Semester på hemmaplan

Inlägg i samarbete med Discovermedia

Under de senaste sju åren har semesterresor varit viktiga för vårt förhållande. Att komma bort från vardagsrutiner och tjafs, det är så läkande. Istället för diskussioner om vem som gör vad så har vi hjälpts åt med att smörja solkräm, hämta frukost på buffén och att bada oss skrynkliga. Spelat kort på balkongen när lugnet lägrat sig på hotellrummet. Och när vi kommit hem har vi varit mjukare i våra tolkningar av varandra, mindre stickiga än man tenderar att bli av vardagens stress och måsten.

Denna sommar åker vi, som sagt, inte utomlands. Det känns bra för mitt dåliga klimatsamvete och dessutom har vi bokat en vecka i sommarstugan som jag tänker blir vår huvudsakliga gemensamma semester. Och så kommer vi väl vara en del i Karlstad/Hammarö och träffa familj och vänner.

Men hemester i all ära. Jag sa till mamma förra helgen – en vacker helg när Stockholm visade sig från sin finaste sida – att det är något med det exotiska i att befinna sig långt hemifrån som jag saknar när jag semestrar hemma. Som när vi var vid den där ”blå lagunen” på Ekerö och jag kom på mig själv med att tänka: om detta varit någonstans i USA hade jag haft en annan känsla, liksom en starkare upplevelse. SÅ TÖNTIGT jag vet!!!!! Skäms över att jag ens skriver om det men tänker samma sak om restaurangupplevelser och annat. Mamma svarade att det kanske är en övningssak, att man behöver träna på att inte tänka att allt är häftigare för att det är längre bort. Och det har hon säkert rätt i – dessutom finns det många exotiska platser i vårt eget land. Midnattssol, skärgård, fjällvärld, djupa skogar, kritvita stränder.

Ändå kan jag inte sluta drömma mig tillbaka till tidigare resor. De fina lekparkerna i Berlin, när vi åt impossible burgers i Santa Monica, tapasrestaurangen utanför Barcelona som vi gick till nästan varje kväll, koreanskt spa, det otroliga hotellet i Las Vegas eller att köra genom öknen i Nevada.

Och fast det finns så många bra resmål i Sverige fantiserar jag ofta om att få uppleva nya platser, och då tänker jag alltid utanför landsgränserna. Att bila längs den engelska sydkusten, sitta på en uteservering i Lissabon eller att åka till Bahamas, ligga på vita sandstränder och bada i kristallklart vatten. Jag ville nästan försöka övertala Martin att delta i tävlingen, Road to Bahamas, för att vinna en resa dit…

Det känns bra att dra ned på flygresor och även om utvecklingen med gröna bränslen skulle gå framåt i ett rasande tempo så har flyget fysiken emot sig, man ska ändå lyckas ta ganska många kilo upp i luften. Men jag tänker att man kommer ganska långt med tåget… åtminstone till Kreuzberg, det går ju nattåg till Berlin. Och den absolut härligaste plats jag vet är ändå alltid vår sommarstuga utanför Arvika. Synd bara att det svenska sommarvädret är så växlande, jag vill så gärna få sol och bad.

Hur ser din sommar och semester ut? Drömmer du också om avlägsna resmål eller snarare en aktiv semester i Åre, eller trivs du som bäst i familjens gamla hammock med dagens sommarpratare i lurarna? (Om du ens har semester, många jobbar ju under sommaren…)

15 reaktioner till “Semester på hemmaplan”

 1. Vad intressant! Jag kände precis att jag trivs bäst när jag åker bort men fortfarande är i Sverige. Förra året hyrde vi stuga i fjällen, i år hyr vi på Öland och jag älskar utflykterna runt här. Det finns så mycket coola saker att jag inte vill åka långt bort.

 2. Åh, det låter som en fin sommar 🙂 Vi ska till Gotland för första gången, ser verkligen fram emot det. Har alltid prioriterat bort Gotland pga ganska lång resväg från Skåne (dålig ursäkt), krångel med båtar och i princip lika dyrt som utlandssemester..Men i år blir det äntligen av!

 3. Italien + stugan i Åhus + way out west. Jag drömmer att åka till Tokyo och till Norrland. Men det är som karameller som jag kan ha kvar länge, det händer när det passar i livet.

 4. Sommarsemester utomlands för mig är helt främmande, tror jag gjort det typ en gång i mitt liv? Om man inte räknar Norden då, men det räknar jag som hemma (och flyger inte). Åland blir det ju alltid minst en vända (dit kan ni ju åka lätt om ni vill ha lite utland fast hemma!) och Dalarna. Har varit mycket i Danmark och Norge med och seglat när jag var yngre.

  I sommar blir det först Dalarna någon vecka, konsert i Dalhalla med First Aid Kit. Sen Åland några veckor när jag mest ska göra ingenting, läsa böcker, umgås med syskon och hoppa på klipporna med hundarna.

 5. På sommaren längtar jag sällan utomlands. Då åker vi till vår släktgård i Småland och låter dagarna gå utan att ha några direkta planer. Min familj (och övrig släkt) bor på så olika platser i världen, men på sommaren då knör vi ihop oss i samma hus och tar igen allt vi missar resten av året. Det är perfekt för mitt barn också, att få skog och vatten och en frihet som hon verkligen inte har i Stockholm.
  I typ februari däremot, då kan jag absolut längta bort. Men jag har väl åkt på solsemester typ två gånger i mitt vuxna liv. Ekonomin, klimatet och bekvämligheten tar emot lite, särskilt sedan vi fick (ett rätt krävande) barn.

 6. Ps. Vad är Discovermedia för något? Fattade inte riktigt vad i ditt inlägg som var sponsrat/reklam/samarbete?

 7. Jag ÄLSKAR att resa och har verkligen rest kors och tvärs över hela jorden. Men på sommaren med ett hus på landet och familj har jag ingen längtan att åka utomlands alls. På sin höjd vill jag fjällvandra och jag skulle väl kunna övertalas till Gotland. Men generellt nej. Jag skulle cirka aldrig åka en vecka eller två till Grekland i juni-aug.

  Vi har rest lite sedan vi fick barn. Jag vill typ spara på det tills de faktiskt minns nåt av vad vi gör. Vi har ”bara” varit i Thailand och värmt oss ett par ggr. Sen har vi ju åkt skidor och så men är ju inte att resa. Älskar dock Sverige och tycker att de bästa naturupplevelserna fås här. Det törs jag säga eftersom jag ändå besökt alla andra världsdelar:)

  Att resa mindre känns såklart bra för miljön. Men hade vi haft jättemkt pengar extra hade vi säkert rest mer trots barn och inte sparat på resorna… Förut reste jag flera ggr per år.

 8. Jag vill resa och har ofta bortlängtan men när det väl kommer till kritan så är jag en redig stugsittare, hemma är bäst.
  Just sommartid har jag inget sug på att åka utomlands (möjligen Skagen efter att ha sett ”Badhotellet”-serien..) men gärna en vecka i solen på vintern. Just i år har vi bestämt att vi inte åker bort på höstlovet som vi gjort två år i rad och det känns redan nu lite trist. Men det finns ju ett sportlov också. Eller påsk. Mycket av just längtan efter utomlandsresa på vintern bottnar, för mig, i att jag verkligen ogillar vinter och snö.

  Men det här med resa och skillnader mellan inrikes och utrikes. Nu är det mängder med turister (bl.a. busslaster med asiater) i lilla Karlstad och jag försöker ibland se stan ur deras perspektiv. Det är intressant, jag får en annan blick och att jämföra med Asiens fyllda städer så blir Karlstad genast lite mysigare, lite vackrare och mycket mer speciellt..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.