En drömhelg i Kungsberget

Åh vad vi hade det fint i Kungsberget. Jag känner mig helt frälst på skidåkning nu, ja på hela skidsemestergrejen faktiskt. Vi åkte upp på torsdagen och bodde i en jättefin lägenhet i Ski Lodge, vår skidutrustning var redan framplockad när vi kom så det var bara att börja åka. Till fredag lunch kom min syrra och hennes kille Johan för att göra oss sällskap och jag tycker att vi utgjorde en ganska bra testpatrull under helgen. Vi är ett gäng där nån åker på flera skidresor (Alperna!) om året (Johan) och nån helst glider ned i blåa pister och hojtar om hur vackert det är med naturen och kolla där är spår efter en hare (jag). Så glad att vi fick denna möjlighet.

Vi hade tur med vädret, det var lagom kallt, med soliga dagar och stjärnklara kvällar. En av årets nyheter i Kungsberget är en åttastolslift (express) som snabbt tar en upp till toppen. Jag, som är lite höjdrädd, njöt verkligen av utsikten över skogarna i liften, det var liksom nästan meditativt att susa fram där uppe. Men jag kanske har blivit härdad av linbanan på Kolmården?

Från toppen når man massor av nedfarter, inklusive det nya skidområdet som var riktigt fint. Så här ser pistkartan ut, den är klickbar.

Kungsberget_piste_stor

På pistkartan kan man också se att alla boenden ligger nära liftarna. Man kommer till Kungsberget och låter bilen stå hela veckan, eller åker dit med Swebus. Bilresan tar drygt två timmar från Stockholm.

Vi bodde i Ski Lodge och vår lägenhet hade tre sovrum, ett vardagsrum med matbord, soffa/fåtöljer och pentry. Det fanns oväntat mycket förvaring i lägenheten, gott om stora krokar att hänga upp alla skidkläder på och rejäla garderober i varje rum. Skönt när man är många som ska samsas. Det fanns också torkskåp i badrummet. Och på kvällarna såg man pistmaskinen jobba sig fram i backen. Mitt mysigaste.

Vi åt frukost i Ski Lodge-baren varje morgon (en enkel buffé med olika bröd, som nygräddad miniciabatta, pålägg, ägg, fil och yoghurt och olika flingor) och testade pizzerian (åt en med chevre och honung) och restaurangen (här finns menyn, så barnvänlig och gullig personal dessutom). Men vi lagade också fredagstacos i lägenheten och grillade korv över öppen eld till lunch. Den mysigaste grillen finns på toppen, kolla själv.

I Kungsberget är det kvällsåkning varje torsdag, men den nya expressliften (Kungs8:an) och skidskoleliften är dessutom öppna till klockan 19 på fredagar och lördagar, så det är som kvällsåkning då också. Och som vi utnyttjade det! Stjärnklara kvällar när man liksom är ensam med naturen och fullmånen? Ja, jag vet att jag låter helt överdrivet positiv nu, men herregud så härligt det var.


Morgonåkningen var också magisk, när soluppgången färgade himlen rosa och man var först ut i manchestersnön…

Och den här lilla tjejen då, som helt kavat tog sig an skidskolan! Hon hade så roligt och var så stolt över sig själv. Jag har känt en (helt fånig) stress ibland (nåt medelklasskomplex?), när andras barn åker skidor som treåringar och vi knappt har åkt skridskor. Men det här var en perfekt ålder för Juni att börja med slalom. Hon åkte hem till Stockholm igen, med medaljen från Björnbusecupen om halsen. Vi köpte faktiskt en sele till henne, för att ha en extra säkerhet när hon efter två dagars skidskola ville följa med upp i åttastolsliften och köra från toppen. Fast vi försökte hela tiden låta banden hänga slappa, utom när hon vid några tillfällen behövde hjälp att bromsa, detta skriver jag mest ifall Sofia, som är skidproffs läser (hej Sofia!). Sen åkte hon såklart på helt egen hand i barnbacken också. Arve ville inte åka skidor alls, men var nöjd med den fartiga, pistade pulkabacken.

Två nöjda skägg.

Genomgående för anläggningen var att personalen var väldigt trevlig. Hjälpsamma liftvärdar, barnvänlig restaurangpersonal, proffsig skiduthyrning.

Mitt enda minus under helgen var att pisten Rundturen, som varit så fin på morgonen, var lite väl uppkörd på lördag eftermiddag. I övrigt var pisterna väldigt välpreparerade.

Tack Kungsberget för en fin helg. Vi kommer snart tillbaka! Och jag ska önska mig ett par skidor i födelsedagspresent. Likadana som de jag hyrde.

9 reaktioner till “En drömhelg i Kungsberget”

  1. Ser superhärligt ut! Är helt klart sugen nu. Undrar några saker. Kan man åka längdskidor där? Vad kostar kalaset motsvarande ert upplägg? Du skriver att ni ”fick möjlighet”, betyder det att ni fick sponsring eller var det bara kryptiskt uttryckt?

    1. Ja, vi fick bo gratis, jag jobbade med Kungsberget för några år sen så känner dem. Det är ju inte samma sak som ett sponsrat inlägg (då man får betalt för att skriva om ett företag) och då ska det inte märkas ”i samarbete med” men jag tycker ändå det är bra om det framgår. Men jag är verkligen ärlig i omdömet, även om det är väldigt positivt. Vi hade sån tur med vädret och jag har inte åkt skidor mer än nån gång på tjugo år så var helt överväldigad.

      Det finns ett 2 km spår vid anläggningen och en del spår runtomkring, som jag tolkar det är det ca 10 min med bil till närmsta spårcentral http://www.kungsberget.se/skidakning/langdskidor/

    2. Vårt boende kostar ca 1500 per natt för fyra vuxna och två barn. Jag kan kolla upp lite prisexempel! Vi hyrde skidor också. Återkommer!

  2. Jag vet att man kan åka längdskidor! Det finns ett elljusspår vid backen, bara sätta på sig skidorna. Sen finns det massa spår vid Högbo, även konstsnö, men då får man åka bil en bit.

  3. Ja men då fattar jag. Såklart inte soklar spons. Mer som att få en bok av en författare man känner tänker jag. Tack för förtydligande! Låter toppen ang. längd. Är helt klart sugen så vi får se om vi kan få ihop tid och logistik nån helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.