Vilken utbildning lönar sig mest?

Inlägg i samarbete med Zmarta.se

För mig är augusti det nya nyår. Känslan av nystart är aldrig så stark. Inte heller impulsen att köpa en ny skolväska… Jag har flera vänner som börjat plugga de senaste åren och känt sig stressade av att de är äldst i klassen. Men jag tycker det är smart, de har ju mer än 30 år kvar att jobba och såklart man ska välja ett yrke man trivs med. Dessutom gick det jättebra för de ”äldre” som pluggade samtidigt som jag, de fick jobb på nolltid efter utbildningen.

Hur som helst. En kille som jobbar med Zmarta.se mailade mig för att tipsa om deras jämförelsesida. Där finns bland annat Tivoli-index, Sommarstadsindex och Snöeindex. Själv tycker jag att studieindex är roligast. Det går ut på att Zmarta har jämfört nio populära eftergymnasiala utbildningar och undersökt snittlönerna för fyra typyrken inom dessa utbildningsområden. Lönerna har sedan bildat en total snittlön som delats med respektive utbildnings längd. På så sätt kan de visa vilken utbildning som ger mest lön för investerad studietid. För mig som älskar index är det intressant att se hur olika löneutvecklingen är. Men också deppigt, när man ser hur lite det lönar sig att plugga sjuksköterskeprogrammet.

Nåväl, oavsett om lönen är en viktig faktor eller ej vill jag passa på att säga heja till alla som ska börja plugga till hösten. Jag hoppas ni får en ny skolväska!

8 reaktioner till “Vilken utbildning lönar sig mest?”

 1. Plugga när man är lite äldre är sååå bra. Känner mig inte ett dugg stressad över mina yngre kurskompisar, snarare att det är gött att vara lite gamkärring ibland 🙂

 2. När Tobbe läste till sjuksköterska var han… kanske inte helt äldst i klassen, men vissa andra kom direkt från gymnasiet liksom? Jag tror att han hade jättestor fördel av att ha jobbat i tusen år innan han började plugga igen, och som han själv sa: Ska jag jobba tills jag är 65 så har jag 30 år kvar, jag tänker inte köra lastbil i 30 år till för att jag inte pallar plugga i tre år nu. Och jobb kommer han ju ha, och även om löneutvecklingen är lite deppig så går det ganska snabbt att avancera om man läser en (oftast betald av arbetsgivaren) specialistutbildning eller två.

 3. Vill bara föra till protokollet att jag mer än fördubblat min lön som sjuksköterska sedan examen 2009. Löneförhandlingsutrymmet är väldigt gott just nu och blir säkert ännu bättre i framtiden (om man nu tycker att lönen är viktig, vilket den såklart är).

  1. Men oj…så bra! Var finns denna utveckling?
   Nu blir en annan sjuksköterska m två vidareutbildningar o två magisterexamen upptill nyfiken…
   Tio år sedan jag blev sjuksköterska o nu med en ny examen som barnmorska (även vub:ad sedan innan) ligger jag nog på ca 5-6 % högre lön än då tidigare.
   En barnmorskeexamen gjorde att min lön steg med ca 2500…
   Då ett oerhört stort ansvar upptill samt 1,5 års studier igen…
   MEN….det är världens bästa yrke men jo, aningen deppig löneutveckling.

   1. I Stockholm stad, med äldrevub. Ny tjänst med ansvar för kavlitetsarbete varvat med patientnära arbete. Väldigt roligt. Är också, för första gången nånsin, nöjd med min lön. Jag vet såklart att löneutvecklingen på sina håll är under all kritik, ville bara komma med ett peppande exempel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.