Kände absolut inte igen mig

Idag när jag hetsade hem från jobbet, efter en intensiv dag där jag fick gå mitt i ett möte för att hinna hämta i tid men ändå blev sen pga olycka i trafiken, lyssnade jag på Peppe och Karin som poddpratade om hur kvinnor får för dåligt med återhämtning.

Jag hämtade barnen med andan i halsen och handlade på vägen hem. Hets-städade badrummen, hallen, köket, vek in tvätt, fluffade kuddar, dammsög och lagade tacos.

Välkomnade en gullig tjej som förhoppningsvis kan vara barnvakt ibland och som skulle träffa oss över tacomiddag idag. Det var trevligt att sitta och prata, barnen var dessutom supersnälla så kände mig stolt. (Martin hade konferens med jobbet.)

När den potentiella barnvakten gått hem var det egentligen dags att lägga ungarna men vi spelade istället en omgång Pettson & Findus (med egna regler så att varje omgång tar ca 40 minuter, snarare än tre timmar, tack och lov) och pratade om dagen. Vi behövde en mysig stund alla tre.

När barnen äntligen somnat gick jag ut och röjde i köket där vi lämnat disken på bänken. Klockan 21.30 brummade diskmaskinen igång. Då vispade jag ihop en pannkakssmet eftersom Juni önskade sig amerikanska pannkakor som matsäck imorgon när de har lilla OS med skolan.

Vek in lite mer tvätt, tvättade bort sminket och strax efter 22 satte jag mig ned i lugn och ro för första gången sen jag gick upp imorse, 6.30.

Orimligt faktiskt.

Obs att inte VARJE dag är sån, men det är ändå lätt att halka dit.

Tack Peppe ❤️

12 reaktioner till “Kände absolut inte igen mig”

 1. Nä, jag känner inte igen mig heller. 😉 Maken iväg på jobbresa – tyvärr sammanfaller det med en galet intensiv vecka på mitt jobb. Och idag var det föräldramöte som skulle klämmas in i roddande med barnens aktiviteter, hundpromenad, pyssel med barnen för att överraskningsdekorera lägenheten för maken som fyller jämnt, uppackning av mastodontleverans från MatHem inför firande av sagda make, etc etc. När jag till slut sjönk ner i soffan någon gång efter tio kom äldsta dottern plötsligt upp. ”Vad vill du nu då?” Kunde jag inte låta bli att sucka. Hon ville bara säga godnatt… // Årets mamma

 2. Så viktigt ämne, apropå återhämtning. Exempel: Jag har vart på otaliga tjejresor och evenemang där tjejer som har barn har barnen med. På träningspass, möten, barn sitter i ett hörn med padda osv osv. Grabbresor där dom som har barn tar med dom?? Har aldrig hört talas om. Så killar får göra mer saker ”i fred” och då få en chans till återhämtning, det är liksom asviktiga grejer…

   1. Mmm verkligen stor skillnad kring det. Har inte barn själv, men 50% av ”tjejgrejer” jag gör med mina vänner inkluderar deras barn. Frågar jag min man så är vänners barn i princip aldrig med på deras grabbgrejer… Det kommer liksom inte ens på tal.
    Har ofta i sig inga problem att barn är med när jag träffar mina kompisar. Men ändå…blir förundrad hur det liksom bara är så.

    1. Ja och det är intressant på flera plan tycker jag. Dela varför kvinnor i högre utsträckning tar med sina barn, dels varför det (kanske?) anses mer ok att ta med barn när det är kvinnor som umgås… tack Anna!

     1. Precis just så. Känns dock som lite svårt ämne för mig utan barn att ta upp. Blir tyvärr lätt typ skuldkänslor och försvar, hur försiktigt man än uttrycker sig. Lite minerad mark. Och det är ju verkligen inte meningen, det är ju själva fenomenet som är intressant…strukturen.

  1. Åh vilken bra reflektion!

   Vi har en tjejhelg inbokad i slutet av november och ett ammande barn ska med, de två tvååringarna däremot får stanna hemma med sina pappor.

   Jag (som är barnfri) ska tänka extra på att försöka ta bebisen så mycket som möjligt så mamman får sitta på en stol utan sugpropp på sig hela tiden och kanske ändå få lite återhämtning.

 3. gud ja. ofta(st) prioriterar man alltid bort sig själv när det händer nåt. Offrar sin egen återhämtning. Tänker att man måste skriva in egna stunder i kalendern och sen göra dem så heliga att de är de sista man offrar när det händer nåt.

 4. Intressant! Jag vet inte om jag är unik på nåt sätt, men allt det där du gjorde på en vanlig dag skulle jag aldrig orka. Känner du inte efter om du är trött eller inte? Om jag är trött på eftermiddagen efter att ha gjort det allra mest nödvändiga, dvs allt barnrelaterat, då gör jag inte mer. Orkar man inte så orkar man inte, eller? Tvätt i maskinen kan ligga flera dagar, ibland får jag tvätta om den, och ofta kommer kläderna inte in i garderoberna innan de används utan tas direkt från torkstället. Jag städar typ aldrig mer än basic toastäd och dammsugning under köksbordet. Det har definitivt hänt att middagsdisken stått kvar på diskbänken till dagen därpå. Och minst två dagar i veckan somnar jag med mascara på.

  Jag har inte alltid varit så här, och kommer nog bli ”ordentligare” framöver när barnen blir större och mer självständiga. Eller kanske inte? För då är det kanske annat som gör mig trött och får mig att lägga mig på soffan m benen i högläge eller ta en kaffe på trappan i eftermiddagssolen. Men jag vet ju att livet går inte under för att disken, tvätten och mascaran får vänta till en annan dag. Däremot blir jag en ofantligt mycket trevligare och gladare person att vara med när jag fått vila. 😊🤷🏼‍♀️

  1. Åh, jag borde oftare lägga upp stökiga bilder hemifrån för herregud vad jag/vi väljer bort att städa ofta.

   Men jag tycker egentligen att det tar MER energi att morgonen efter stappla in i badrummet med ögonen ihopkletade av mascara och få börja med att tvätta bort gårdagens smink för att därefter göra frukost i ett kök där gårdagens disk står kvar och sen försöka rota fram nån alternativ gympaklädsel eftersom barnets vanliga ligger kvar i tvättkorgen, än vad jag tycker det tar att göra det kvällen innan och få somna med en känsla av att vi är hyfsat förberedda inför nästa dag.

   Såklart man ska prioritera vila och jag väljer bort mycket ”ordentlighet” men ibland tycker jag ändå att det är svårt att få till återhämtning. Superbra att du hittat ett så bra förhållningssätt till det! 🥰

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.