Barnens bästa 

På vår förskola blir det inget luciafirande för föräldrarna. Jättetråkigt såklart, för en sentimental mamma. Men också helt rätt när jag tänker på de barn i gruppen som annars hade blivit lämnade på förskolan utan luciakläder den morgonen (eller de som inte kom på Junis halloweenfest för att inbjudan låg kvar i facket). Det har inte med religion att göra. Förskolan och skolan ska vara gratis och så gott det går ge alla barn samma möjligheter. 

Vår familj kan gå på luciafirande i kyrkan istället, och fixa ett eget litet tåg hemma.

PS de ska fira lucia i barngruppen så barnen går det ingen nöd på, de får luciatradition så de klarar sig

12 reaktioner till “Barnens bästa ”

 1. Det var likadant för oss förra året. Ledsamt tycker jag. Tänker som så här, varför kan inte dagis ha ett antal lucialinnen, tomtemössor att låna ut? Lucia för föräldrarna är ju en så fin tradition.

  1. Fast de föräldrar som inte kan komma då? Min svägerska berättade om en pojke som suttit och storgråtit när han insett att hans föräldrar inte skulle komma 🙁

 2. Svår balansgång det där. Jag ser jättemycket fram emot den ”lussefika” våra barns förskola har bjudit in till, men kanske inte för att det just är kring lucia utan för att få en möjlighet att få en inblick i deras vardag på förskolan samt få mingla lite med andra föräldrar. Dock innebär denna lussefika inte luciatåg i vanlig bemärkelse, de ska tydligen filma barnen i förväg när de sjunger julsånger 🙂 Så vi ska få titta på filmen och fika.

  Och precis – ”barnens bästa” – känns som att det oftast är föräldrarna/vuxna som går i taket när ”traditioner” på förskolor/skolor förändras? I vår kommun beror en stor del av förändringarna på att just föräldrar/vuxna inte kan respektera foto- och filmförbud.

 3. Åh ja det här är svårt. Men jag tänker ändå att man kan ha någon kompromiss, att föräldrar bjuds in på jylpyssel och gemensam sång på em ca kl 15 då många ändå kan komma vid ett tillfälle. Och så tar man med egen fika/mellis. Många barn blir även ledsna om deras föräldrar aldrig blir inbjudna på uppträdande på förskolan, även om det såklart är värre för de som inte kommer trots inbjudan.

  1. Ja, och inte egen fika/mellis utan i så fall knyt. Annars blir det ju också tokigt för dem vars föräldrar inte kan… Svår fråga såklart, ja.

 4. Det införde de på vår förskola för 3 år sedan. Då var jag också upprörd men nu tycker jag att det är bra. Barn i den åldern ”uppskattar” det inte känner jag. De blir nervösa, rädda och spända. Bättre att de får sjunga och mysa själva med pedagogerna. Vi har också så att det är fika senare på eftermiddagen. Å då får vi se ett bildspel från firandet. Minuset med det är att vissa barn fikar med alla föräldrar… dvs dricker en liter saft och äter tusen pepparkakor!

 5. Ja tur. Stackars de barn vars föräldrar inte kollar facket varje dag. Eller som inte har råd att gå tidigare från jobbet på lucia också. Räcker liksom med tusen apt och planeringsdagar (barnomsorgen är ju i första hand till för de som har kontorstider och flex). Förmodligen måste stackarna äta sin julmat på vanliga tallrikar också. Märker du inte hur du moraliserar Hanna? Vet att du inte menar illa och dina många många många konsumtionsinlägg borde avskräcka såna som mej från att läsa här. Men blir ändå lite ledsen. När du antyder att de lite sämre föräldrarna är de som inte kollar facket varje dag. Hur tänker du? Är nyfiken.

  1. Öh VA! Jag menar verkligen att de inte är sämre, jag menar ju tvärtom? Att de ganska nyanlända svenskar som ännu inte kan språket och kanske inte känner till lucia (för att ta samma exempel som i inlägget) blir utsatta när det gäller exempelvis luciafirande och att det är fint att man försöker göra förskola och skola så lika för alla barn, att det aldrig krävs särskilda kläder, föräldrar som kan sluta tidigare på jobbet eller som har råd att skicka med frukt till barnen varje dag.

 6. Jag hoppas och önskar att det finns alternativ till de barn vars vuxna inte har råd eller tid att fixa ”luciautstyrsel”. Det tänker jag att förskolan lätt skulle kunna ordna med några löpmeter glitter och egenpysslade ”stjärngossepinnar”. Sen är det nog inte endast lucia som blir jobbigt för barn/familjer som inte har möjlighet att fixa med speciella kläder eller komma ifrån jobb och att det inte ”hjälper” att ta bort ev firande. Kan det inte finnas ett värde i att barnen tillsammans med pedagoger förbereder sig med sånger osv inför detta uppträdande (som det blir liksom) på ett så odramatiskt sätt som möjligt såklart. Inte för att alla ungar ska bli personer som älskar att stå inför en hel hop med människor men att inte vara direkt obekväma med det? Vidare tycker jag att högtider/traditioner som inte kommer från den kristna biten OCKSÅ borde uppmärksammas och firas. Är själv pinsamt oinsatt och önskar att mina barn får inblick och fira sina vänners traditionella dagar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.