Ersättningar försenat flyg

Under julhelgerna reser många barnfamiljer till släkt, vänner eller på semester. Mardrömmen när man reser med barn är ju att råka ut för förseningar, att bli fast någonstans mellan A och B. Om du råkat ut för flygförseningar kan du få hjälp av Flightright för att få ut den ersättning du har rätt till. Om du får vänta på flygplatsen i flera timmar har du rätt till måltider och ekonomisk ersättning enligt EU:s regler. Men olika flygbolagen tolkar reglerna på olika sätt, och ibland får du ingen ersättning alls. Detta kan alltså Flightright hjälpa till med.

Här är mina fem ören om hur man gör en resa så smidig som möjligt, oavsett om man åker buss, tåg eller flyg.

1. Boka en så smidig resa som möjligt. Om ditt barn brukar sova middag, välj gärna att resa just då och försök dra ut på barnets lur så att den matchar resan. Planera för lagom långa byten, om du behöver byta tåg eller flyg, och ha tillräckligt med tid för att slippa känna stress om ni hamnar i en bilkö eller behöver stanna med illamående barn.

2. Förbered barnet inför resan, på att det kommer att ta tid, vara lite tråkigt ibland och hur en tåg- eller flygplanstoalett ser ut (och låter).

arlanda

Typiskt dålig idé innan boarding: ett barn sover och det andra har redan börjat se på film. 

3. Ta med

💭 en liten rulle plastpåsar och några påsklämmor alternativt zip-påsar. Och pappersnäsdukar + våtservetter

💭 två klädombyten till barnet och en tunn tröja till dig själv i handbagaget eller lättillgängligt på tåget. Det händer att barn kräks/kladdar/spiller på sina föräldrar och då är det skönt att kunna byta

💭 en ipad och se till att den innehåller barnets favoritprogram. Se till att paddan är ordentligt laddad och ta med barnets egna hörlurar

💭 en egen liten filt, det kan bli kallt på tåget eller planet och en bekant filt blir en bra trygghet. Packa fler blöjor än du tror att ni behöver, ifall det blir förseningar eller annat krångel.

4. Förboka transfer om du behöver transport från tågstationen eller flyget. Då står chauffören på plats redan när du kommer och har förberett bilbarnsstolen (som förmodligen inte håller samma standard som er egen, men är betydligt tryggare än att åka utan).

5. Medpassagerarna har förståelse för om du behöver gå fram och tillbaka i gången. Om barnet ändå inte slutar skrika, kom ihåg: THIS TOO SHALL PASS. Snart är du framme och om några år kommer en jobbig resa ha förvandlats till ett minne att fnissa åt med ditt nu stora barn.

6 reaktioner till “Ersättningar försenat flyg”

  1. Nu kanske du inte vill ha den här kommentaren på ett reklaminlägg hehe, men jag vill i alla fall tipsa om att det är superenkelt att fixa det där själv utan en mellanhand som tar betalt. När vi blev strandade ett dygn utomlands frågade vi kommunens konsumentvägledning (gratis) som länkade till en blankett. Bara att fylla i och skicka med kvitton så kom pengarna (12 000 spänn) från flygbolaget efter ett par månader.

    Och god jul och tack för detta bloggår Hanna!

    1. Men vad SKÖNT! Läste nån artikel hos Råd & Rön när jag gjorde research för samarbetet (vill inte länka till något dåligt) och det verkar som om man har olika lätt beroende på flygbolag. Men man älskar ju verkligen kommunens konsumentvägledning. Tack snälla E. Kramar

  2. Nu har jag funderat i flera dagar på varför jag ska ta med ”en liten rulle plastpåsar och några påsklämmor alternativt zip-påsar”. Snälla förklara?

    1. Haha relevant fråga ändå. Nedkissade byxor, nedspydd tröja, ett öppnat paket kex som inte går att återförsluta, en nappflaska man är rädd kommer att läcka, bananskal och använda våtservetter när man inte hittar en papperskorg osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.