hus…

   Jag har försökt lobba in Sthlm men tror det är för högt. Och jag sliter tyvärr på skåp med dammsugare och sånt. Så klantig person.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.