Framtidens papper 

Serla (som framställer alla sina produkter av returpapp – heja!) bad mig berätta om ”små gröna steg”, dvs, saker jag gör för att minska min miljöpåverkan. 

Mitt tips är att äta rester. Att ta vara på överbliven mat direkt så att den känns fräsch och enkel att ta fram igen. Till exempel riva ned ostkanten direkt, innan den åker i frysen. Igår gjorde jag köttfärspaj med överblivna potatisar i pajskalet och en sallad till på alla grönsaker som började bli lite trötta i kylen. Om man så bara får tre små matskedar köttfärssås kvar så går det ändå att göra en varm macka av.  

 
Vi skulle såklart kunna göra väldigt mycket mer, jag är verkligen ingen förebild eller sitter på några höga hästar här (ska tex flyga till Teneriffa i januari och äter kött). Men det lilla vi gör är att köpa så mycket ekologiskt som möjligt, framför allt mat. Vi åker nästan bara kollektivt. Städar oftast med bara såpa och ättika. När vi köper nya redskap till köpet undviker vi plast. Och vi slentrianshoppar inte så mycket utan gör liksom ”medvetna” val. 

Jag är också medlem i Naturskyddsföreningen. Även om ekonomiska bidrag såklart är ännu viktigare för dem än att man betalar sitt medlemsskap, så tänker jag att många medlemmar ger tyngd i påverkansarbetet. 
Har du några tips så hojta gärna i kommentarsfältet. 

(Detta inlägg är ej sponsrat av Serla utan bara inspirerat av deras utskick.)

8 reaktioner till “Framtidens papper ”

 1. En vegodag i veckan kanske? Jag har matkasse (bland annat för att minska matsvinnet) och kör varannan vego och varannan vanlig, dvs halva månaden är vegetarisk för mig, inser att det är enkelt för mig som lever ensam, men jag tänker att alla familjer kan ju äta vegetariskt minst en gång i veckan utan större problem? Jag försöker även äta vegetariskt ute, om jag inte är på ett ”bättre” ställe o kan lita på var köttet kommer från. Mina hundar äter ju såklart köttbaserade foder men jag försöker välja så etiska foder jag kan, svenskt kött osv.

  Däremot kör jag jättemycket bil. Inte miljövänligt alls…

 2. Jag slänger väldigt sällan mat. Iof är det sällan ett problem med rester då vi bara är vi två. Äter mycket vegetariskt utan att vara vegetarian. Äger ingen egen bil (men mitt yrke är ju tyvärr inte speciellt bra för miljön). Källsorterar i princip allt, detta mycket tack vare att min hyresvärd är långt fram i sitt miljötänk. Då är det ett lätt val och kul att sortera.

  1. Ja, vi saknar kompost just nu och det är så tråkigt. I förra lägenheten fanns kompost men ingen annan sortering. Då åkte man ju iväg med det så det känns himla bra att bara kunna gå ned till soprummet. Dock att jag verkligen önskar en kompost.

   1. I Linköping har vi Gröna påsen, man slänger matavfall där, slänger påsen i vanliga kärlet, den sorteras ut och blir biogas. Vet att de gjort försök i Stockholm med som föll väl ut så förhoppningsvis är det väl på väg till er med!

    1. Kan svara kort på Åsas förhoppning:
     Idag tar Henriksdalsreningsverk hand om en del av stockholmarnas matrester. Blir bland annat värmeenergi för bostäder ovanför anläggningen men även gas till Hammarby Sjöstad.
     Man hade långt gångna planer på en anläggning i Skarpnäck där man skövlade skog och sprängde berg (regeringen stod bakom projektet bland annat). Sen följde en lång rättsprocess (3 år) där boende i området vann och anläggningen fick läggas ner (idag finns planer på bostäder och en stor dataserver-hall på marken).
     Det som ligger närmast till hands idag är att bygga en stor(?) rötningsanläggning i Högdalens industriområde (tror en detaljplan ligger på bordet).
     Stockholm Stad ger kraftiga rabatter till de bostadsföreningar som börjar men att samla in matavfall så Staden kämpar hårt för att kunna göra energi av vårat matfall.
     Tyvärr är ju den svenska människan expert på att överklaga allt nytt till dess förbannelse så jag tror inte vi kommer se någon anläggning innan 2020.

 3. Kan ibland tycka att det är väldigt enkelt att skylla allt dåligt på flyget och bilen.
  En smartphone dumpar ca 80 kg avfall vid tillverkning. I Sverige köper vi mellan 3,5-4 miljoner smartphones per år. Det blir typ 288 000 000 kg avfall bara i Sverige (givetvis kan vissa delar av avfallet återanvändas). Tänk då bara på alla andra el-prylar vi köper per år.
  Ett par vanliga standard jeans kräver drygt 10 000 liter vatten innan det går att köpa i affären.
  Ett par sneakers är en riktig miljöbov i hemmet. En normalt levande svensk förbrukar runt 39 badkar per dag.
  För att dricka en kopp kaffe har det gått åt ca 140 liter. Dock har kaffebolagen börjat jobba hårt för att minska vattenförbrukningen.
  Köttindustrin är ju en riktig bov. Ca 15% av alla växthusgaser kommer från djurindustrin. Dels från djuren, djurens foder men också för transporter. Så en minskning av kött (nötkött framför allt) och närodlad är att rekommendera. Vi måste ju ha kvar en viss mängd kreatur för att hålla våra landskap öppna.

  Så för att avsluta så måste vi börja tänka mer på vad vi stoppar i oss, varför vi gör det, vad vi slänger och om vi verkligen måste köpa allt vi önskar oss. I princip alla val vi gör varje dag påverka i slutändan vår miljö/klimat.
  Här är en riktigt bra dokumentär om vårt hem så verkligen får en att tänka till (Filmen heter Home):
  https://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

  På Netflix har du en riktigt riktigt bra dokumentär (Cowspiracy)
  http://www.netflix.com/watch/80033772?trackId=13464114&tctx=3%2C3%2C1637e571-cdd0-4c11-9eb2-ea590d2d6af1-77145777

  Jag länkar också till en film om köttindustrin (varnar för sjukt obehagliga bilder) som får en att börja gå över till vegetariska alternativ istället:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.