Så dålig på att rätta munnen efter matsäcken

Jag pratar ju ibland om radhus i bloggen. Och visst, drömmen vore att bo i ett radhusområde där barnen kan cykla på gatan och gå till kompisar på egen hand. Men i mina fantasier är det lätt att glömma att vi inte gjort ”bostadskarriär” i Stockholm och att vi för bara två år sen sålde vår jättefina lägenhet i Karlstad för ett kvadratmeterpris på 18 500 kronor. 

De radhus jag drömmer om här (dvs i lugna kvarter, utan renoveringsbehov och med smart planlösning) ligger på runt 55-60 000 kronor/kvm. Minst. Och då innebär det ändå att vi får längre till stan än nu. Det är inte som om vi har ökat våra intäkter nämnvärt (i alla fall inte med några hundra procent) på de här åren så det är helt sjukt att jag ens kollar på hus i den prisklassen. Men jag tror det beror på att vi trivs så bra i vårt nuvarande boende. Det är inte värt att byta bort det mot ett skruttigare boende för att få tillgång till en gräsmatta. Nä, ska vi köpa något nytt ska det vara något som känns riktigt härligt att flytta till. 

Detta är härligt enligt mig: 

Tvåplanshus, helst av kedjemodell. Entréplan med ordentlig hall, kök, badrum, vardagsrum. Gärna öppen planlösning. Det är verkligen önskvärt finnas plats för vårt stora matbord för det är viktigt att många får plats. Det bör också vara bra förvaring i hallen. Uteplats, gärna med litet plank/förråd mot närmsta granne för att få lite avskildhet. Jag skulle ju gärna se ett extra sovrum nere, som kan vara kombinerat gästrum och kontor. Men det är faktiskt en orimlig önskan för då behöver man ofta upp på typ 140-150 kvm och det kostar därefter. Ett radhus hade en separat entré direkt in i tvättstuga och det var ju smart när man får in leriga barn eller nån kommer direkt från stallet eller hunden behöver tvättas av efter promenaden. Braskamin är mysigt men inte viktigt. 

Övervåning med minst tre sovrum och ett allrum som går att stänga till, där barnen kan hänga och se på tv när de blir större och där man kan ha en bäddsoffa till gäster. (Ja, jag vill gärna flytta till ett hus där man potentiellt kan bo resten av livet.) Badrum med badkar. Klädkammare och gärna en liten garderob i barnens rum. Det är inte så noga med storleken på barnens rum eftersom de också kommer kunna använda allrummet. Extra härligt om det finns en fransk balkong från sov- eller allrummet så man kan vädra ordentligt. 

Nä men det är ju skönt att man på inget sätt sitter i sjön i sitt vanliga boende när preferenserna ser ut på detta sätt… 

Idag fick jag superbra hjälp av en kompis som gjorde en kalkyl och vi ska väl bara upp i lön med ungefär 20 000 kronor brutto för att detta ska vara rimligt, om man tar höjd för räntestigningar på 5-6 %. Och det bör man väl. Sån reality check! Men drömma går! 

Drömmer just nu om Bonavas 123 kvm i Lilla Sköndal. 

28 reaktioner till “Så dålig på att rätta munnen efter matsäcken”

 1. Exakt sådär känner jag med (plus att vi har typ samma preferenser!) med tillägget att vi bor i hyresrätt idag. Känns så otroligt långt borta att bo i ett hus att jag blir ledsen. Å andra sidan – trivs verkligen där vi bor nu men kan inte se oss bo här för alltid.

  1. Hoppas det inte verkar som om jag är otacksam eller sådär, hade ju också lika gärna kunnat ha bott i hyresrätt om det inte blev en omvandling i vårt hus i Karlstad. Nu har vi ändå typ 1,5 milj i kontantinsats, det är megalyxigt ju. Ibland tänker jag att man borde gå ihop med några andra familjer och köpa varsitt nyproduktion en bra bit utanför stan men där det ändå är fint och bra kommunikationer. Så får man härliga grannar och rimligare pris på bostaden.

   1. Gud nej, jag tolkar iaf inte dig som otacksam! Är bara allmänt irriterad att om en bor i hyresrätt går det typ inte att komma in på bostadsmarknaden i Sthlm om en inte satsar på en bostadskarriär.

 2. Men Hanna! Arvikagatan, det har i princip allt du söker för dryga 40 000 kr/kvm.
  Du får kompromissa på några punkter och tapetsera om lite (men det kan man betala en trevlig hantverkare att göra).
  Kom och hälsa på oss så ska jag visa och berätta hur du rymmer matbord, får öppen planlösning, får ett allrum till barnen och bra förvaring i hallen i dessa små radhus!
  (Dock att jag var sjukt skeptisk mot detta boende när vi flyttade hit pga fult, litet, skruttigt etc etc men det är bra och går att få härligt enkelt!)

 3. Det finns ny fin tvättstuga på gården där det även finns grovtvättmaskin – där kan man tvätta ibland när högarna hopar sig. Vi har en tvättmaskin i badrummet uppe (en del har satt in tvättmaskin i klädkammaren bredvid badrummet) som fint håller undan vardagstvätten.
  Vårt hus är bara 83 kvm men så finns vinden där det är upp till 19 kvm till där man kan fixa allrum till barnen.
  Det är litet. Men billigt. Och nära kommunikationer!

 4. Vi letade länge efter större, snyggare, närmare stan, charmigare… men gav upp och ba ”jaha det här dödstråkiga huset får bli vårt öde men det är i alla fall inte mögligt och det ruinerar oss inte”, flyttade hit, hatade det ganska mycket men såhär efter ett halvår börjar vi tycka att det funkar ganska bra och har hittat sätt att tex få in en stor matplats som vi inte trodde rymdes etc.
  Det är en kompromiss men en ganska bra sån känner vi nu.
  Och jag är allvarlig, bara att komma och hälsa på om ni vill känna mer på området – vi vill ha hit fler trevliga barnfamiljer 🙂

 5. Om ni är villiga att kompromissa en del kring radhus, typ ej nybygge och egen trädgård, men fem min in till Skanstull med tricken, nära till Globen, förskola på varje gård, bilfria innergårdar och 300 meter till bibliotek, ICA och simhall, rekommenderar jag Enskededalen. Vi köpte vår lägenhet på 136 kvadrat på tre våningar för 27000kr kvadraten (som är lite som ett radhus med egen ingång och sitter ihop med andra lgh med egna ingångar) Nu ligger lika storleksmässigt på runt 45000 beroende på skick.

  1. Jag tycker det verkar jättebra och fint där! Men en egen grön plätt känns viktigt, för att ta steget. Annars trivs vi fint där vi bor, även om det är längre till stan…

   1. Ja, som Martin sa ”vi kan ju bo i den här lägenheten hur länge som helst” och det kan vi på sätt och vis. Då kan man ju kolla i lugn och ro. Tack snälla!

 6. Om jag skulle byta bostad nu (bor i bostadsrätt och har sommarstuga som jag bor i under den varma årstiden) skulle
  jag ha en enplansvilla… två våningar är inget jag vill ha. Öppen planlösning och pyttesmå sovrum, tvättstuga och ett stort skafferi så jag kan bunkra mat inför pensionen och vad som komma skall.
  Lycka till med ert sökande…

  1. Nej, det är ju superindividuellt hur man vill bo. Jättepraktiskt och trevligt med enplansvilla, jag är uppväxt i en sån. Men med lite större barn är det skönt om man kan dela upp sig. Vad fint det låter att bo i sommarstuga under sommaren!

 7. Åh det stämmer ju in EXAKT på de kedjehus vi ska flytta in i! Och de kostar 42-45/kvadratmeter (är 128). Nybyggt i uppvuxet område med massor av barnfamiljer, skolor och föris. Inte söderort men Vällingby är ju URhärligt med all funkis och grönytor. Vår länga är slutsåld men de bygger fler nedåt gatan viskade en liten mus som släpps senare. Kolla Vällingby Allé.

   1. Men nej! De har höjt en miljon ju. ?
    Förstår helt angående avsaknaden av bostadskarriär, jag har väl gjort en sådan och min första etta i Sthlm hade en mycket blygsam insats på 30.000 (hade jag så mycket sparat? Nä. Fick ändå ringa mamma.) och fyra flyttar senare har det blivit ett radhus. Vete tusan vad jag skulle gjort annars, vem har 600.000 på banken.

    Mitt andra tips får bli Jarlaberg isf. Där bor brorsan och det är fint och barnvänligt och nära till det mesta. Ett BR-radhus brukar sluta på kring 4,5 men de säljs inte jämt.

    1. Jag mailade en mäklare angående ett radhus i Sköndal, men sen hade de inte gjort nån radonmätning enligt besiktningsprotokollet och ett av grannhusen hade 500 nånting i värde, gränsen ligger vid 200. De hade heller inte gjort nån fuktmätning och det är platta på mark från 70-talet. Inget är renoverat så man kommer vilja göra badhus, kök, tvättstuga, byta fönster och lägga om en del golv. Kände mig helt matt vid blotta tanken. Vi bor så enkelt och smidigt nu.

     1. Vi behöver egentligen inte flytta nu men vi vill byta område, och då är det bäst att rycka av plåstret nu (våra barn är snart 7 och 3) än när vi har en kompisrotad tioåring hemma… Om ni gillar ert område har ni ju gott om tid att spara, vara hökar på Hemnet och bida tiden i allmänhet tills rätt chans dyker upp. <3

 8. Det låter som huset vi precis sålt;) men i fel stad förstås. Det är ju fantastiskt att drömma och längta, ett mål liksom!

 9. Jag kan verkligen förstå varför ni vill flytta in i nytt, men att fixa med hus är relativt billigt i relation till de galna bostadspriserna och dessutom med ROT. Dessutom finns det fina försäkringar som täcker mycket av det som jag kan bli nervös av i gamla 70-talshus som vårt: översvämningar pga gamla rör osv. Slår också ett slag för Kälvesta (men det har jag ju redan tjatat om massor så ber lite om ursäkt här).

  1. Jag håller allt koll på området. Men tycker att fräscha hus ligger hyfsat högt, ungefär samma priser som här… tycker dock att det är SÅ mysigt område.

   Lite fix med hus är helt ok. Men större projekt kommer vara extremt dåligt för vårt förhållande, vi har varken tid eller ork. Då är det bättre med lägenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.