Myter om amning och annat

Agnes Wold är allt en härlig kvinna. Ikväll ser jag på Min sanning i SVT.

  

Jag som ammade mitt första barn i två år tycker att det här är viktigt. Det handlar inte om att komma hem från BB och supa sig full utan om huruvida man kan gå på after work med kollegor, dricka två glas vin och amma sitt barn när man kommer hem, dricka ett glas champagne på nyår eller gå ut och dansa, bli full, sova i gästrummet men dagen efter våga amma sitt barn.

12 reaktioner till “Myter om amning och annat”

 1. Ja, den myten gör mig så himla irriterad! Det är ju verkligen bara moralism. Så spridd ”sanning” också.

 2. Seglivad dum myt. Moralism, ja. Kommer ihåg hur jag som ung förstagångsmamma kämpade med mjölk jag pumpat ur dagen innan när jag dagen efter försökte mata bebisen. Det var ju inte ens många glas vin jag druckit kvällen innan, men ändå skulle jag sitta där och kämpa med det gallskrikande barnet som absolut inte ville ha flaska i flera timmar innan jag till slut vågade amma. Samtidigt som jag kände mig som världens sämsta mamma som inte borde få ha barn. Dumt, var ordet.

 3. Får allergiska utslag när jag läser kommentarerna på Facebook om alla som rasar och bara ”barn och alkohol hör inte ihop”. Men det handlar inte om det, det handlar inte om att mamman ska supa sig redlös och sedan amma sitt barn och sedan inte vakna när det skriker.
  Ja asch, ni vet ju redan vad det handlar om egentligen.

 4. På vår föräldrautbildning på MVC var vår bm väldigt tydlig med att det går bra att amma även då man druckit, men att man såklart inte ska dricka så mycket att man inte kan ta hand om sitt barn. Också att man inte ska samsova när man druckit.
  Något som irriterar mig jättemycket med hela alkoholgrejen och barn är att det (som så ofta annars i samhället) är skillnad på synen på män och kvinnor. Vi var på en fest då vår son var ca 5 månader gammal. Jag drack ett par öl till maten. Ett par andra mammor där sade att de inte ville dricka (dels för amningen) men också för att barnen känner av att man är annorlunda även om man bara dricker litegrann. Samtidigt satt barnens pappor och drack öl utan att någon kommenterade det. Ingen av oss föräldrar blev full, alla klarade av att ta hand om barnen, men ändå var det mammorna som tog på sig att inte dricka. Förutom jag då. Jag tycker absolut att man kan reflektera över sin alkoholkonsumtion som förälder, men varför är det alltid mammorna som ska vara den som ska avstå?

 5. Hear hear på allt ovanstående. Men undrar också om du skrivit nånstans om amningsavslutet med J? Jag ammar en 18-månaders som äääälskar det, och är lite villrådig kring hur länge och hur vi ska fortsätta… Lite inspiration vore fint.

  1. Jag väntade tills jag verkligen ville sluta, så att jag kunde genomföra det helhjärtat. Jag försökte säga att mjölken tagit slut och blivit äcklig och smörjde med lite senap och lät henne lukta på brösten för att få känna själv. Sov med topp och linne. Genomförde inga andra förändringar samtidigt utan hon fick fortsätta sova med mig och sådär. Det gick bra, även om hon istället hade handen innanför min behå i kanske en månad efteråt, så fort hon ville få lite trygghet. Lycka till, jag vet hur svårt det är när inte barnet vill sluta självmant…

   1. Tack för tips! Grejen är nog att vara helt säker själv först. Jag är inte riktigt där än, men ska resa bort tre nätter snart och har lite panik inför hur brösten ska klara detta. ☺

    1. Åh fy vad jobbigt, fattar. Minns känslan på nätterna när jag sov borta, som om brösten skulle explodera (trots att jag pumpat innan jag lagt mig).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.