Tyresta nationalpark 

I eftermiddags tog jag med mig barnen och åkte till Tyresta nationalpark. Där finns ett spår – Tjäderstigen – som är perfekt för små och stora barn. 

Stigen är bara 1,3 km lång (+ ca 0,5 km från parkeringen så ungefär 2,5 om de går själva hela vägen) och ganska kuperad. Längs vägen finns vikingagrav, hängbro, en plats där man kan lyssna på olika djur, balansgång, jättesten och annat spännande. 


Vi var ute i över två timmar. Vid träd-tronen stannade vi och åt macka och drack saft. Men vid Tyresta kan man också köpa fika eller grilla egen korv om det passar bättre. Så fint ställe!

Har ni tips på liknande utflyktsmål i Stockholmsområdet så lämna jättegärna en kommentar!

Jag älskar skogen av tre anledningar: 1. man kan släppa även yngsta barnet helt fritt, 2. jag njuter så mycket av sus i träden och skogens lukt och 3. jag känner mig som en bra förälder efteråt. Bonus: barnen somnar gott efter allt springande och klättrande och den friska luften. 

När jag kom hem kollade jag hur lång tid det skulle ta att åka från Svartbäcken (det ser så mysigt ut där!) till jobbet (men att öka restiden från 55 minuter till 1:25 känns ej lockande) samt kollade in nåt planerat nybygge som hette Gudö Äng. Mvh en hopplös googlare. 

23 reaktioner till “Tyresta nationalpark ”

 1. Men halloj, jag är uppvuxen ca 5 minuter med bil från Tyresta. Det finns snabbussar som går direkt till stan (centralen eller gullmars), tar ca 30 min. Kolla hus/radhus i Vendelsö vetja. ❤

  1. Men superfint ju! Det blir dock en och en halv timme till mitt jobb och det känns orimligt att pendla TRE timmar om dagen. Och jag tycker det är så himla lyrrigt att ha 12 min till södra station när man vill gå ut och äta eller sådär. Men ändå tänkvärt!

 2. Visst är det fint där!
  Ett tips: åk buss till Tyresö centrum. Vid höghuset som du fick med på bild häromdagen finns en fin ny lekpark.

  1. Ja vad kul, tack!! En kompis jag lärde känna när jag var på språkresa bodde på Bollmoravägen, vid centrum. Så det blir också lite minnen.

 3. Vi älskar ju också Tyresta! Ett annat mysigt utflyktsmål är Hågelbyparken. Där finns djur, fina omgivningar, fint för picknick men också café och en liten butik. Också liten lekpark och minibilar att köra för en 20a eller så.

 4. Annars ka ni åka till Skansen, trängas med alla andra OCH bränna en miljon kronor på köpet. Irritationen kommer som ett brev på posten.

  Skojja bah. Är ju jättefint där meeeen kan en välja kanske inte en lördag i juni är att föredra?

 5. Och Tyresö slott. Jag trivs bra där och ut på Notholmen precis bredvid. Där kan man bada och köpa fika eller glass.

  Var är det du jobbar om jag får fråga?

  1. Ja, så bra tips! Jag jobbar i Vinsta/Vällingby. Det är t-stationen efter Vällingby eller pendel till Spånga och en buss som tar ca 10 min.

   1. Det är ju mina kvarter! Grimsta naturreservat och hela strandsträckan från Alvik upp till Hässelby (och förmodligen vidare) är urfin – för att inte tala om Ekerö – men det är långa utflykter från Farsta!

 6. Ekerö! Finns så mkt fina utflyktsmål där!
  Samt Värmdö.
  Men Gudö, nej. Vara bussberoende funkar inte alls så smidigt som tåg. Förstår dej helt.

 7. Nyckelviken. Och även i Ågesta ska det finnas grejer att kolla på. Man kan hitta typ kartor med naturstigar eller liknande på Stockholms stads webbplats. Jag har just nu en över Flaten. Tänkte använda den för att hitta runt sjön, men det står även om olika naturställen runt om.

 8. Tipsar om Fågelparken, T-Örnsberg. Hela tipset blir att åka till Örnsberg, köpa en färdigslicad pizza på pizzeria Örnsberg (?) (inte precis vid t-banan utan liksom bakom Coops parkering, på Junkergatan) eller fika på konditoriet där på hörnet. Från konditoriet tar ni gång/cykelbanan mot vattnet och sen dyker fågelparken upp snett upp till höger. Rutschkanor som ser ut som fåglar! Annorlunda lejgrejer samt en inte-röra-marken-bana (lite bakom största fågeln). Tror att det också är en liten labyrint i buskarna. Finns också picknickbord, eller så går ni först ner till klipporna vid Hägerstenshsmnen och sätter er och äter pizza/fika innan ni går till parken (avledningsmanöver kan göra att barnen missar den på väg förbi). Inte som en hel skog förstås men fint!!

  Vi älskar också Tyresta men har inte testat just Tjäderstigen. Får försöka få till det i sommar!

  Har förresten också hört talas om ett mulle-spår på Grinda i skärgården?

  Annars kan man också göra egna bingolappar till barnen. Typ hitta löv, cyklist, kotte, osv… Mina barn älskade detta när de var ca 5 och 3.

 9. Pingback: 114. | Laskask

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.