Samlande

Bloggkommentatorerna undrade vad folk samlar på och jag fnissar så mycket åt några av svaren. Särskilt en som skriver om sin mormor. Själv får jag ju, som ni väl vet vid det här laget, panik av samlande. Mest för att det är så himla jobbigt att rensa sen.

(Sen är det förstås jättehemskt när människor är maniska samlare på riktigt, menar inte att skratta åt sånt. Men framför allt äldre personer som växte upp under fattigare omständigheter verkar vara såna himla ”man vet aldrig när det kan komma till nytta!” och sånt tycker jag är rolig.)

2 reaktioner till “Samlande”

  1. Min mormor var manisk samlare (en tvåa med källarförråd+tre hyrda förråd+en gård med två boningshus, en lada och tre uthus fyllda med prylar…!)
    och hade dessutom odiagnostiserad alzheimers under hela min uppväxt, hon gav oss många skratt och mycket huvudbry under åren. ”Men mormor, varför har du sparat en gammal schampoflaska/element med stickkontakt från 40-talet/krackelerad hundmatskål?” ”Jag vet inte.. Jag skulle ha den till något. Vill du ha?” Mitt i röran så måste man skratta åt eländet annars blir man knäpp. Minns att jag hittade mina morbröders gamla skolböcker från lågstadiet i ett uthus ihop med tekniktidningar från tidigt 60-tal. Samtidigt kan jag glädjas åt att jag fick ta över många av de Barbiedockor med tillhörande kläder som min mamma och moster hade som små!
    Jag har länge vetat att samlandet finns i generna, min mamma visar starka tecken på att fastna i samlande hon med men gör sitt bästa för att kämpa emot. Jag känner också av ett visst tvång att behålla saker men har fått lite rutin på att ”har jag glömt att jag hade det så har jag inte saknat det -släng nu!”-tänket..

  2. Alltså, jag har varit och kanske i viss mån är fortfarande, en samlare av rang. Samlade på ALLT som kunde samlas på när jag var liten: sudd, bokmärken, manicklar, kulor, hockey-kort, kondomer(!), klistermärken, Donken-leksaker (ångrar att jag inte har kvar dem, tror de kan vara värda nåt idag) m.m. Nuförtiden är det nagellack som är grejen, dock att jag dragit ner på inköpen rejält efter att jag drabbats av vad som verkade vara nagellossning. Har börjat rensa ur förrådet också, det känns riktigt skönt. Kommer ju inte använda mina gamla kläder från 90-talet igen liksom. Sparar några enstaka roliga grejer i utklädningslådan bara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.