Inget som var sämst?

Jag vill så gärna att mina barn ska känna att det är värt att prata med mig. Att de alltid kommer att vilja berätta om saker som händer dem och alltid känna att de kan ventilera, be om råd eller bara babbla av sig.

För att vi ska få till nån slags dialog efter förskola och skola (förutom ”Hade du det bra idag?” ”Ja.” som samtalet stannar vid annars) brukar jag fråga typ ”Vad var det bästa som hände idag?”.

Eftersom jag tycker att det är viktigt att lära sina barn positivt tänkande redan från tidig ålder så brukar jag ofta fråga om det sämsta som hänt dem också, och sen försöker vi vända det till något positivt.

Till exempel om de blivit retade av ett annat barn så brukar vi prata om hur man kan vända det till något bra, typ att… SKOJA BARA!!!!!!! Hälsningar från Sten Frisk eller vad han läskiga i Tre Kronor hette?

Nä men jag skämtade inte med allt i inlägget, det är i alla fall sant att jag brukar fråga om det sämsta och bästa som hänt under dagen. Bäst idag var bland annat nån Taurus-lek och sämst var att ramla ur gungan.

När det var min tur att berätta om mina bästa var det när jag mötte alla hästarna, när jag åt lunch på Eataly och när jag hämtade barnen. Kom seriöst inte på något som var sämst med min dag. Försökte med ”jag trodde jag höll på att få skoskav men det gick över”, men det tyckte Juni var en positiv nyhet.

I alla fall så blev jag så glad över Linas kommentar på inlägget om vårdepp. Om att inte riktigt hinna få den där riktiga lyckan men ändå känna så här:

”Jaja, det kunde va tusen gånger värre och det tänker jag på varje dag. Även om pirret inte finns där så snuttar jag på tacksamhetsfilten varje kväll iaf. 🙂”

För prick så känner jag också. Går och lägger mig med just den filten varje kväll och om jag hade varit amerikan hade jag väl räknat mina blessings. Så otroligt bra man har det alltså.

Lyckopirr eller ej.

4 reaktioner till “Inget som var sämst?”

  1. hrm nä men jag kör ofta ”tre bra- en dålig”med mina barn – så det ska finnas ett tillfälle att ta upp om nåt känts konstigt på skolan tex.

    Sedan har jag en dröm att de ska känna nu att när jag blir arg är det alltid på saker som de gör med flit, men faktiskt inte när det råkade bli fel (om man råkar välta en dyr vas så kan jag int e bli arg, men har man kastat boll mot den med flit så…), Så de ska våga ringa hem när de råkade gå på den där festen och hamnat mitt i skogen och missat nattbussen och… ja då ska de ringa mig och inte börja vandra runt i skogen och gå vilse… att det finns en öppning för att det kan bli fel och vi hanterar det tillsammans…

  2. Vi kör alltid dagens sämsta och bästa vid läggning. Barnen brukar lägga till mellanbra också. Ibland retas de och säger att det sämsta är nåt som den andra av dem gjort/sagt. Kan bli rätt kaosigt men nån dag när jag försökte få dem att låta bli det insåg jag att jag själv ibland sagt just att mitt dagens sämsta är när de tjafsar eller retas med varann… hmmm ibland ÄR det ju faktiskt så…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.